Ordinul nr. 953/783/2017 aprobă Procedura de prelungire a concediului medical peste 183 de zile pentru cel mult 90 de zile, în raport cu evoluția cazului și cu rezultatele acțiunilor de recuperare.

Actul normativ stabileşte că, în situații temeinic motivate de posibilitatea recuperării medicale, medicul curant (specialist sau primar) care monitorizează afecțiunea ce a determinat incapacitatea temporară de muncă poate să formuleze în atenția medicului expert al asigurărilor sociale o propunere de prelungire a concediului medical peste durata de 183 de zile, pentru evitarea pensionării de invaliditate.

Astfel, prelungirea concediului medical peste durata de 183 de zile se poate acorda pentru o durată de cel mult 90 de zile, în raport cu evoluția afecțiunilor prezentate și cu rezultatele acțiunilor de recuperare, în scopul evitării pensionării pe motiv de invaliditate și menținerii în activitate a asiguratului.

Documente necesare pentru prelungirea concediului medical şi depunere

Documentaţia medicală care trebuie depusă pentru prelungirea concediului medical peste 183 de zile trebuie să conţină obligatoriu următoarele:

 • biletul/biletele de ieșire din spital (copie);
 • rezultatele analizelor de laborator, investigațiilor funcționale și imagistice care susțin diagnosticul clinic (copie);
 • evoluția și prognosticul de recuperare și tratamentele efectuate (copie);
 • referatul medical întocmit de medicul curant (copie);
 • adeverința cuprinzând numărul zilelor de concediu medical acumulate în ultimele 12/24 de luni (copie);
 • referatul de prezentare completat de medicul expert al asigurărilor sociale (original).

Documentația medicală se depune la cabinetul teritorial de expertiză medicală a capacității de muncă din subordinea casei teritoriale de pensii, în funcție de domiciliul asiguratului.

În situația în care pacientul este internat într-o unitate medicală, documentația medicală se depune la cabinetul teritorial de expertiză medicală a capacității de muncă din raza teritorială a unității medicale respective.

Medicul curant menționat va înainta propunerea de prelungire a concediului medical peste 183 de zile la cabinetul teritorial de expertiză medicală a capacității de muncă cu cel puțin 20 de zile înaintea expirării duratei maxime de concediu medical.

Aprobarea sau respingerea cererii de prelungire a concediului medical

Medicul expert al asigurărilor sociale va transmite către Institutul Național de Expertiză Medicală și Recuperare a Capacității de Muncă (INEMRCM) documentația medicală care fundamentează solicitarea de prelungire a concediului medical peste durata de 183 de zile, în termen de cel mult 3 zile lucrătoare de la data înregistrării propunerii.

Documentația medicală transmisă către INEMRCM de medicul expert va fi analizată la nivelul Comisiei superioare de expertiză medicală a capacității de muncă din cadrul INEMRCM, avându-se în vedere diagnosticul clinic, evoluția cazului, măsurile terapeutice aplicate, rezultatele acestora și prognosticul de recuperabilitate.

Avizul favorabil sau, după caz, nefavorabil al Comisiei superioare va fi motivat în fapt pe documentația medicală analizată la nivelul acestei structuri și fundamentat în drept pe dispozițiile cuprinse în OUG nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, Normele de aplicare a acesteia şi procedura de prelungire.

Avizul favorabil va cuprinde numărul zilelor de concediu medical avizate, perioada avizată, precum și eventuale observații. Avizul nefavorabil al Comisiei superioare de expertiză medicală va cuprinde succint motivele care au condus la neaprobarea prelungirii concediului medical peste durata de 183 de zile.

Avizul favorabil sau, după caz, nefavorabil va fi transmis către medicul expert al asigurărilor sociale care l-a solicitat în termen de cel mult 5 zile lucrătoare de la data înregistrării la INEMRCM a solicitării de avizare.

Ulterior, în maxim 3 zile lucrătoare, medicul expert va comunica, printr-un aviz, medicului curant care a solicitat prelungirea concediului medical concluziile Comisiei superioare în vederea eliberării certificatului/ certificatelor de concediu medical.

comentarii

7 COMENTARII

 1. Care este procedura legala in cazul asiguartilor care au peste 200 zile de concediu medical, lucreaza si se imbolnavesc avand nevoie de concediu medical? In lege se prevede avizul INEMRCM si pasii de urmat dar in acest caz este vorba de un concediu medical initial care nu poate astepta 20 zile pentru avizare. Va multumesc!

 2. Buna ziua, Pe data de 6 noiembrie împlinesc 180 zile de cm, sunt operată pe coloana cu leziuni de nerv din 13 iulie. Medicul neurolog care mi-a dat concediul medical peste cele 90 zile, nu imi eliberează referat pentru evitarea pensionării. Am 53 ani, sansele sa imi revin in urmatoarele 2-3 luni sunt foarte mari si nu doresc sa ma pensionez. Nu stiu ce pot sa fac in acest caz, imi doresc foarte mult să imi pot relua activitatea. Din cauza ca operatia a fost efectuată la 3 luni după imposibilitatea de a mai merge, recuperarea nu s-a încheiat în aceste 3 luni după operatie. Va multumesc!

 3. Buna ziua! Împlinesc 180 de zile de medical in data de 6 dec. 2019. As putea beneficia de alt concediu medical cu alt cod de indemnizație respectiv 10, cel cu reducerea timpului de lucru? Vreau să știu dacă se poate si care sunt pasii de urmat. Am hernie cervicala C5-C6 nu este încă de operat, fac recuperare. Multumesc!

 4. Buna si, La multi ani Am 183 zile concediu medical si prelungire 90 zile de la medic expert Bucuresti , lucrez la Primarie .Se fac vb.unele lucruri cum ar fi sa nu imi plateasca sunt in drept pt.plata multumesc.

 5. Buna ziua.Am fost operata la coloana de hernie lombara dreapta.Am făcut recuperare medicala m am vindecat Am stat în medical 183 de zile.Am început munca și am dureri iar in spate și lombara stânga,fiind de operatie.Se mai poate da concediu medical,fiind operata iar,(medicul poate să mi de-a medical cu specificația că după cele 90 de zile mă duc iar la servici) Mulțumesc!Se poate prelungi am înțeles până la 270 de zile.Astept cât mai curând un răspuns.

 6. buna ziua eu as operată la mana dreapta de epicondelita am mooembrie si am depasit 205 zile de concediu medical ce trebuie sa fac pemtru prelungire de concediu sau daca se poate pensiona pe doi ani pana ma refac

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here