Actul normativ analizat astăzi, Ordinul MFP nr. 513/2015, se încadrează în categoria celor importante și foarte urgent de rezolvat. Acesta instituie modelul Registrului de bani personali ce trebuie ținut de către persoanele ce efectuează vânzări de bunuri/prestări de servicii direct către populație, utilizând case de marcat fiscale.

Urgența derivă din faptul că în termen de 5 zile lucrătoare de la data publicării prezentului ordin, respectiv până vineri, 8 mai 2015, trebuie notificată autoritatea fiscală prin care se anunță înființarea Registrului cu banii personali ai salariaților și numărul de pagini al acestuia.

Registrul se prezintă sub forma unui caiet cu pagini A4, ce trebuie numerotat crescător, pe ultima filă semnând administratorul sau înlocuitorul de drept al acestuia.

În Registrul banilor personali se completează zilnic, la începutul programului de lucru, de către salariații operatorului economic, ”aferenți unității de vânzare a bunurilor/prestare a serviciilor”. Înțelegem, așadar, că nu toți salariații unei societăți vor completa aceste sume în Registrul de bani, ci numai cei din incinta locației de vânzare sau cei arondați acestei locații de vânzare.

Să analizăm câteva aspecte privind Registrul, ce nu sunt neapărat detaliate de acest ordin, după cum urmează:

  • Registrul în sine nu se înregistrează la ANAF, însă în termen de 5 zile lucrătoare de la intrarea în vigoare a prezentului ordin, trebuie depusă o notificare privind înregistrarea lui, prin care se precizează numărul de pagini al acestuia;
  • nu există un model oficial pentru notificarea autorității fiscale, astfel că vă propunem un model de notificare;

notificare_registru

Descarcă modelul de notificare în format PDF, de AICI!

  • este permisă folosirea unui singur Registru pentru o unitate de vânzare/prestare de servicii;
  • la terminarea unui Registru, ar trebui reluată aceeași procedură de notificare la ANAF în termen de 5 zile lucrătoare de la data terminării Registrului vechi și înființării noului Registru;
  • Registrul nu are un regim fiscal special, prin urmare cea mai eficientă metodă de înființare a acestuia este achiziția unuia din comerț, cu cât mai multe file;
  • ordinul analizat astăzi introduce și rubricația coloanelor din Registru, ce poate fi întocmită prin liniere;
  • operatorul economic răspunde de integritatea Registrului și mai ales de obligația ca personalul din unitatea de vânzare să completeze banii personali în acest Registru la începerea programului;
  • completarea în Registru trebuie să se facă fără spații libere, fără ștersături sau modificări;
  • operatorii economici trebuie să facă instructajele necesare pentru ca salariații să înțeleagă ce li se cere, respectiv trebuie să li se precizeze în fișele de post aceste noi obligații privind respectarea reglementărilor pentru utilizarea caselor de marcat fiscale.

De când este aplicabil acest Registru?

Din punctul nostru de vedere, Registrul trebuie utilizat din data de 30 aprilie 2015, data publicării în Monitorul oficial, însă contravențiile pentru nerespectarea acestei obligații se vor aplica doar pentru fapte constatate după data de 8 mai 2015.

Acest termen derivă din prevederile art. VIII din OUG nr. 8/2015 privind modificarea reglementărilor aplicabile caselor de marcat fiscale, publicată în Monitorul oficial din data de 28 aprilie 2015.

Mai amintim și faptul că ordinul nu precizează modul în care se va depune notificarea, astfel apreciem că aceasta poate fi depusă:

  • direct la registratura ANAF, probabil cea mai sigură metodă;
  • prin poștă, cu confirmare de primire.

Ai nevoie de OUG nr. 28/1999 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale? Poţi cumpăra actul la zi, în format .pdf, de AICI!

comentarii

12 COMENTARII

  1. Buna,
    Vreau sa va intreb daca acest Registru de bani personali trebuie tinut si de catre o Intreprindere Individuala care are un singur angajat ?
    Multumesc,

  2. In anul 2008, cand am achizitionat casa de marcat, am cumparat un astfel de registru care este numerotat si insunuruit, dar nu este notificat la ANAF. Este inceput si are rubricile: data, nume, prenume, lei intrare, lei iesire si semnatura. Oare il pot folosi? Multumesc anticipat!

    • Bună ziua,
      ordonanţa stabileşte că registrul trebuie completat zilnic „la începutul programului de lucru, fără ştersături sau modificări şi fără a lăsa spaţii neutilizate”. În cazul în care nu aveţi niciun ban la dumneavoastră, veţi trece în rubrica aferentă „0” (zero).

  3. Am un mic magazin online, coduri CAEN 4791 si 4799, asociat unic, nu am angajati si nici punct de lucru, doar sediu social. La sugestia contabilului am achizitionat casa de marcat. Este obligatoriu Registrul de bani personali in aceasta situatie?

  4. Pentru casele de marcat inregistrate pe comert ambulant (expozitii, targuri) cum se procedeaza?
    In Notificare se trece sediul social chiar daca la sediul social nu se realizeaza activitati de comert sau alte servicii pentru care sa dai ban fiscal?

    • Aceeasi intrebare si de la mine.
      Noi organizam evenimente, locatii diferite, de 1-2 ori / luna, incasari mici. Avem casa de marcat pe comert ambulant. Noi ce facem? Am intrebat la firma care ne furnizeaza service si garantia casei de marcat si a spus ca pt noi nu e valabila schimbarea casei de marcat pt a „bate” bacsisul (care este inexistent, oricum) dar ca in schimb ar trebui sa avem registru.
      Sper sa ne lumineze si pe noi cineva.

  5. Buna,
    Am citit mai sus ca poate fi intocmit prin „liniere”. Inteleg ca daca inca nu am gasit sa cumpar, pot cumpara un caiet A4, sa scriu capul de tabel si sa liniez pe parcurs restul tabelului ?

  6. In cazul in care sunt PFA – deci fara salariati – dar am contract de munca in alta parte cu program normal, mai trebuie sa am registru?

  7. buna ziua. Fiti amabila, in cazul unei Intreprinderi Individuale (pensiune, mai precis) ,deschisa doar 3 luni pe an , fara angajati(adica doar administratorul se ocupa, completeza registrul de incasari si vanzari etc ), ce anume trebuie scris in registrul de bani personali? cati bani detine la el in fiecare zi , sau ? Multumesc anticipat

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here