În contencios administrativ se judecă litigii privind acte administrative emise sau încheiate de autorităţile publice locale şi judeţene – multe din acestea privind, în ultimul timp, actele de retrocedare a bunurilor imobiliare – , precum şi cele care privesc taxe şi impozite, contribuţii, datorii vamale.

Iată câteva repere legale reglementate de Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004

Prin instanţele de contencios administrativ se judecă acele cauze în care cel puţin una dintre părţi este o autoritate publică, iar conflictul s-a născut fie din emiterea sau încheierea, după caz, a unui act administrativ, fie din nesoluţionarea în termenul legal ori din refuzul nejustificat de a rezolva o cerere referitoare la un drept sau la un interes legitim.

Legalitatea unui act administrativ cu caracter individual, indiferent de data emiterii acestuia, poate fi cercetată oricând în cadrul unui proces, pe cale de excepţie, din oficiu ori la cererea părţii interesate.

Plângerea prealabilă

Înainte de a se adresa instanţei de contencios administrativ competente, persoana care se consideră vătămată într-un drept al său ori într-un interes legitim printr-un act administrativ individual trebuie să solicite autorităţii publice emitente sau autorităţii ierarhic superioare, dacă aceasta există, în termen de 30 de zile de la data comunicării actului, revocarea, în tot sau în parte, a acestuia.

În cazul actului administrativ normativ, plângerea prealabilă poate fi formulată oricând.

IMPORTANT DE REŢINUT! Este îndreptăţită să introducă plângere prealabilă şi persoana vătămată într-un drept al său sau într-un interes legitim, printr-un act administrativ cu caracter individual, adresat altui subiect de drept, din momentul în care a luat cunoştinţă, pe orice cale, de existenţa acestuia, în limitele termenului de 6 luni care este termen de decădere.

Acţiunea în justiţie

Persoana nemulţumită de răspunsul primit la plângerea prealabilă sau care nu a primit niciun răspuns în termenul de 30 de zile de la înregistrarea cererii, poate sesiza instanţa de contencios administrativ competentă, pentru a solicita anularea în tot sau în parte a actului, repararea pagubei cauzate şi, eventual, reparaţii pentru daune morale.

Instanţa de judecată, în funcţie de suma în cauză. Litigiile privind actele administrative emise sau încheiate de autorităţile publice locale şi judeţene, precum şi cele care privesc taxe şi impozite, contribuţii, datorii vamale, precum şi accesorii ale acestora de până la 1.000.000 de lei se soluţionează în fond de tribunalele administrativ-fiscale.

Litigiile privind actele administrative emise sau încheiate de autorităţile publice centrale, precum şi cele care privesc taxe şi impozite, contribuţii, datorii vamale, precum şi accesorii ale acestora mai mari de 1.000.000 de lei se soluţionează în fond de secţiile de contencios administrativ şi fiscal ale curţilor de apel, dacă prin lege organică specială nu se prevede altfel.

Reclamantul se poate adresa instanţei de la domiciliul său sau celei de la domiciliul pârâtului. Dacă reclamantul a optat pentru instanţa de la domiciliul pârâtului, nu se poate invoca excepţia necompetenţei teritoriale.

Introducerea în cauză a funcţionarului.  Cererile în justiţie prevăzute de prezenta lege pot fi formulate şi personal împotriva persoanei care a contribuit la elaborarea, emiterea sau încheierea actului ori, după caz, care se face vinovată de refuzul de a rezolva cererea referitoare la un drept subiectiv sau la un interes legitim, dacă se solicită plata unor despăgubiri pentru prejudiciul cauzat ori pentru întârziere. În cazul în care acţiunea se admite, persoana respectivă poate fi obligată la plata despăgubirilor, solidar cu autoritatea publică pârâtă.

Obligaţia executării

Dacă, în urma admiterii acţiunii, autoritatea publică este obligată să încheie, să înlocuiască sau să modifice actul administrativ, să elibereze un alt înscris sau să efectueze anumite operaţiuni administrative, executarea hotărârii definitive se face de bunăvoie în termenul prevăzut în cuprinsul acesteia, iar în lipsa unui astfel de termen, în termen de cel mult 30 de zile de la data rămânerii definitive a hotărârii.

În cazul în care debitorul nu execută de bunăvoie obligaţia sa, aceasta se duce la îndeplinire prin executare silită, parcurgându-se procedura prevăzută de prezenta lege.

La cererea creditorului, în termenul de prescripţie a dreptului de a obţine executarea silită, care curge de la expirarea termenelor de mai sus şi care nu au fost respectate, instanţa de executare, prin încheiere definitivă dată cu citarea părţilor, aplică conducătorului autorităţii publice sau, după caz, persoanei obligate o amendă de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, care se face venit la bugetul de stat, iar reclamantului îi acordă penalităţi, în condiţiile art. 905 din Codul de procedură civilă. (Amintim că, recent, prevederea privind “încheierea definitivă instanţei de executare” a fost declarată neconstituţională, prin Decizia nr. 898/2015, publicată în M.Of. nr. 148 din 26/02/2016).

Ai nevoie de Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

1 COMENTARIU

 1. Am o întrebare, vă rog, un CAR sau o bancă are dreptul să schimbe dobânda la sfârșitul anului pt depozitul din anul respectiv (ex. 2016). Mulțumesc anticipat!

 2. Bună seara. Cu respect va cer ajutor pentru recuperarea taxei auto plătită la stat în 2008.
  Nimic nu e ușor când e vorba de recuperat bani de la stat.
  Ce acte îmi trebuie și unde le depun.?
  Mulțumesc anticipat.

 3. Va rog frumos sa-mi spuneti daca pot da in contencios Garda Nationala de Mediu. Nu mi-au raspuns la intrebarile pe care le-am adresat in legatura cu legalitatea comercializarii unor fose septice ecologice. Noi am instalat asa ceva si GM Iasi ne-a amendat cu 10000 pentru ca am montat-o fara autorizatie. Atat distribuitorul de la care am achizitionat-o cat si altii pe care i-am intrebat ulterior, ne-au raspuns in scris ca nu avem nevoie de alte avize, autorizatii deoarece produsul are marcajul CE si are in spate toate avizele si autorizatiile necesare. Va multumesc

 4. Buna ziua
  Am un club de noapte dar primaria nu ne da autorizație de functionare după ora 00.00 deoarece este singur oras in Romania unde existe hotararea consiliul comunal din 1991 care a stabilit ca nicio activitate publica poate desfăsura comers după ora 00.00.
  Dar de fapt doar la noi vine politia sa ne da amenda si primărie nu ne da autorizație

 5. Dragi concetateni, nu va faceti iluzii ! Legislatia nu va ajuta in niciun fel. Deci, daca transmiti o petitie sau o solicitare pe Legea 544, astepti 30 de zile. Daca institutia nu binevoieste sa-ti raspunda, trebuie sa faci plangere prealabila la … aceeasi institutie. Iar conducatorul acesteia, pasa-mi-te, trebuie sa ia masuri cu functionarul care nu a respectat legea (daca nu cumva a uzat si de dreptul legal de a mai prelungi termenul cu 15 zile). Masuri administrative, nu de alt fel. Si daca nu ia, nu ia ! Astepti alte 30 de zile. Daca tot nu binevoiesc sa-ti raspunda, cica trebuie sa te adresezi instantei de contencios. Alte minim 30 de zile. Care instanta nu poate face altceva decat sa-i oblige … sa-ti raspunda. Si mai trec 30 de zile. In total vreo 135 de zile, pe putin, pentru o informatie sau o petitie. Si daca tot nu iti raspund, ce ? Iar instanta, cica nerespectarea unei hotarari judecatoresti. De catre cine ? Nu se stie exact, deci… sanctionam personajul colectiv numit… institutie publica. Asta-i tara, astea sunt legile ! Deci… consolarea este singura cale. Altfel, oricum nu capeti raspunsul, ci doar ceva boli nervoase.

 6. Buna ziua. Recent am sustinut un examen si am facut si contestatie la unele subiecte si comisia de solutionare a considerat ca ,niste subiecte, precum si cele contestate de mine, au fost gresite, le-au anulat si au adaugat puncte fiecarui candidat ; nu mi s-a parut corect acest sistem, eu stiu ca atunci cand faci contestatie este solutionata individual nu la general. Pot face ceva in privinta asta? Multumesc.

 7. Cu data de 01.01.2007 am iesit la pensie pe motive medicale,in acte specificandu se ca boala a survenit in timpul si din cauza serviciului executat in politie.Precizez ca datorita acestui fapt am fost prejudiciat cu sume importante de bani si nu am avut nici un beneficiu.In prezent pensia mea este mult mai mica decat a colegilor mei de generatie.Oare ce sanse de castig ar exista in eventualitatea depunerii unei plangeri ?Multumesc pentru intelegere !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here