UPDATE: De la data publicării acestui material au survenit modificări legislative. Vezi prevederile actualizate pe 2017 aici – VIDEO: Preschimbarea permisului auto străin cu unul românesc în 2017.

Actul normativ care reglementează preschimbarea permiselor auto străine cu documente similare româneşti este Ordinul MAI nr. 163/2011.

Preschimbarea se face la cerere şi aceasta poate fi solicitată de persoanele care au domiciliul, reşedinţa sau rezidenţa normală în România.
Potrivit Ordinului nr. 163/2011, autoritatea competentă care poate face preschimbarea permiselor auto străine cu unele româneşti este, după caz:
• serviciul public comunitar regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor din cadrul instituţiei prefectului pe a cărui rază teritorială îşi are solicitantul domiciliul/reşedinţa/rezidenţa normală;
• serviciul public comunitar regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor din cadrul instituţiei prefectului pe a cărui rază teritorială se află instituţia de învăţământ (pentru cetăţenii statelor membre aflaţi la studii în România pentru o perioadă de cel puţin şase luni).

PRESCHIMBARE CU SAU FĂRĂ SUSŢINEREA UNUI EXAMEN/TEST?

Permisele auto străine pot fi preschimbate fără susţinerea unui examen/test. Însă această prevedere se aplică în cazul:
• statelor membre prevăzute în anexa nr. 1 a Ordinului nr. 163/2011;

• statelor membre ale Convenţiei asupra circulaţiei rutiere, încheiată la Viena la 8 noiembrie 1968 şi ratificată de România prin Decretul nr. 318/1980, cu excepţia celor menţionate la lit. a), prevăzute în anexa nr. 2 a Ordinului nr. 163/2011;

• statelor prevăzute în anexa nr. 3 a Ordinului nr. 163/2011.

ACTE NECESARE

Actele care trebuie depuse personal la serviciul public comunitar regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor competent în vederea preschimbării sunt:
cererea de preschimbare;

fişa deţinătorului (.pdf) permisului de conducere + o fotografie color 3x4cm/4x5cm;

permisul de conducere eliberat de autorităţile străine (original + traducerea legalizată în limba română a acestuia);

documentul de identitate al solicitantului (original + copie). Acesta poate fi:

– paşaportul, certificatul de înregistrare, permisul de şedere, cartea de rezidenţă în Romania, în cazul cetăţenilor străini;
– cartea de identitate provizorie, buletinul sau cartea de identitate, în cazul cetăţenilor români.

fişa medicală (eliberată de o unitate medicală autorizată) care să conţină categoriile pentru care solicitantul e apt să conducă autovehicule (original + copie);

• certificatul de cazier judiciar;

declaraţia notarială (.doc) pe propria răspundere a solicitantului din care să rezulte că:

– permisul auto depus spre preschimbare e autentic;
– titularul permisului nu are rezidenţa normală pe teritoriul altui stat membru*;

– titularul nu posedă alt permis de conducere naţional românesc/străin sau un duplicat al acestuia;
– nu a declarat pierderea/furtul acestuia la organele emitente/alte autorităţi în vederea eliberării unui nou document;
– nu i-a fost adusă la cunoştinţă anularea permisului de conducere/a dreptului de a conduce ori suspendarea/restricţionarea exercitării acestui drept.

dovada plăţii contravalorii permisului (68 de lei).

În cazul persoanelor care nu se pot prezenta personal, cererea şi documentele pot fi depuse prin mandatar, cu procură specială. Procura trebuie să fie autentificată în ţară de către un notar public sau în străinătate de către misiunile diplomatice/oficiile consulare.

Preschimbarea se face în cel mult 30 de zile, însă dacă este nevoie de verificări suplimentare, poate dura mai mult.

Surse: Lege5.ro, Instituţia Prefectului Mun. Bucureşti
__________

* RECTIFICARE: Iniţial, a fost omisă în text precizarea referitoare la faptul că din declaraţia notarială trebuie să rezulte şi că titularul permisului nu are rezidenţa normală pe teritoriul altui stat membru.

NOTĂ (adăugată la 6 octombrie 2014): Prevederile privind preschimbarea permisului auto străin se modifică din data de 8 octombrie 2014. Mai multe informaţii găsiţi în acest articol.

comentarii

363 COMENTARII

   • buna ziua eu am permis de conducere italian de categori A.B.C. si am ramas fara puncte pe permis si acum sunt in romania definitiv, normal sa recuper punctele trebuie sa ma intorc in italia sa fac revizie la permis , adica examen din nou, si daca cad la examen permisul va fi anulat, intrebarea mea este il pot schimba in romania daca punctajul este 0, nu ma gasesc la ambasada sau la politie unde il trimit ei de la ghiseul de permise,,,,va multumesc frumos daca ma puteti ajuta cu un raspuns mai specific

    • Bună ziua,

     Potrivit Ordinului MAI nr. 163/2011, pot fi preschimbate cu documente similare româneşti, fără susţinerea unui examen sau test, permisele de conducere naţionale eliberate de autorităţile din Italia.

     Vă sfătuiesc să vă interesaţi (referitor la problema dvs. cu punctele) la serviciul public comunitar regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor din cadrul instituţiei prefectului pe a cărui rază teritorială aveţi domiciliul/ reşedinţa/ rezidenţa normală.

     • Buna ziua,sunt cetatean roman cu rezidenta in Romania si am avut contract de munca in Canada fiind nevoit aici sa dau examen theoretic si practice ptr.obtinerea unui permis Canadian.Permisul romanesc in mi-a fost retras dupa obtinerea probei teoretice si practice.As dori sa stiu daca il pot preschimba in Romania fara sustinerea unui nou examen,si daca pot conduce un autovehicul in Romania si cat timp.Mentionez ca raman definitiv in Romania daca are importanta.Multumesc !

     • Bună ziua,

      Da, puteţi preschimba permisul auto canadian cu unul românesc fără să fie nevoie să susţineţi un examen/test.

      Faptul că rămâneţi definitiv în România are importanţă, deoarece numai aşa puteţi solicita preschimbarea permisului auto străin cu unul românesc.

     • Buna ziua. Ma numesc Cretu Valerica si as dori sa stiu daca pentru preschimbarea permisului canadian in Romania iti trebuie autentificarea permisului canadian de catre autoritatile canadiene. Si cum as putea sa o obtin. Multumesc

     • Buna ma numesc sorin sunt din ucraina spunețimi va rog am depus permisul de cond ucrainean in romin in martie 2015 cum pot afla dacă e gata şi de unde îl pot lua mersi mult

     • buna ziua . da eu am permisul pi moldovenesc ,am dreptul sa merg in italia sunt residenta in italia 2 ani jumate

     • Am permis romanescsi am stat9 luni in anglia acum am venit in Romania de rot mai pot conduce cu permisu in Romania say nu ( nam condus deloc in anglia

   • buna ziua fratele meu are permis de conducere italian si din cauza ca a fost oprit dupa ce consumase alcool acum are permis de conducere cu valabilitate de 6 luni , deci el la 6 luni trebuie sa mearga la comisie medica cu analize la sange,pe timp minim de trei sau chiar si cinci ani, permisul poate fi schimbat in romania daca nu are valabilitate normala de 5 ani vazand ca permisul este de profesionist, ,, Va multumesc anticipat,!

   • buna ma poate cineva ajuta.am depus la transcrierea buletinului din moldovenesc(rMoldova)in romanesc .am doua luni de zile de cind am dat si nu am nici un raspuns mi sa spus ca fac careva schimbari in programa.ms anticipat

   • Bună ziua am eu nelămurire pot susține un examen auto pentru adăugare categorie dacă am permisul spaniol (permisul lam obținut în România )dar A trebuit sal schimb pentru ca lam pierdut în Spania acum 3 ani și acum vreu să adaug c+e trebuie sal schimb??? Sau pot susține examen auto fără sal schimb

   • Bună seara! Am și eu o întrebare în legătură cu permisul de conducere. Soțul meu este albanez din Kosovor, deținând permis kosovar. Locuim în Germania el are permis de ședere primit pe 5 ani aici în Germania. Dorim sa ii schimbam permisul kosovar în cel romanesc. Spune-ti-mi va rog dacă e posibil?! Mulțumesc anticipat. O seara frumoasa

    • Buna seara. Suntem si noi in aceiași situaţie că şi voi.. Se poate schimba permisul albanez in unul romanesc? Ai primit vreun răspuns? Mersi!

     • Daca permisul este eliberat de Republica Albania, DA , permisul poate fi preschimbat -exista conventii internationale ,la care ambele tari sunt parte . Daca permisul este obtinut in asa zisa ,, Republica Kosovo,, , NU poate fipreschimbat,datorita faptului ca RO,nu recunoaste independenta acestui teritoriu ,care apartine de jure ,Serbiei .

    • Teritoriul Kosovo , nu este recunoscut ca independent ( cum este si normal,apartine Serbiei ) de Romania . Deci , permisul NU poate fi preschimbat in RO.

   • In lege spune ca dureaza 30 zile dar la mine din ianuarie 2016 si pana in prezent luna mai 2016 nu mi-a venit permisu: am renuntat la spania apoi am revenit din nou in spania si am depus actele pt schimbarea permisului spaniol in romana la sediu politie din romania nu inteleg de ce dureaza atata timp, trebuie sa (caneja) anulez permisu aici in spania pt a putea termina mai repede cu actele???

   • Bună ziua aș dori și eu să aflu vă rog frumos dacă se poate pentru preschimbare permisul de conducere am pe schimbat permisul acuma cinci luni de zile Și nu știu de ce nu mi-a venit nimic până acum permisul meu a fost polonez și aș dori să aflu și eu nu știu informații de ce nu mi-a venit până acum vă dau adresa email medieionel@hotmail.com Și dacă se poate vă rog frumos să-mi trimiteți și mie informațiile pe adresa mea

  • buna am facut permisu in rominia de ceva timp ,mai lucru prin austria am rezidenta si in austria acuma detin permis austriac as vrea sa fac alte categori de permis in rominia se poate face sau trebuie sam-i sterg tot ce am in austria ???

 1. am luat permisul de conducere in italia si l-am pierdut in anglia. acum sunt in romania si nu stiu ce trebuie sa imi fac un permis de conducere romanesc. ma puteti ajuta?

   • permisul romanesc preschimbat de o tara europeana, la intoarcerea in Romania,este OBLIGATORIU sa-l preschimbi la cel romanesc sau numai la CEREREA posesorului multumesc

   • Buna ziua.am si eu o întrebare sunt român cu dubla cetățenie adica din yemen am permisul luat acolo si pana acum am avut pașaport romanesc cu domiciliul in yemen, mi am schimbat domiciliu in romania si acum am c.i
    si trebuie aa schimb si permisul (care a expirat anul trecut) eu pana acum am circulat cu permis internațional care am inteles ca numai este valabil din moment ce am buletin romanesc.iromanesc.intrebarea mea este ce trebuie aa fac in momentul de fata având aceasta problema a permisulii expirat anul trecut
    Mulțumesc

  • Buná am citit msg tau despre permisul de conducere si exacti an aceasi situatie sunt si eu.Te rog frm daca ti-ai recuperat permisul de conducere sa-mi spui sui mie cum ai facut .De aproape un an ma chinui sa recuperez permisul si nu reusesc.Ambasada italiei de la londra m-ia spus sa merg an italia.Dar nu am cand pt ca lucrez.Multumesc su va rog frm sa-mi lasati un msg pe adresa de email elenacotiga2@gmail.com

 2. Buna,am permis cipriot (permisul meu a fost romanesc dar l-am preschimbat in cipriot acum 4 ani) si acum as dori sa
  -l schimb inapoi cu cel romanesc,ce acte trebuiesc? Am fost la politie si mi-a spus ca trebuie sa merg la notar sa declar pe propria raspundere ca am renuntat la resedinta din Cipru,ceea ce ma cam speriat. Subliniez ca Cipru e in uniunea europeana,multumesc.Permisul meu romanesc e valabil pana in 2017 (dar a fost trimis la politia din Romania cand mi sa eliberat permisul cipriot,deci nu detin 2 permise).Multumesc

 3. Bună ziua,

  Actele necesare la preschimbarea permisului străin cu unul românesc sunt trecute în articol.

  Trebuie să aveţi domiciliul, reşedinţa sau rezidenţa normală în România pentru a avea permis românesc.

  Şi trebuie să vă adresaţi serviciului public comunitar regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor din cadrul instituţiei prefectului pe a cărui rază teritorială aveţi domiciliul/reşedinţa/rezidenţa normală.

  • Trebuie să apelaţi la serviciile unei unităţi medicale autorizate.

   Pentru a afla informaţii care nu sunt cuprinse în acest articol, cel mai bine ar fi să luaţi legătura cu personalul unei autorităţi competente sau cu cel al unei unităţi medicale autorizate.

 4. am bagat la preschimbat permisul din italian in romanesc ,trebuie sa astept 3luni pe tusa,ca pietondeoarece lam bagat la schimbat cu 3 saptamani inainte sa imi scada si dovada tio dau doar cat e valabil permisul.

 5. buna ziua si la multi ani!!!!!! numele meu este dragos si am obtinut permisul de conducere in cipru am obtinut toate gradele si as vrea sa stiu daca pot schimba permisul in unul romanesc si ce acte sunt necesare va multumesc

 6. buna ziua.am locuit in UK un an de zile ,perioada in care mi-am schimbat permisul romanesc cu unul englezesc.acum m-am intors in tara si as vrea sa stiu cat timp pot canduce in Romania cu cel englezesc.multumesc anticipat!

 7. Buna ziua ,am locuit in Italia mi am tradus permisul Romanesc an permis Italian .am avut un eveniment nefericit sa mi se anuleze permisul care l am convertit an IT .Am facut din nou scoala de conducere si am optinut un alt permis de conducere italian,fapt care dupa legile italiane trebuie sa merg sa mi se ia analiza la sange odata la doi ani timp de cinci ani.vechiul permis mi a fost anulat pentru alcool .As vrea sa stiu daca al pot schimba an romanesc sau trebuie sa merg an italia sa fac timp de 5 ani analizele la sange si dupa aia s al pot preschimba .VA MULTUMESC

 8. buna seara, am permis romanesc de 7 ani cartegoria B,si am dat pentru categoria C in Cipru ,mentionez ca permisul meu romanesc o fost trimis in tara.vreau sa va intreb cand o sa merg in tara o sa imi treaca pe permisul romanesc si categoria C pe care am obtinuto in Cipru? va multumesc!

 9. buna ziua!mi-a fost suspendat permisul de conducere romanesc in Italia in anul 2008 in urma conducerii sub influenta alcooluluiam primit amenda cu suspendare prin hot judecat si suspendarea dreptului de a conduce pt 1 an .duapa 1 an am obtinut permis de cond.italian ,dar cu o valabilitate de 2ani.mentionez ca permisul romanesc mi-a fost retras si nu stiu unde a fost trimis sau ce s-a intamplat cu el.Am rezidenta in Italia,dar eu din august 2013 m-am reintors in tara.In luna iulie2014 imi expira valabilitatea permisului italian si as dori sa-l preschimb cu unul romanesc,ce ar trebui sa fac?trebuie sa renunt definitiv la rezidenta in It,sa-l pot preschimba?mentionez ca permisul italian l-am obtinut in baza permisului romanesc cu toate gradele ce le aveam ,respectiv B;CE. nu prin examen .In It trebuia sa merg la fiecare 2 ani sa fac vizita medicala pt a mi se prelungi valab permisului .Va multumesc anticipat pt raspuns

  • Bună ziua,

   Dacă deţineţi un permis valabil eliberat de autorităţile italiene, îl puteţi preschimba cu unul românesc. Iar acest lucru îl puteţi face fără susţinerea unui nou examen/test.

   Puteţi solicita preschimbarea permisului DOAR dacă aveţi domiciliul, reşedinţa sau rezidenţa normală în România.

 10. Buna ziua. As dori sa stiu cum pot face pentru a avea din nou permisul de conducere care mi-a expirat. Locuiesc in Spania de mai mult de 10 ani si permisul meu din Romania mi-a expirat in urma cu circa 20 de ani pentru ca nu l-am folosit, insa acum as dori sa il pot actualiza pe cel din Romania si sa il convalidez aici in Spania. Va rog frumos sa ma informati de ce as putea face, si daca este posibil sa fac totul de aici cu o imputernicire pentru o persoana din Romania, facand fisa medicala aici in Spania.

  Multumesc mult,

  Daniela

 11. imi scade permisu italian pe 14 februarie 2014 si vreau sa merg zilele astea in romania sa-l schimb vreau sa stiu daca se poate si cat dureaza si cat costa.Va multumesc anticipat

  • Dacă aveţi un permis valabil, acesta poate fi preschimbat.

   Informaţiile necesare le aveţi în articol.

   Pentru informaţii mai detaliate, apelaţi la un serviciu public comunitar regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor din cadrul instituţiei prefectului pe a cărui rază teritorială aveţi domiciliul/ reşedinţa/ rezidenţa normală.

 12. Salut !, problema mea e urmatoarea. Am avut permis romànesc categoria B. L-am preschimbat in Italia, iar dupa aceea am obtinut categoria C+E si atestatul de transport marfa (in italia se cheama CQC) + Carta tahograf digitala.Anul trecut am obtinut in Romània certificatul ADR : de baza,transport cisterne si marfuri explozive.Acum vreau sa ma restabilesc definitiv in Romània. Cum trebuie sà procedez ca sa am toate permisele romànesti ? si cìt dureaza reschimbarea? avìnd ìn vedere ca permisul italian de profesionist are valabilitate de doar 5 ani si scade in iunie anul acesta.Banuiesc ca o sa primesc o dovada, dar ea este valabilà si in strainatate? Multumesc anticipat pentru raspuns !! si i-mi cer scuze daca nu m-am exprimat intr-un mod mai explicit….

 13. salut… tatal meu a depus o preschimbare de permis Italian-roman din data de 07-11-2013 dece nu sa eliberat permisul in perioada 3 luni? cat timp dureaza o preschimbare de permis ?

  • Salut,

   De obicei, permisul se eliberează în termen de 30 de zile de la depunerea dosarului. Dacă este nevoie de unele verificări suplimentare, poate dura mai mult.

   Tatăl tău ar trebui să ia legătura cu personalul autorităţii la care a apelat pentru preschimbare şi să se intereseze de ce durează atât de mult.

 14. salut tatal meu a sunat si la consulatu italiei la bucuresti ei spun ca au trimis aprobarea de pe 18-12-12. dar autoritatile unde a facut preschimbarea spun ca la ei nu a ajuns nimic ,ls ce instututie trebuie sa ne mai interesam

 15. Buna ziua! O tanara indiana va veni in Romania pe perioada nedeterminata. V-as ruga sa-mi spuneti daca va putea conduce in Romania cu carnetul de conducere obtinut in India, pe ce perioada, si daca preschimbarea carnetului de conducere presupune si sustinerea unui examin. Va multumesc!

 16. Buna ziua,spuneti-mi va rog, am muncit legal in Spania avand tarjeta de cetatean comunitar cu rezidenta permanenta si preschimbandu-mi permisul acolo in 2007,acum cand m-am intors acasa(sunt in Romania de 8 luni) imi pot preschimba permisul cu cel romanesc,tinand cont ca trebuie facuta declaratia notariala ca nu am rezidenta normala pe teritoriul altui stat membru? Despre rezidenta normala am citit ca este practic locul unde locuiesti cel putin 6 luni pe an,tinand cont ca sunt de 8 luni acasa si nu mai am de gand sa plec,pot face acea declaratie notariala,practic domiciliul fiindu-mi acum aici?

  • Bună ziua,

   Sigur că vă puteţi preschimba permisul.

   Aşa cum scrie şi în articol, preschimbarea se face la cerere şi aceasta poate fi solicitată de persoanele care au domiciliul, reşedinţa sau rezidenţa normală în România.

   Motivele pentru care trebuie făcută declaraţia notarială sunt trecute, de asemenea, în articol.

   Vă rog să recitiţi informaţiile.

 17. Va multumesc mult,dar sa stiti ca in afara de motivele trecute in text mai este unul si acela este declaratia notariala pe proprie raspundere ca persoana care cere preschimbarea permisului nu are rezidenta normala pe teritoriul nici unui stat membru iar acest motiv baga in ceata pe multi romani care se intorc acasa din Spania deoarece multi au acel NIE(Cetatean comunitar cu rezidenta permanenta in Spania din 2007,data cand Romania a intrat in UE) care practic este un drept la munca iar la politie li se spune sa renunte la el.Problema de fapt acum incepe pentru ca nu exista o modalitate in Spania de renuntare la acest NIE,acesta se ridica doar la expulzare sau daca se constata ca s-a obtinut in mod fraudulos.
  Va multumesc mult.

 18. salut Am muncit in italia o perioada lunga de timp Initial am avut permis de conducere dobandit in romania ,ulterior l-am preschimbat in italia in 2007 ,dupa cinci ani am depus acte pentru preschimbat in italia asta insemnand 05-2013 perioada imediat urmatoare pentru o intamplare nefericita am venit definitiv in romania .Aici am facut din nou toate actele pt preschimbare si am depus dosarul in 16 decembrie 2013 mia fost acceptat dar nu stiu cat poate sa dureze aceasta procedura avand in vedere ca nu am beneficiat de o dovada ma gasesc un pic in dificultate fara permis,…V-as ruga sa-mi spuneti cam cat poate sa dureze toata problema asta ??? va multumesc

  • Salut,

   De obicei, permisul se eliberează în termen de 30 de zile de la depunerea dosarului. Însă dacă e nevoie de verificări suplimentare, poate dura mai mult.

   Încearcă să te interesezi cu privire la stadiul procedurii la autoritatea la care ţi-ai depus dosarul.

 19. Nepoata mea a cumparat un auto cu nr.preferentiale ale vanzatorului platind chitanta de rezervare.In ziua caind face radiere si trecere auto pe numele iei cu alte numere de inmatriculare, poate conduce auto avand copie a actelor cu nr.vanzatorului pana la eliberarea actelor cu noile nr.

  • Bună ziua,

   Da, dacă aveţi un permis emis de autorităţile din Cipru, îl puteţi preschimba cu unul românesc (fără susţinerea unui examen/test).

   Nu uitaţi că preschimbarea se face la cerere şi se poate solicita dacă aveţi domiciliul, reşedinţa sau rezidenţa normală în România.

   • Buna ziua ati putea sami spuneti daca permisu de learner ( cipru) poate fi schimbat i-n romania deoarece pe unde intreb mise zice ca nu e valabil. el avand termen de valabilitate

    • Potrivit Ordinului MAI nr. 163/2011, preschimbarea cu documente similare româneşti se face pentru permisele de conducere naţionale eliberate de statele către care se face trimitere şi în articol (printre care şi Cipru).

     Dacă aveţi alte nelămuriri, vă rog să vă adresaţi unui serviciu public comunitar regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor din cadrul instituţiei prefectului pe a cărui rază teritorială aveţi domiciliul/ reşedinţa/ rezidenţa normală.

     • Nu poti schikba permisul de learner din cipru cu cel romanesc deoarece tu nu ai sustinut nici un examen, atat timp cat ai learner.

 20. buna ziua,as vrea si eu un raspuns daca se poate ,am rezidenta in italia de vreo 10 ani,permis cat b obtinut in RO ,schimbat in 2008 pt ca expira (acum italian),acum vreau sa fac scoala pt obtinerea cat c,e si eventual cqc in Romania,(costa mult mai putin),intrebarea este daca este posibil(am domiciliu in romania si residenta in italia) si daca o sa pot folosi permisul cat c,e in italia pt a muncii ,VA MULTUMESC

  • Bună ziua,

   Preschimbarea unui permis se face cu echivalarea tuturor categoriilor/subcategoriilor deţinute de un şofer.

   Încercaţi să luaţi legătura cu personalul unui serviciu public comunitar regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor din cadrul instituţiei prefectului pentru a obţine mai multe informaţii cu privire la situaţia dvs.

 21. buna ziua ,vreau si eu o lamurire am permis italia dobandit in ro in2002 si acum imi scade cel italian prin martie ,va rog sa mi spuneti imi dau o dovada ceva de circulat prin romania?va multumesc/

  • Bună ziua,

   Nu-mi este clară situaţia dvs. În ce ţară aveţi domiciliul/reşedinţa în prezent?

   Atunci când solicitaţi eliberarea unui nou permis, vi se dă o dovadă înlocuitoare (pentru o anumită perioadă de timp), dar aceasta nu este neapărat recunoscută automat în toate ţările din UE.

   Puteţi solicita eliberarea unui permis nou doar în ţara în care locuiţi.

 22. buna seara.
  Am dat la preschimbat permisul italian pe 28 10 2013.in fiecare luna merg si imi iau dovada pentru a putea circula.cam cat dureaza pana imi ajunge permisul,sau ce as putea face pentru a urgenta lucrurile?

 23. am permis din italia, l-am pierdut venind din anglia si momentan sunt in tara. ce trebuie sa fac pentru a recupera permisul si daca se poate rezolva aici in tara. mentionez ca am cetatenie romana si locuiesc in jud iasi

 24. am permis eliberat de autoritatile italiene si l-am pierdut in anglia.acum sunt in tara si vreau sa stiu ce trebuie sa fac pentru a lua un duplicat in limba romana dar fara sa mai merg iar in italia. am inteles de la un notar ca as putea trimite un email autoritatilor italiene cu ,, declaratia de pierdere data in fata unui notar public,,si tot prin email sa primesc dovada necesara la eliberarea duplicatului. in luna mai eu trebuie sa plec iar in anglia si am nevoie de permis de conducere iar in cazul in care nu reusesc lar procura pe sot sa ses ocupe de acte. va rog lamuriti-ma in aceasta problema

  • Bună ziua,

   Potrivit art. 3 alin (5) din Ordinul nr. 163/2011, permisele auto (eliberate de autorităţile statelor membre) care au fost pierdute/furate pe teritoriul României se preschimbă pe baza informaţiilor pe care serviciul public comunitar regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor căruia i se solicită preschimbarea permisului pierdut/furat le deţine cu privire la deţinător şi permisul auto sau, în lipsa acestor informaţii, pe baza unei atestări primite de la autorităţile competente din statul membru care a eliberat permisul iniţial.

   Ordinul NU conţine informaţii referitoare la situaţia în care aveţi permis din statul X, l-aţi pierdut în statul Y şi vreţi să vi se schimbe în statul Z.

   Puteţi cere preschimbarea doar în statul în care aveţi domiciliul/ reşedinţa/ rezidenţa normală.

   Puteţi solicita preschimbarea permisului la serviciul public comunitar regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor din cadrul instituţiei prefectului pe a cărui rază teritorială aveţi domiciliul/ reşedinţa/ rezidenţa normală.

 25. dar suntem in UE dc nu ne lasatzi sa umblam cu ele asha…si dc trebuie sa le schimbam obligatoriu…..??…cu permisele romanesti ne lasa in spania italia germania.s.a……numai in romania nu se poate

 26. buna ziua ,acum citeva saptamani intrebam daca pot sa fac scoala pt cat c,e in romania avand permis cat b italian ,cat obtinuta in ro, acum sunt in tara si mi au spus ca trebuie sa schimb permisul cat b italian in romanesc,pt a intra la scoala ,dupa sustinerea examenului si obtinerea cat c si e . permisul urmand sa fie din nou schimbat pentru a adauga cat b,c si e,intrebarea mea este: AM INTELES EU GRESIT SAU ESTE O MARE TAMPENIE( sincer chiar cred ca este,sa schimbi de doua ori permisul in arcul de trei luni circa ) va multumesc

  • Bună ziua,

   Permisul auto trebuie să cuprindă toate categoriile pe care le-aţi obţinut.

   În ceea ce priveşte preschimbarea (din italian în românesc) pentru a putea urma cursurile unei şcoli de şoferi, vă sugerez să întrebaţi un specialist pe forumul nostru. Poate veţi primi un răspuns util.

 27. Buna ziua, am permis italian, a expirat acum 2 ani, timp in care , am locuit in Romania, neputand din cauza mai multor evenimente sa ma reintorc in Italia pt. al reinoi… Nu ma pot deplasa in momentul de fata in Italia, dar totodata doresc sa-mi reinoiesc permisul, ce trebuie sa fac? am domiciliu in Ro, va multumesc!

 28. buna ziua detin un permis de anglia as vrea sa stiu daca il pot schimba in rominia eu nu mai plec in anglia ,este provisional driving licence trebuia sal schimb dar nu am mai plecat as putea sal schimb in rominia va multumesc

  • Bună ziua,

   Potrivit Ordinului MAI nr. 163/2011, pot fi preschimbate cu documente similare româneşti, fără susţinerea unui examen/test, permisele de conducere naţionale eliberate de autorităţile Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.

   Însă NU pot fi preschimbate cu documente similare româneşti permisele de conducere provizorii, temporare sau de elev conducător.

   • Buna ziua. Am permis de conducere din Cipru de 7 ani.Pot sa-l preschimb cu cel romanesc fara a da test/examen? Cam ce acte mi-ar trebui si cam cat timp ar lua pentru eliberarea lui?am resedinta in Romania. Va multumesc.

 29. am bagat la sa-mi preschimb permisu italian in romanesc pe data de 13.02.2014 si nici pana acum nu mio venit permisu mio zis ca dureaza 30 de zile dar inca nu mio ajuns unde pot sa ma informez sa vad de ce nu mio venit inca

 30. Buna,
  Va rog sa ma lamuriti daca se poate in privinta urmatoarei probleme: in septembrie 2013 am fost ” anmelduita”(nu conosc exact expresia corecta),intre timp m-am intors in Romania si am dat de permis in februarie 2014 !Acum intrebarea mea este urmatoare: permisul meu este valabil si pot circula legal in germania daca a fost luat in romania in timp ce am avut anmeldug in aceasta perioada???Actualmente locuiesc si lucrez in germania.

  Multumesc anticipat!

  • Bună ziua,

   Atât timp cât nu ştiţi despre ce este vorba, n-am cum să vă spun ceva anume (nici eu, nici altcineva).

   Lăsând asta la o parte. Orice permis auto eliberat de un stat membru UE poate fi folosit pe întreg teritoriul UE.

 31. Buna ziua sotul meu a depus dosar pentru preschimare permis uk. in romanesc pe data de 8.10.2013 si au trecut 5 luni si nu si-a primit permisul. Am inteles ca se asteapta o hartie de la Ambasada Regatului Unit al Marei Britanii. Intebarea mea este.Este normal sa se astepte 5 sau chear mai mult pt un permis auto ?

  • Bună ziua,

   Da, este posibil.

   Potrivit art. 7 alin. (4) din Ordinul nr. 163/2011 privind preschimbarea permiselor de conducere naţionale eliberate de autorităţile competente ale altor state cu documente similare româneşti, permisul auto se eliberează în cel mult 30 de zile de la depunerea dosarului. Excepţie fac anumite situaţii ce impun verificări ce depăşesc termenul de 30 de zile. În aceste situaţii, permisul se eliberează în cel mult 15 zile de la încheierea verificărilor.

   • domnule dar de ce verificari suplimentare este nevoie daca eu dau semnatura ca permisul e valabil si autentic, de la cine asteapta verificari de la ambasada sau de la motorizatione vorbind de permisul italian , lamuriti mai explicit lumea ca sa stie despre ce este vorba,,, de ce dureaza mai mult de 30 de zile, ca sunt persoane care au un motiv mai urgent sa-l schimbe,,,,,,MULTUMESC PENTRU EXPLICATII

    • Ordinul nr. 163/2011 privind preschimbarea permiselor de conducere naţionale eliberate de autorităţile competente ale altor state cu documente similare româneşti

     Art. 7

     (…)
     (4) Permisul de conducere românesc se eliberează în termen de maximum 30 de zile de la depunerea dosarului, cu excepţia situaţiilor prevăzute la art. 3 alin. (5) şi (7) şi la art. 6 alin. (3) şi (4) ce impun verificări care depăşesc acest termen, când se eliberează în termen de 15 zile de la încheierea verificărilor. La data înmânării permisului de conducere preschimbat dovada înlocuitoare prevăzută la alin. (2) îşi încetează valabilitatea.”

     Art. 3

     (…)
     (5) Permisele de conducere eliberate de autorităţile statelor membre, care au fost pierdute sau furate pe teritoriul României, se preschimbă pe baza informaţiilor pe care serviciul public comunitar regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor căruia i se solicită preschimbarea permisului de conducere pierdut sau furat le deţine cu privire la deţinător şi permisul de conducere sau, în lipsa acestor informaţii, pe baza unei atestări primite de la autorităţile competente din statul membru care a eliberat permisul iniţial.

     (…)
     (7) În situaţia în care există indicii suficiente pentru a suspecta că solicitantul preschimbării permisului de conducere eliberat de autoritatea competentă a unui stat membru este deja titularul unui alt permis de conducere eliberat de un alt stat membru, se efectuează verificări împreună cu autorităţile competente ale statelor membre, inclusiv prin utilizarea reţelei permiselor de conducere a Uniunii Europene.”

     Art. 6

     (…)
     (3) Serviciul public comunitar regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor, competent potrivit art. 1 alin. (4), are obligaţia de a verifica pentru ce categorie continuă să fie valabil permisul de conducere naţional eliberat de autorităţile statelor prevăzute la art. 2 alin. (1) care urmează a fi preschimbat.

     (4) În cazul existenţei unor suspiciuni temeinic motivate cu privire la autenticitatea permisului de conducere eliberat de autorităţile statelor prevăzute la art. 2 alin. (1), preschimbarea acestuia poate fi efectuată numai după confirmarea autenticităţii, şi, după caz, a valabilităţii permisului de conducere de către autoritatea competentă a statului care l-a eliberat. Aceeaşi procedură se aplică şi în cazul permiselor de conducere străine, pierdute sau furate. În situaţia în care nu poate fi identificată autoritatea competentă a statului emitent, verificările se vor efectua prin intermediul misiunilor diplomatice ale statelor respective în România.”

     Actul normativ poate fi consultat integral aici: http://lege5.ro/Gratuit/gi2tsobuhe/ordinul-nr-163-2011-privind-preschimbarea-permiselor-de-conducere-nationale-eliberate-de-autoritatile-competente-ale-altor-state-cu-documente-similare-romanesti . Acesta a stat la dispoziţia dvs. în articol de la bun început.

     Pentru alte nelămuriri, adresaţi-vă serviciului public comunitar la care aţi solicitat preschimbarea. Doar ei ştiu stadiul lucrurilor în privinţa dvs.

 32. Buna,

  Am locuit aprox 5 luni in UK unde mi-am schimbat permisul romanesc cu unul britanic.

  Intorcandu-ma in tara- Romania, mi-am pierdut permisul UK si-mi doresc sa-mi recapat permisul romanesc. De 4 luni, organul compentent nu-mi da o solutie….. Am apelat la DVLA Anglia care mi-a eliberat un document cu seria si numarul permisului Uk pierdut, cat si faptul ca permisul meu Uk e in regula dar se pare ca nu e suficient in RO.
  Ce ma sfatuiti?

  Multumesc!

  • Bună ziua,

   Potrivit art. 7 alin. (4) din Ordinul nr. 163/2011, permisul auto se eliberează în cel mult 30 de zile de la depunerea dosarului. Excepţie fac anumite situaţii ce impun verificări ce depăşesc termenul de 30 de zile. În aceste situaţii, permisul se eliberează în cel mult 15 zile de la încheierea verificărilor.

   Printre situaţiile respective se numără şi cea în care aţi avut un permis emis de un stat membru pe care l-aţi pierdut şi apoi aţi solicitat în România preschimbarea.

   Puteţi citi şi acest subiect de pe Forumul LegeStart – http://forum.legestart.ro/13/Thread/15450/Preschimbare-strongpermisstrong-auto-tunisian-in-strongpermisstrong-auto-romanesc . Acolo găsiţi răspunsul unui specialist referitor la un caz asemănător.

   N-ar fi rău nici să vă duceţi la acel organ competent şi să cereţi lămuriri cu privire la întârziere.

   • buna ceva asemanator am patit si eu numai ca eu am depus permisul de conducere britanic pe data de 5 august 2014 si nici pana astazi cei de la politie nu au primit un email de confirmare din partea autoritatilor britanice!am sunat la DVLA de multe ori si cei de acolo mi-au zis ca la ei nu figureaza nici un fel de cerere din partea politiei romane!!nu stiu ce sa mai fac pls help adresa de email *

    • Bună ziua,

     În afară de ceea ce scrie în comentariul de mai sus nu prea am ce să vă spun.

     E obligaţia lor să răspundă într-un fel sau altul la solicitarea de preschimbare.

     Nesoluţionarea în termenul legal vă dă dreptul să vă adresaţi unei instanţe.

 33. Am depus actele pentru preschimbarea permisului elvetian saptamana trecuta, iar acum circul cu o dovada cu drept de circulatie pentru 30 zile. Intrebarea mea este: termenul de eliberare este de maximum 30 zile? Si daca da, cum aflu cand este eliberat (sunt informat prin telefon sau imi este trimis prin posta) ?

  Va multumesc

  • Da, dacă nu-i nevoie de verificări suplimentare, permisul se eliberează în cel mult 30 de zile.

   Trebuia să întrebaţi atunci când aţi solicitat preschimbarea. Probabil îl veţi ridica de la serviciul public comunitar la care aţi apelat pentru preschimbare.

 34. Buna ziua,

  Am permis de conducere albanez (cetatenie albaneza) si acum am carte de rezidenta pe Romania.
  Exista un termen legal in care sunt obligata sa schimb permisul cu unul romanesc, sau pot conduce in continuare pana la expirarea acestuia? Pana acum nu am fost oprita si verificata de politie, deci ceea ce fac nu stiu daca este legal sau nu.
  Approx 7 ani.

  Multumesc!

   • Buna ziua. Deci nu trebuie sa il preschimb intai pe cel italian in romanesc? Am auzit ca trebuie sa declar ca nu am rezidenta normala in alta tara membru…este adevarat? Eu am rezidenta in Italia. Multumesc pentru ajutor.

    • Aha, nu staţi în România.

     Nu puteţi obţine un permis în România dacă dvs. aveţi rezidenţa normală în alt stat. Trebuie să obţineţi categoria respectivă în Italia.

     O puteţi obţine în România doar dacă aveţi domiciliul / rezidenţa normală în România.

     • Dar am rezidenta si in Romania. Adica am buletin cu adresa de rezidenta in Piatra Neamt. Eu inainte de a ma inscrie am intrebat instructorul si a zis ca nu e problema si ca pot lua carnetul pentru categoria A in Romania. I-am trimis copie dupa buletin si bani pentru inscriere. Credeti ca m-a pacalit? Pot recupera banii? Multumesc

     • Aşa cum am mai spus, puteţi obţine o categorie de permis DOAR în ţara în care staţi în mod normal, în care vă câştigaţi existenţa de zi cu zi. Dvs. ştiţi cel mai bine care este acea ţară.

      Pentru mai multe informaţii, apelaţi la personalul unui serviciu public comunitar regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor.

     • O persoana de cetatenie albaneza fiind casatorit cu o persoana de cetatenie romana , poate sa isi schimbe permisul auto albanez in cel romanesc ??
      Ce conditii sunt daca da ??

 35. Buna ziua!
  1) Cazier judiciar, se are în vedere romanesc?
  2) Fisa medicala se obține în România, și dacă da unde anume?
  3) Am văzut ca se menționează ceva și despre pașaport în cazul cetățenilor străini. Atunci este posibil, ca fiind de origine moldovean, cu pașaport romanesc sa preschimb permisul de conducere?
  Mulțumesc anticipat!

  • Bună ziua,

   Dacă vreţi să solicitaţi preschimbarea permisului străin cu unul românesc, trebuie să aveţi domiciliul / reşedinţa / rezidenţa normală în România.

   1. Românesc.
   2. Din unităţile medicale autorizate în acest sens.
   3. Da, vă puteţi folosi şi de paşaport.

 36. Buna ziua!
  Sunt cateva lucruri neclare pentru mine. Sunt cetatean roman, inca am domiciliul (si) in Romania. Am obtinut permis categora A in California. Am incercat sa il schimba in tara de rezidenta, Danemarca. Intrucat schimbarea acestuia in Danemarca implica testarea teoretica si practica (fara a trece prin scoala) si intrucat nu cunosc limba daneza la nivel de test de conducere am decis sa imi convertesc permisul iN Romania. Parintii au intrebat la directia permise Iasi si de acolo li s-a indicat ca am nevoie de adeverinta de absolvire a scoliid e motociclisti din california. Nu li s-a precizat nimic de permis sau alte documente aditionale.
  Citind pe site-uri, nu am gasit ABSOLUT nimic despre adeverinta de absolvire a scolii. Aditional, observ ca pe declaratia pe proprie raspundere trebuie sa confirm ca NU SUNT RESIDENT AL ALTUI STAT. Aceasta nu este adevarat intrucat sunt rezident permanent in Danemarca. De la directia din Iasi aceste elemente nu le-au fost specificate parintilor absolut deloc.
  Ma puteti ajuta?
  Multumesc.

  • Bună ziua,

   Potrivit alineatului (2) al articolului 1 din Ordinul nr. 163/2011 privind preschimbarea permiselor de conducere naţionale eliberate de autorităţile competente ale altor state cu documente similare româneşti, pot solicita preschimbarea persoanele care au domiciliul, reşedinţa sau rezidenţa normală în România.

   Dacă aveţi rezidenţa permanentă în Danemarca, doar acolo puteţi solicita preschimbarea.

 37. Va multumesc farte mult.
  Ma opresc aici: ” pot solicita preschimbarea persoanele care au domiciliul, reşedinţa sau rezidenţa normală în România.”
  Eu sunt cetatean roman cu domiciliul in Romania. Rezidenta in Danemarca. Practc daca ma conformez cu una din situatiile: domiciliu, resedinta sau rezidenta, sunt eligibil?
  Mentionez ca am proprietati recente achizitionate in Romania, iar cumpararea lor s-a facut exclusiv pe baza cartii de identitate romanesti unde sunt inregistrat drept domiciliat in Romania.

  • Dispoziţia face referire la faptul că trebuie să trăiţi efectiv în România pentru a avea permis românesc.

   Nu ştiu dacă dispoziţia se poate interpreta şi altfel sau ce „ocolişuri” se pot face.

   Însă puteţi întreba şi pe Forumul LegeStart.

 38. bunaziua.ma numesc ilie,am permis categoria b obtinut in romania ,mai exact in focsani,vrancea.din 1999,fiind plecat in afara,am fost nevoit sa.l scghimb,acolo,mi l.au retinut acolo pe cel rominesc spunindu.mi ca il trimit la autoritatile de aici.a durat mai putin de 30 de zile cind mi la dat pe cel italian,acum ca sunt in tara la mine si mi.a scazut cel italian,avind dosarul la politie au trecut mai bine de 3 luni si nu primesc decit un raspuns banal cum ca nu au nici un raspuns de la ambasada .traim in anii ’70 sau in 2014.?cum as putea rezolva? sau mai bine autoritatile sa se ocupe de dosar.

 39. Buna ziua ! sunt detinatorul unui permis de conducere cat B eliberat de autoritatile Italiene. Momentan sunt domiciliat in Romania, insa intre timp permisul a expirat.Din diferite motive nu am reusit sa il reinnoiesc in Italia. Precizez faptul ca permisul de conducere a avut un termen de valabilitate de 5 ani fiind eliberat conditionat (din pricina unui deficit al vederii). Ce ma sfatuiti sa fac pentru a obtine reinnoirea permisului de conducere Romanesc? si daca ma puteti sa imi spuneti care ar fi gradul maxim acceptat in ceea ce priveste slab vazatorii pentru obtinerea acestuia chiar si conditionat. Va multumesc!

 40. sunt cetatean albanez casatorit cu o romanca,a-s vrea sa stiut daca pot circula si in alte tari UE cu carnetul de conducere albanez sau trebuie sa-l preschim obligatoriu?

 41. Buna ziua am si eu o intrebare ,In 2004 am optinut permisu de conducere in romania categoria B in 2011 mia fost suspendat in romania din cauza consumului de alcol dosar penal tot in 2011 am plecat in germania am incercat sal scot dar fara rezultate miau dat un an cu suspendare si 2 ani cu urmarire perioada de un an a trecut eu intre tinp am facut scoala de soferi aici in germania de la cap la coada si am optinut aici permisul B klase am renuntat in romania sa mai fac redobandirea de permis .acum avand permis german B klase as vrea sa fac si C CE in romania Cum ar trebui sa procedez

  • Bună ziua,

   Urmaţi procedura obişnuită pentru obţinerea unei noi categorii.

   Nu ştiu dacă trebuie mai întâi să preschimbaţi permisul german. Întrebaţi la un serviciu public comunitar din cadrul instituţiei prefectului din judeţul dvs.

 42. Buna ziua…sint rezidenta in Maroc, permisul auto este luat aici, permis care expira pe data de 25.06.anul curent….problema mea este ca eu vin in tara inainte de data expirarii permisului si stau mai mult de o luna, timp in care as vrea sa circul cu masina,cum pot proceda,tinind cont de faptul ca nu pot schimba permisul inainte de data expirarii ?Ce pot face in Romania pt a putea circula desi permisul din Maroc expira ?

   • Nu stiu exact ce inseamna o rezidenta normala, cert este ca am fost deja si am intreabat si mi s-a spus ca da, poate fi eliberat un alt permis dar cu aceeasi data de expirare ! Ceea ce nu ma ajuta in nici un fel. In cazul acesta pot face ceva demersuri in Ro pt a putea circula dupa data expirarii permisului?

    • Adică să trăiţi şi munciţi în acea ţară şi să veniţi în România doar ocazional (vacanţă etc.).

     Trebuie să cereţi eliberarea unui permis cu o valabilitate nouă.

     Dar la întoarcerea în Maroc va trebui să preschimbaţi permisul (după o anumită perioadă de timp) dacă veţi vrea să conduceţi şi acolo.

 43. buna ziua am permis italian categoria b din 2010 si am ramas fara puncte deloc nu am primit nici o instintare precum numai am am fost la o scoala de soferi si miau zis ca nu mai am puncte. as vrea sa il skimb in romanesc. intrebarea mea este se poate si daca se poate si vin in italia cu el de romania ma gasesc ca nu am puncte va multumesc

 44. Buna Ziua, Eu am permis de conducere australian, Australia din pacate nu e pe nici o lista. Exista vreo sansa sa se schimbe legea in viitor in privinta Australiei? Multumesc.

 45. buna ziua am o problema ce trebuie sa o rezolv cat mi repede am fost in UK in urma cu 1 luna mi`am preschimbat permisu si acuma am revenit in tara si vreau sa ma angajez in tara dar permisul meu e in UK si nu vreau sa il pierd sa il anuleza cum pot face rost de permisu meu romanesc si sa nu il anuleze pe cel din uk

   • cum il pot recupera pe cel din uk daca sunt in Romania sa fac o cerere pe undeva la o institutie am dovada chitanti la mine … si daca ma pot angaja cu permisu din uk in Romania ca sofer

    • Rugaţi pe cineva să vi-l trimită sau să vi-l aducă.

     Fiind vorba de un stat din Uniunea Europeană, permisul dvs. este valabil pe teritoriul oricărui stat membru până la momentul expirării.

     Dar, dacă n-aveţi de gând să vă întoarceţi în Regatul Unit, ideal este să preschimbaţi permisul (deşi nu este obligatoriu).

     • inteleg asta dar situatia este ca permisul meu e ca si pierdut acolo si pasaportu la fel asa e cand ai incredere in romani in alta tara permisul imi va iesi in 2 saptamani si el va fi aruncat la gunoi impreuna cu pasaportu pasaportu il pot face imediat dar permisul ma intereseaza daca pot sa il refac din Romania dar sa fie permis de UK sa il dau disparut pierdut si sa imi faca altu fara a ma mai duce pana in UK sper sa ma intelegeti si va multumesc mult pt sfaturi

     • Dacă asta este situaţia, atunci îl puteţi declara pierdut şi apoi puteţi cere preschimbarea acestuia. Vi se va elibera un permis românesc.

      Altă soluţie nu cred că este.

 46. am lut permisu de conducere categoria b in l nigeria si vreau sa stiu cat timp pot conduce pe teritoriu romanie si daca se poate preschimba in unul romanesc

  • Permisul eliberat de autorităţile Nigeriei poate fi preschimbat cu unul românesc.

   Pentru detalii specifice, adresaţi-vă unui serviciu public comunitar regim permise şi înmatriculare a vehiculelor din cadrul instituţiei prefectului din judeţul dvs.

 47. Buna ziua eu am depus actele pentru preschimbarea permisului de conducere si au refuzat sa-mi dea dovada mici dupa o saptamina ,precizez ca permisul era preschimbat in 2010 in italia dar intre timp l-am pirdut .Chiar au dreptul sa lese pe cineva fara dovada zicandu-mi ca pot sa conduc dar pe barba mea, ca daca voi fi oprit de catre un organ voi primi amenda pentru ca nu am avut permisul la mine?

 48. Bună ziua,

  Potrivit art. 7 alin. 2 şi 3 din Ordinul nr. 163/2011, în situaţia în care a fost depus permisul de conducere, solicitantului i se eliberează o dovadă înlocuitoare a permisului de conducere.

  În cazul în care valabilitatea permisului depus nu a expirat, dovada înlocuitoare se emite cu drept de circulaţie cu valabilitate de cel mult 30 de zile (…), iar pentru celelalte situaţii, dovada se emite fără drept de circulaţie.

 49. Salut,

  Este si Qatar-ul inclus in ultimele liste al tarilor care isi pot preschimba permisul fara examen? Eu conduc in Romania cu permisul Qatarez.

  Multumesc frumos.

 50. Buna ziua! Situatia mea este urmatoarea,am obtinut permisul de conducere in Portugalia unde am rezidenta permanenta pentru inca 10 ani.Acum vreau sa ma stabilesc de tot in Romania dar in acelasi timp nu vreau sa renunt nici la rezidenta din Portugalia;pot conduce pe teritoriul roman cu permis portughez fara a fi obligata sa-l preschimb in permis romanesc pana cand acesta expira?multumesc anticipat de raspuns!

 51. Salut ma numesc Jurie am o intrebare am preschimbat permisul meu de conducere R:Moldova cu cel Romän astept a 5 lunä si nici un raspuns vreau sa aflu cit poate sa mai dureze si daca i sa mai intimplat cuiva asa ceva MERSI ANTICIPAT!!!!!!

  • Salut,

   Termenul pentru eliberarea permisului este de 30 de zile, dar, dacă e nevoie de verificări suplimentare, poate dura mai mult de-atât.

   Trebuie să te duci la autoritatea la care ai apelat pentru preschimbare şi să întrebi care este stadiul lucrurilor.

 52. buna ziua, am permis italian, mai este nevoie sa-l preschimb in cel romanesc in conditiile in care eu urmeaza sa locuiesc in Irlanda de Nord?? Sau trebuie sa-l schimb in permis romanesc avand in vedere ca in permisul italian sunt inscrise datele de identitate de pe cartea de rezidenta italiana, iar cartea de identitate italiana nu este valabila in afara tarii. Va multumesc!

 53. buna, am permisul italian categoria B si acum vreau sa fac C,E in Romania, la scoala mi-au spus ca trebuie intai sa imi schimb permisul si apoi ma pot inscrie pentru celelalte categorii. mi-au spus ca pentru a-l schimba trebuie sa aduc un document din Italia in care sa arate ca, carnetul e valabil, nu e suspendat , dar eu nu am cum sa merg in Italia. pot sa il schimb fara acel document din Italia?

 54. sunt sofer profesionist lucrez in Italia in septembrie imi expira CQC-ul…in august eu merg acasa in concediu as vrea sa stiu unde trebuie sa ma adresez in Romania pt schimbarea lui si tot ce tine de acest aspect , sunt din Caracal. multumesc

  • Bună ziua,

   Aşa cum scrie şi în articol, autoritatea competentă care poate face preschimbarea permiselor auto străine cu unele româneşti este serviciul public comunitar regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor din cadrul instituţiei prefectului pe a cărui rază teritorială aveţi domiciliul/ reşedinţa/ rezidenţa normală.

   Atenţie! Preschimbarea poate fi solicitată de persoanele care au domiciliul, reşedinţa sau rezidenţa normală în România.

   Dacă intenţionaţi să vă întoarceţi în Italia după concediu, n-aveţi de ce să solicitaţi preschimbarea în România.

 55. Buna ziua,
  Am luat carnet in Ronania in anul 1991 este posibil sa-l recuperez dupa 23 de ani fara sa fac scoala de soferi ???
  Precizez ca am carnet de conducere italian inca valabil dar as vrea sa- l pastrez vazind ca timpi de raspuns ale autoritazilor romane sint lungi si foarte incerti.
  Va multumesc .

  • Bună ziua,

   Ceea ce puteţi face este să preschimbaţi permisul italian cu unul românesc.

   Însă orice permis auto emis de un stat membru UE este valabil până la expirare pe întreg teritoriul UE.

   Procedaţi cum vă convine.

 56. Buna sunt rezident un spania cu acte de 15 ani am categoría B. De noua ani. Luna aceasta al obtinut categoría C. Si. Atestatul. Cap. As sa ma puteti informa daca pot sa beneficiez de schimbarea carnetului B. C. Un Romanía. Ca sa pot urma. Scoala. De soferi pentru a o obtine categoría E un Salut

    • Da, aşa prevede legea. Aşa cum scrie şi în articol, pentru preschimbare trebuie să depuneţi o declaraţie notarială pe propria răspundere din care să reiasă (printre altele) că NU aveţi rezidenţa normală pe teritoriul altui stat membru.

     Eu am înţeles ce vreţi dvs. să faceţi, dar ideea este că NU puteţi solicita preschimbarea cu un permis românesc atât timp cât vă duceţi viaţa de zi cu zi într-un cu totul alt stat european.

     Falsul în declaraţii se pedepseşte conform prevederilor Codului penal.

     Dacă staţi în Spania, aveţi tot dreptul să obţineţi categoria E în acel stat.

 57. buna ziua,am obtinut permisul in romania , apoi am plecat in spania , acolo l am schimbat in spaniol,acum sant in romania definitiv si plus ca in octombrie expira ,ce acte sant necesare!aceleasi ca la scimbarea permisului obtinut in strainatate. mersi ,

 58. Buna ziua! O tanara indiana va veni in Romania pe perioada nedeterminata. V-as ruga sa-mi spuneti daca va putea conduce in Romania cu carnetul de conducere obtinut in India, pe ce perioada, si daca preschimbarea carnetului de conducere presupune si sustinerea unui examen. Va multumesc!

 59. Buna, sunt in spania rezident.am avut permis de conducere profesionist si l am schimbat in spaniol dar nu mi recunoaste gradele de camioane si tiruri.intrebarea mea este daca pot sa l schimb din nou in romaneste si sa recuperez din nou de profesionist?va trebui vre un examen din nou? va multumesc

  • Salut,

   Potrivit art. 3 alin. 2 din Ordinul MAI nr. 163/2011, permisele de conducere naţionale eliberate de autorităţile statelor prevăzute la art. 2 alin. 1 din ordin (printre care şi Spania) ca urmare a schimbării permiselor româneşti, prin care NU au fost echivalate toate categoriile/subcategoriile deţinute în România, se preschimbă cu documente similare româneşti cu toate categoriile/subcategoriile înregistrate în evidenţa autorităţilor române, pentru care dreptul de a conduce nu a fost suspendat de către autorităţile competente româneşti sau autorităţile statelor prevăzute la art. 2 alin. 1 din ordin.

   Preschimbarea se face fără susţinerea unui examen/test.

   Reţine şi că, potrivit aceluiaşi ordin, pot solicita preschimbarea permiselor auto cu documente similare româneşti persoanele care au domiciliul, reşedinţa sau rezidenţa normală în România.

 60. Salut, ma aflu intro tara (insula) Nauru care apartine de Australia, am obtinut permisul de conducere aici categoriile A, B, C, D si acest stat ofera valabilitatea permisului doar pt. Un an. Asi dorii sa stiu daca pot schimba permisul intr-unul romanesc si ce acte am nevoie? Mentionez ca am rezidenta in Romania.

 61. Buna ziua,
  Va rog sa-mi spuneti daca se poate preschimba permisul de conducere pentru un cetatean strain de origine indiana, care are permis de sedere in Romania pe un an de zile cu posibilitati de prelungire (are contract de munca). Daca da, ce ar trebui sa faca in acest caz, unde sa mearga si ce fel de documente ii trebuie?

  Multumesc pentru ajutor.

 62. Buna ziua!
  Am nevoie de o lamurire,am permis luat in Italia in 2005,luna trecuta m-am casatorit si mi-am schimbat si numele,ca sa imi schimb permisul,pe fisa detinatorului si restul formularelor,o sa trebuiasca sa completez cu numele vechi sau cu cel nou,avand in vedere ca permisul italian este pe numele vechi?La fel si declaratia notariala,nu stiu cu care nume sa o fac,iar daca taxa va fi dubla avand in vedere ca schimb si din permis strain si schimbare de nume! As vrea sa merg cu toate actele pregatite!
  Va multumesc anticipat!

 63. buna ziua,am nevoie de o informatie…….Venind din italia in romania,mi sa furat permisul de conducere italian,ce as putea sa fac pentru a putea conduce in romania pana ma intorc in italia ca sal refac in italia….. VA MULTUMESC!

 64. buna am si eu o intrebare. am permis britanic pentru categoria B auto… adica am voie sa conduc numai masini hidramate. as dori sa stiu daca cu acest permis am voie sa conduc in Romania si daca ulterior il pot preschimba in permis auto romanesc. multumesc anticipat

  • Salut,

   Permisul auto emis de un stat membru UE este valabil până la expirare pe teritoriul oricărui alt stat membru UE.

   Da, permisul obţinut în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord poate fi preschimbat cu unul românesc fără susţinerea unui examen/test.

    • Nu este nicio problemă.

     Potrivit prevederilor Ordinului nr. 163/2011, permisele de conducere care conţin informaţii suplimentare/restricţii, sub forma codurilor europene armonizate, se preschimbă cu documente similare româneşti, cu condiţia înscrierii acestor coduri în rubrica „Restricţii” din permisul de conducere.

 65. Buna ziua ,am carnet de conducere cat. B, si C, eliberat in Romania, sunt in spania de 10 ani si l-am schimbat in spaniol,vreau sa vin in tara sa fac scoala de soferi pentru cat E, pentru ca e mai ieftin,dupa care sa ma intorc inapoi in spania si sa il schimb in spaniol.Multumesc.

  • Bună ziua,

   După cum se poate citi şi în articol, puteţi cere preschimbarea permisului doar dacă aveţi domiciliul, reşedinţa sau rezidenţa normală în România.

   Printre actele necesare la preschimbare este şi o declaraţie pe propria răspundere din care să rezulte că NU aveţi rezidenţa normală pe teritoriul altui stat membru.

 66. am facut si eu fisa medicala la o institutie autorizata din braila, dar viza de resedinta este in Vaslui, insa in Vaslui nu au dorit sa-mi primeasca documentele deoarece mi-au spus sa fac fisa medicala la ei. Eu am scos lista institutilor acreditate medicale de pe teritoriul Brailei, unde intra si institutia a care am obtinut fisa, de pe saitul oficial al MS, insa nu au dorit sa-mi primeasca actele. Cum procedez mai departe?

  • Bună ziua,

   Permisele auto eliberate de Statele Unite ale Americii pot fi preschimbate cu permise româneşti DOAR dacă încă sunt valabile.

   Potrivit art. 5 lit. b din OMAI 163/2011, NU pot fi preschimbate cu documente similare româneşti permisele de conducere a căror valabilitate a expirat, cu excepţia celor eliberate de autorităţile statelor membre.

   Potrivit art. 1 alin. 3 din OMAI 163/2011, prin „state membre” se înţelege statele membre ale Uniunii Europene, altele decât România, şi statele membre ale Spaţiului Economic European.

 67. buna ziua am permis romanesc si acum trebuie sa-l schimb fiindca de la 01.o1.2015 spania un mai recunoaste permisele romanesti ce trebuie sa faca fiindca eu am obtinut permisul in romania dupa ce am fost rezident in spania?

  • Bună ziua,

   Orice permis auto eliberat de un stat membru UE este valabil până la expirare oriunde pe teritoriul Uniunii.

   Chiar dacă aveţi un permis pe modelul vechi (adică nu este modelul european), n-ar trebui să aveţi probleme.

   Într-adevăr, toate permisele auto trebuie să respecte modelul european, însă termenul-limită pentru schimbarea permiselor vechi cu noul model este anul 2033. Permisul vechi se înlocuieşte cu noul format la momentul reînnoirii (sau cel târziu până în 2033).

   Dacă vreţi neapărat să-l schimbaţi, puteţi solicita eliberarea unui duplicat.

 68. Am obtinut permisul in Romania ,preschimbat in Italia acum a expirat ,nu vor sa-mi dea dovada de circulatie desi am depus toate actele.Este legal sa trebuiasca sa astept 30 zile fara dovada de circulatie

  • Bună ziua,

   Din moment ce permisul este expirat, da, este legal să primiţi o dovadă fără drept de circulaţie.

   Potrivit art. 7 alin. 3 din OMAI 163/2011, dacă valabilitatea permisului depus pentru preschimbare nu a expirat, dovada înlocuitoare se emite cu drept de circulaţie cu valabilitate de cel mult 30 de zile, fără să se depăşească perioada de valabilitate a permisului, iar pentru celelalte situaţii, dovada se emite fără drept de circulaţie„.

 69. Buna va rog cine stie dati-mi mie sfat.
  o luna in urma eu am primit permis de conducere roman/
  din martie 2014 stau cu trai in UK
  vreau sa schimb cel roman pe UKțse poate? si cumse face
  cine stie?

 70. Buna seara,

  Ma confrunt cu urmatoarea problema:
  – permis romanesc, valabil pierdut in danemarca.
  – locuiesc legal in danemarca cu rezidenta yellow card si toate cele.

  Am citit la un moment dat ca tara unde am rezidenta imi va elibera un alt permis. Pe scurt deci, ma adresez politei din DK, ei fac (probabil) cercetari despre veridicitatea/valabitatea permisului si imi va elibera un nou permis danez?Va multumesc!

 71. Buna ziua,asa o intrebare: Mi-am preschimbat permisul de conducere din MD in RO in anul 2012 detinand categoria „B”,locuesc in Spania si doresc categoria A,am nevoie de experienta categoria A2 si dupa A,este posibil sa plec in Moldova sa mi preschimb permisul RO pe MD sa fac auto scoala cu alte categorii si dupa din nou sa-l schimb pe cel din Romania? Mrs mult

 72. am si eu o intrebare am un permis italian valabil pe un an de zile pt ca am avut permisul suspendat din cauza bauturilor alcoolice si termenu de valabilitate a permisului e de un an dupa care tre sa fac analize la sange si o comisie medica iti da valabilitatea la permis depinde cat vor ei un un an doi cinci ..eu in situatia asta as putea sami schimb permisu italian in roman fiind cetatean roman si nas vrea sa mai stau in italia as dori sa ma intorc acasa, permisul luat in italia nam avut niciodata permis romanesc va ,multumesc ..

 73. Buna ziua , am luat permisul de conducere luna trecuta in romania , eu acum sunt in spania este deja la mama mea , si urmeaza sa mi-l trimita aici , trebuie sal omologez pentru a putea fi valid in spania ? Daca da , ce trebuie sa stiu pentru a-l omologa si ce acte imi sunt necesare precum si daca este un anumit timp in care poti sa conduci cu el neomologat !

 74. am obtinut permis in romania cat. b,c ce,apoi in italia am lual cat a, .Toate bune acum m-am stabilit in romania definitiv ,iar permisul a expirat cu 2 luni inainte de a depune actele pt. un nou permis romanesc.Intrebarea e cat timp trebuie sa mai astept pt. a-mi elibera un nou permis?deja au trecut 3 luni si nici un raspuns cu toate ca legea spune maxim 30 zile.INTREBARE pot da in judecata politia romana pentru acest fapt de intarziere fara un sens si lipsa de profesionalism?..

 75. buna ziua! daca am permis luat in australia,cum pot sa-l schimb in romania fiind cetatian rom,dar este doar pentru masini automate specificat pe permis, ce trebuie sa fac sa-l schimb cu cel rom pentru masini manuale,trebuie sa fac scoala de soferii dinou in rom? rog sa ma sfatuiti !

 76. Buna ziua, sint cetatean american/roman si intentionez sa locuiesc alternativ 6-8 luni in SUA / Romania. In prezent posed permis SUA. Inteleg ca la preschimbarea in permis romanesc autoritatile RETIN permisul actual. Este posibil sa obtin permis romanesc FARA ANULAREA celui SUA ? Sau trebuie sa-l preschimb local de fiecare data cind schimb resedinta ? Pare absurd !
  Multumesc,

 77. Buna seara,
  Am avut permis romanesc categoriile B si C. La preschimbarea permisului i spaniol mi-au dat doar categoria B. As putea sa imi recuperez permisul romanesc cu amandoua categoriile? (E posibil sa fie si expirat)

 78. Buna Ziua ,
  Am carnet de conducere NUMAI pt masini automatice („automatic gear”) eliberat in 2012 , in Dubai, Emiratele Arabe Unite , e valabil pina in 2022 si as vrea sa-l preschimb in Romania , deoarece m-am intors definitiv in tara .Exista posibilitatea de a mi se elibera permis Romanesc , NUMAI pt masini automatice ?
  Cele „manuale” oricum, nu ma intereseaza, caci nu am condus masina „manuala” in viata mea , nu m-am suit in viata mea pe scaunul soferului intr-o masina manuala (nici nu stiu sa pornesc o masina manuala , dara-mi-te sa mai o bag in viteza si sa circul cu ea !) asa ca NU as avea ce face cu un permis SI pt masini „manuale”, in ideea ca NU doresc in ruptul capului , sa fac iar scoala de soferi la virsta mea.
  Se va specifica in carnetul emis in Romania – pe baza celui Emiratez – faptul ca e valabil NUMAI pt masini automatice ?
  Va multumesc.
  Cu respect,
  Marian Sirbu

 79. Buna ziua
  Intrebarea mea este: avand un permis de conducere britanic-englez- ,pentru ca am resedinta in Anglia, as putea oare sa lucrez ca si sofer in Romania fiind angajat la o firma romaneasca pe perioada de 2, 3 luni cat sunt in tara cu permisul englezesc(permis cat. B C E, deci sofer profesionist)?
  Multumesc!

 80. Buna, incerc sa gasesc informatii referitoare la validitatea permisului Australian in Romania, daca se poate inchiria o masina si conduce legal in Romania cu permis Australian…. multe multumiri…

 81. Buna! Am trimis in Spania permisul spaniol obtinut acolo pentru preschimbare in romanesc ca sa pot da in Romania categoria E, au trecut deja 2 luni si niciun raspuns si am nevoie de el cat mai repede, aveti idee la ce institutie din Spania trebuie sa ma adresez/sa contactez? Multumesc!

 82. Sal,am inteles k permisul rom.e valabil 1an in uk daca dupa 11luni ms duc in tara 2sapt.si revin in uk se ia de la 0 sau mai am voie sa conduc numai 2 sapt? Si institutiile rom.dupa kit timp te obliga sa preschimbi permisul din uk in rom.ms.

 83. salut….odata ajuns in marea britanie am zis sa schimb si permisul petru gasirea un job mai usor odata schimbat am intrat si in posesia categoriei a…eu am 22 de ani….pot folosi categoria a si in romania?

 84. Buna ziua. Am permisul de conducere categoria E (include B si D – transport persoane,autoturism fara articulatie) obtinut in Nigeria in aprilie 2014. Pentru preschimbarea lui cu cel romanesc (detin cat A romana), trebui sa ma adresez la DRPCIV? Cat am voie sa conduc cu el in Romania? De asemenea, ce ma intereseaza cel mai mult este cat dureaza preschimbarea lui?

 85. buna.. am si eu o nelamurire.. am depus dosarul pentru preschimbare permis..auto.. din italian in cel romanesc.. mi,-au luat dosarul si permisul….si mi.au eliberat o dovada valabila 30 de zile…. si au zis ca preschimbarea dureaza de la 30 la 90 de zile… dar ceia ce ma facut curios este facpul ca nu mi.a facut poza si nici semnatuta care se fac la permisul romanesc.. dc?

  • buna ziua. sunt in aceiasi situatie doar ca mie mi-a scazut si mi-au dat dovada fara drept de a condce. dumneavoastra ati primit raspuns pana acum de la autoritati. va multumesc

   • salut Marian,la fel am si eu dovada e a doua la mine. Am fost azi la politie si mi-a zis k nu le-au dat nici un raspuns spaniolii…mi-a zis sa ast….dar nu stiu cat :(((:(((. Imi zicea doamna de la politie k saptamana trecuta le-a dat raspuns numa la 2 permise adik din ianuarie de pe 20 numa saptamana trecuta le-a dat un ras …cat va mai dura nu se stie…

 86. Va rog din suflet vreau un răspuns eu am permis cipriot am categoriile b c si d luate aici,am fost anu trecut si am dat examene pentru atestat transport mărfuri si transport persoane le-am luat ambele!intrebarea mea este cind voi schimba permisul cipriot va trebui sa dau examene pentru atestate din nou!va rog din suflet daca poate sami răspundă cineva va multumesc!

 87. Am luat permisu in Cipru cu categoriile B C siD!anu trecut am fost in tara si am luat atestatele pentru transport marfa si transport persoane! Cind ma voi stabili in Romania si voi schimba permisul va trebui sa dau din nou examen pentru atestate?itrebuie sa schimb si atestatele ma poate ajuta cineva va rog!va multumesc!

  • Atestatele se reinoiesc odata la cinci ani si nu au legatura cu schimbarea permisului auto.Nu trebuie sa dai de atestate inca odata daca schimbi permisul.
   Cel mai bine suna la ARR.

 88. Sunt british cu Marea Britanie permis de conducere. Acesta expiră la ziua mea de 70 de ani. (doi ani de acum)
  Eu locuiesc în România și de a folosi licenta Marea Britanie pentru a conduce vehicule.
  .
  Dacă schimbe permisul meu pentru Marea Britanie pentru o licență român, va licența român expira, de asemenea, în doi ani, sau este un plin de licență zece ani?

 89. am bagat shi eu pt. preschimbare din martie shi la fel ca si la ceilalti nu mi se confirma de afara validitate permis.
  da mi-a spus cineva sa-mi scot de acolo din strainatate acea confirmare si azi am inclus-o la dosar
  au spus doamnele de la politzie ca e bine si o sa puna dosaru in lucru

 90. buna ziua..o problema delicata.mi am trimis buletinu si permisu de ro prin posta de 1 sapt.acum urgent tre sa plec in tara dar neavand id e imposibil..ce as putea sa fac?

 91. Buna as dori o informație daca se poate. Sotul meu este german si are permis auto in Cehia de aproape 6 ani si ar vrea sal preschimbe in romania se piate .el are sedere de rezidenta in romania si am vrea sa ne retragem in tara.

 92. Buna, am avut permis de conducere romanesc(inca e valabil si la acest moment), am lucrat in Canada si mi l-au schimbat acolo(l-au oprit pe cel romanesc), acum sunt in Romania si trebuie sa il schimb din nou! Ajuta cu ceva facptul ca am avut carnet inainte in Romania???

 93. ciao, va rog un raspuns. Am permis romanesc expirat dar in 2009 am pus timbrul de prelungire in Italia
  Acum locuiesc in Germania. Data situatia, am dreptul de circulatie pe teritoriul Germaniei?
  Am inmatriculat masina legal in Germania , adusa din Italia.
  Am trecut si testul radarulu in Germaniai. Inainte de a parasi italia am intrebat despre acest drept. mi s-a raspuns ca da, doar in UE. Deci, timbrul din Italia e valabil si in Germania. Lamuriti-ma va rog, sunt eu in acord cu legea sau eu de fapt circul in Germania fara permis? Am inteles de la autoritatile romane ca in Romania nu am drept de circulatie.

 94. Am permis de conducere luat in Romania de multi ani B,CE,DE apoi dupa ce am emigrat in Olanda l-am preschimbat in permis de conducere olandez fara probleme acum insa imi trebuie ctegoria A pentru motociclete si vreau sa dau in Romania din mai multe motive.
  Intrebarea mea este,pot sa dau de motociclete in Romania? Daca da cum pot sa fac asta?
  Multumesc.

 95. buna am avut permis romanest am plecat in spania in 99 dupa o perioada mi sa cerut sa schimb permisul cu cel spaniol acuma mam intors in tara nu mai plec en spania si miam depus actele sa imi schimb iarasi permisul cel spaniok in romanesc si deja a trecut 45 de zile si inca nu mi la facut ca asteapta ceva document din spania care sa vada ca nu mi suspendat permisul stie cineva cit dureaza ca sa expirat si permisu si dovada si alta dovada nu se mai elibereaza

 96. buna ziua am rezidenta in italia, carnet de conducere italian B C E care expira in 2018 intre timp mi- a expirat C Q C octombre 2014, pentru renovare dureaza 3 luni eu trebue sa plec in anglia la lucru va rog frumos sa– mi spuneti daca se poate renova in Romania avind in vedere faptul ca am domicilu in Romania. Va multumesk/

 97. Buna seara. am o nelamurire cu permisu de conducere. am optinut permisu de conducere in romania in 2005 si dupa un an am plecat in italia pentru munca si odata ce am optinut rezidenta in italia m,au obligat sa schimb permisu romanesc in permis italian. de 6 luni m,am intors in romania definitiv. si m,am apucat sa fac scoala de soferi pentru categoria C + E . toate bune si frumoase am facut 3 luni de scoala si cand sa dau examen cu 2 zile inainte instructorul meu imi spune ca nu pot da examen pentru ca eu am permis de conducere categoria b optinut in italia. cea ce nu intelege instructorul este ca eu am optinut permisu de conducere in romania si doar l,am schimbat in italia.si permisul italian are aceiasi serie de la permisul de conducere romanesc care l,am avut inainte sa il schimb in italian. va rog daca ma puteti ajuta cu informati referitoare si daca pot sa dau examen ?

 98. BUNA SEARA PUTETI SA IMI SPUNETI CAT DUREA ZA SA SCHIMB PERMISUL DIN ITALIAN IN CEL ROMANESC IN BACAU PENTRU CA ASTEPT DE 2 LUNI SI MI/A EXPIRAT MEREU ZIC CA NU VINE RASPUNS DE LA AUTORITATILE DIN ITALIA CA NU PRIMESC EMAIL DAR OARE UN TELEFON UN NUMAR CEVA NU EXISTA NEPASARE COMPLECTA .CE POT SA FAC ,va rog ajutooooor

   • Eu am depus actele pe 8 decembrie si inca nu au primit raspuns din Italia.Al meu a expirat si nu mai stiu ce sa fac acum.E bataie de joc.Ma gandesc serios sa merg in Italia sa il refac acolo .

    Voi a-ti rezolvat ceva?Astept raspuns
    Daca citeste cineva cu permise de Italia sa imi spuna si mie cat timp a asteptat.Multumesc anticipat

 99. …si eu am aceeasi problema si dupa ce am citit alte comentari mi-am dat seama ca este bataie de joc, nu intaleg de ce nu exista o baza de date care poate fi apelata de autoritatiile romane.Din Italia as putea sa aduc eu dovada personal de la motorizzazione sau la ce institutie as putea obtine asa ceva daca este posibil pt a grabi acest proces umilitor…?

 100. Buna seara!
  In perioada 2004 am obtinut permisul de conducere categoria B in grecia, acum ma aflu in Romania m am inscris la scoala de soferi pentru a obtine categoriile C+E am depus actele in judetul Suceava pentru preschimbarea permisului pe data de 17 Decembrie inca nu am primit nici un raspuns iar pe data de 22 Ianuarie 2016 trebuie sa dau sala dar fara confirmarea din Grecia nu se poate eu trebuie sa plec din tara peste o luna dar nu pot fara permis, puteti sa imi spuneti va rog unde trebuie sa ma adresez sa pot urgenta primiri raspunsului din Grecia, S au trebuie sa ma duc eu pana in Grecia?

 101. Salut,am permisul preschimbat in spaniol si vreau sa il preschimb in cel romanesc pentru a ma examina pentru alta categorie.Am deja 4 luni si jumatate si nu mi-a venit confirmarea din Spania ca nu este suspendat sau retinut,ce pot sa fac ?Cunosc pe cineva care este din acelasi oras din Spania si din Romania care l-a depus exact ca si mine , lui i-a venit intr-o luna iar eu am aproape 5 luni.Sunt disperat.

 102. ianuarie 26 2016
  Salut,am permisul preschimbat in spaniol si vreau sa il preschimb in cel romanesc pentru a ma examina pentru alta categorie.Am deja 4 luni si jumatate si nu mi-a venit confirmarea din Spania ca nu este suspendat sau retinut,ce pot sa fac ?Cunosc pe cineva care este din acelasi oras din Spania si din Romania care l-a depus exact ca si mine , lui i-a venit intr-o luna iar eu am aproape 5 luni.Sunt disperat.
  Astept un raspuns

 103. Buna ziua,
  Puteti sa imi spuneti pachetul de analize medicale ce cuprinde mai exact ?
  E nevoie si de psihologic sau doar de un act prin care se atesta faptul ca persoana este apta d.p.d.v. medical.
  Multumesc

 104. Am si eu o intrebare daca am luat examenele de conducere pentru categoria B in uk dar nu vreau sa mai astept inca 3 saptamani pana imi vine permisul pot sa il scot in romania sau trebuie neaparat sa am si permisu original?

 105. Buna ziua
  Spuneti-mi va rog am un permis de conducere moldovean am depus pentru preschimbare in roman si deja au trecut 2 luni si nu am nici un rezultat deoarece eu la moment sunt in moldova si nu pot sa am nici o informatie ca e gata ori sa mai astept si cit??intrebarea mea suna asa Ce pot sa fac in asa caz ??? si cum pot eu sa am o informatie oarecare …un mail …..ms anticipat

 106. Buna am si eu o întrebare am un prieten care vrea sa vina in România si vrea să-si schimbe permisul din englezesc in românesc ce ar trebui sa facă?mentionez ca el nu e roman e cetățean din Norvegia cu permis in Anglia

 107. Salut.Am depus la perfectarea permisului acum 3luni si mi sa spus ca sa oprit procesarea nu stiu din ce cauze.Ar putea fi din cauza ca am o amenda neachita in Rominia,in deosebi di cauza amenzilor se poate sa nu se perfecteze actele in Romini? Mersi anticipat

 108. Buna ziua.doresc ceva informatii in legatura cu schimbarea permisului.detin permis italian cat.b si vreau sa il schimb in romanesc.eu am 25 de puncte.intrebarea mea este.la eliberarea permisului romanesc mi se dau toate punctele in cazul meu 25…multumesc anticipat

 109. Buna ziua.
  Sunt cetatean roman, dar locuiesc de cativa ani in India , unde am obtinut permis de conducere . Vin in Romania in fiecare vacanta de vara. Pot folosi permisul de conducere indian in aceasta perioada sau trebuie sa l scimb in unul romanesc ?
  Multumesc

 110. ma poate ajuta cineva cu un raspuns ,,,,,cat timp trebuie sa astept confirmarea statului spaniol pentru schimbarea permisului spaniol in permis romanesc ,permisul a fost obtinut in romania si schimbat in spania ,au trecut 2 luni decand astept si tot nu mia venit nici o confirmare , exista cineva care a asteptat mai mult su mai putin?

 111. buna ziua numele mea esti punjabi lalit si sunt castorit ku romanca si am si doi copi , vreu s va intreb am carnet de conducere indian international pot s scimb in romanesc ???????????

 112. Buna. Am o problema.
  Posed permis de conducere din Moldova eliberat in anul 2005 si este valabil, fiindca permisele din RM emise inainte de anul 2008 nu au termen de valabilitate. Detin si Adeverinta de confirmare permisului (am obtinut recent din RM), care arata faptul ca permisul este valabil.
  Am depus dosarul pentru preschimbare la SRPCIV , doar ca functionarul de acolo a renuntat sa-mi elibereze dovada cu drept de circulatie, si mai mult, – nu mi a dat nici dovada de primirea actelor. A facut doar poza si eu am semnat la aparatul digital.
  Ajutati, va rog, ce sa fac, trebue sa conduc masina.

  • Mai precizez, ca am sunat la DRPCIV la Bucuresti la tel. mentionat pe site-ul oficial, nici ei nu au raspuns ceva concret, doar ca – „problema rezolvati la SPRCIV-ul local”
   .

 113. Buna seara eu sunt in insulele canare Las Palmas si da trebui sa schimbi ermisul…..eu am primit dua sau trei amenzi in valoare de 400 de euro
  dar ce nu inteleg este ca atunci candam fost la trafic am intrebat ca si de ma duc in tara tre sa il schimb pt romania si raspunsul a fost nu,nu,ca asta de spania ii bunin Romania ( pai si atunci daca asta de spania ii bun pentru romania ,,…..invers de ce nui bn )

 114. Buna ziua.Ma numesc Gabriel si am o mica problema .IDetin un permis de conducere italian obtinut prin cedarea celui romanesc im 2004 ,intrucat ersm rezident in Italia la acea vreme.In 2013 permisul mi-afost suspendat trei luni.La expirarea acestuia am inceput procedurile de obtinere a unuia nou.il obtin.In 2015 revin definitiv in tara si doresc sa il preschimb.Serviciul de circulatie imi comunica cs nu il pot preschimba intrucat desi permisul este valabil,valid,obtinerea unuia nou este legata de o alta serie de analize de facut in Italia.problema este ca eu nu mai vreau un permis itl care sa necesite tot sistemul de analize etc.eu am depus un permis valabil care daca vrea sa fie reinoit in itl presupune oserie de proceduri,eu doresc doar preschimbarea cu unul ro.cum ar trebui sa fac?va mulțumesc.

 115. Salut! Cine poate sa ma ajute sau cel putin sa ma informeze? Am preschimbat permisul strain catre cel romanesc inca pe 17.05.16 si au trecut mai mult de 30 de zile pana acum si nu pot sa aflu la ce stadie se afla permisul meu, insa eu prin cerere am solicitat atunci ca sa pot sa-l iau nu de pe adresa a mea postala, ci tot la politie unde m-am si fotografiat. Am sunat acolo si mi-au spus ca nu pot da date cu caracter personal. In ce termeni(maximum) de obicei este gata permisul??? Multumesc!

 116. Am carnet de Italia si mai este valabil pana in 2018 . Problema este ca s-a cam sters scrisul de pe el . nu se mai intelege nr de permis si nici de cine este emis . tin sa precizez ca nu am avut nici un fel de probleme acolo si ca nici nu am condus deloc.Acum sunt rezident in Romania de mai bine de 2 ani si as dori sa il preschimb. Credeti ca va dura mai mult de 30 de zile ? Am mai gasit si un alt ghid de a preschimba , credeti ca este mai sigur acesta procedura ? https://smcstylus.wordpress.com/2015/12/29/preschimbare-permis-auto-strain-2015/
  multumesc

 117. Buna ziua m-a numesc Ionuț as dori sa știu dacă pot să-mi recuperez permisul italian care mi-a fost reținut la data de 08 06 2016 de către poliția rutieră romană pe o perioada de 90 de zile si mi sa trimis permisul an Italia si nu am posibilitatea de a merse ca sa al ridic din Italia dețin dovada lăsată de către poliția rutieră la momentul rețineri permisului pot să-l preschimba cu un permis românesc doar cu aceasta dovada ??

 118. Bună ziua as avea o întrebare…eu am carnet de conducere italian și acuma am venit definitiv în România și ieri am pierdut permisul ce as putea face?îmi eliberează aici un alt permis dacă îl declarat pierdut?ma puteți lamuri ce pot face ? Va multumesc

 119. Buna ziua ! Sunt sunt rezident roman locuiesc in uk , permisul meu de conducere l-am obținut in România dar am avut nevoie sa îl schimb in englezesc , acum m-am înscris la școala de șoferi in România pentru categoria CE , pt a da examenul am nevoie sa îl schimb din englezesc in Ro , A-și dori sa știu dacă am voie sa părăsesc țara in timp ce permisul meu este la schimbat ? mulțumesc !

 120. Buna ziua am avut permis conducere ro apoi lam preskimbat in uk zilele acestea am aflat un lucru ingrozitor si trebuie urgent sa merg in tara dar intre timp mi-am pierdut permisul uk ,asadar im-i pot lua in romania alt permis tinand cont ca nu ma voi mai intoarce vrodata in uk ……ASTEPT RASPUNS VA MULTUMESC!!!!!!!

 121. Buna! cum pot sa imi iau permisul romanesc inapoi,dat fiind ca lam tradus in italiana in 2003 si anul trecut mia fost furat italini nu vor sa imi elibereze altul pe motiv ca nu am rezidenza, am denuntul de la politia din italia; ce trebuie sa fac in acest caz

 122. Buna ziua,

  Am si eu o intrebare. Locuiesc in Belgia de 5 ani de zile. Din nefericire am observant prea tarziu ca permisul de conducere mi-a expirat. Am fost la primarie in Antwerpen si mi s-a spus ca nu imi poate elibera in nou permis pentru ca a expirat , ca trebuie sa merg pana in Romania si sa cer un attest( ce fel de attest nu stiu) dupa care mi se poate face un pasaport nou. Intebaea mea este ce fel de attest, de unde sa il I-au si daca se poate rezolva si altfel nu sa ma duc pana in Romania.

 123. Aveam permis italian si am mers sa-l preschimb in permis romanesc, am depus dosarul acum o luna si jumatate in urma, dar pana in prezent nu am primit niciun raspuns (am prelungit dovada pentru inca 30 de zile acum doua saptamani). Am citit toate comentariile de pe acest site dar din cei care au pus intrebari referitoare la preschimbarea permisului din italian in romanesc niciunul nu a spus concret dupa cat timp a reusit sa aiba permisul romanesc in mana, ceea ce as vrea sa stiu si eu si sa stiu cam cat mai am de asteptat. Va multumesc.

 124. Buna ziua!
  Am obtinut permisul de conducere in italia. acum sunt in romania si intre timp m.am casatorit. As vrea sa imi schimb numele de pe permis cu cel al sotului. Pot sa fac asta in Romania?

 125. Sunt siderata. M-am intors in Romania dupa 16 ani de Portugalia. Cand m-am dus acolo am predat permisul si mi-au dat unul emis in Portugalia. Am platit o taxa si gata. Acum vreau sa il schimb pe cel portughez si vreau sa incep demersurile. Problema e ca desi incep lucrul aici, am domiciliul aici in Romania, sunt inca si rezident normal in Prtugalia unde avem un apartament. In „multimea” de acte care ni se cer, se stipuleaza ca in declaratia notariala sa se specifice ca nu sunt rezident in alta tara. Ce inseamna asta, unde sa ma interesez! Si de ce se cer atatea acte? ei nu au autoritate sa le obtina? Ce naiba, declaratie de la unitate specializata de la unitate medicala, traducerea permisului….etc

 126. Bună ziua ! Eu am o întrebare mai complicata :
  Am permis românesc categoriile B/C/D/E. Între timp a expirat dar am permisul italienesc cu aceleași categorii pentru ca a fost recunoscut după ăla românesc in schimb am dobândit între timp și categoria “ A “.
  Este nevoie sa renoiesc permisul românesc pentru a circula pe străzile di România și dacă da îmi va fi recunoscuta categoria A dobândită între timp in Italia ? Mulțumesc

 127. fiind in vacanta pentru 3 saptamani in Romania am condus o masina dacia avand permis de SUA, politia m-a oprit si mi-a spus ca este ilegal sa conduc cu acest permis in Romania si mi-a facut cazier penal. Cum este posibil asa ceva? Nu am cum sa-mi preschimb carnetul de sofer de SUA pentru ca nu sunt rezident in Romania. Am condus in toata Europa, in Africa de Sud dar in Romania eilegal!?

 128. Buna ziua!Ma numesc P. si din 2007 lucrez in Maroc ,am luat permis de conducere marocan din anul 2009 care este valabil pana in anul 2027.Anul acesta in septembrie as dori sa ma intorc in Romania ,imi puteti spune ce acte sunt necesare pentru schimbarea permisului cu cel romanesc?Va multummesc frumos!O zi buna!

 129. Buna ziua,
  Mi-am preschimbat permisul de conducere romanesc cand am emigrat in Australia.
  Acum m-am intors in Romania (unde am si resedinta oficiala) si as vrea sa-l preschimb din nou in permis de conducere romanesc.
  Care sunt formalitatile pentru aceasta?
  Avand in vedere ca cel romanesc a fost preschimbat in Australian fara nici un examen de conducere, presupun ca preschimbarea in cel romanesc e la fel?

  Multumesc anticipat.

 130. Buna cum a-și putea sa îmi schimb permisul din Ucraina in România Find roman eu am făcut școala acolo la 18 ani și am fost tot plecat in străinătate si vreau sa îmi schimb permisul se poate ?

 131. buna ziua am obtinut permisul in germania la cateva luni ma luat un blitz cu 42 peste limita si mai trimis la un curs de perfectionare cursul lam platit lameam trimis documentatia dar a venit virusul asta nenorocit si nu lam mai facut intre timp am ramas fara munca si am revenit acasa problema e daca nu ma prezint la cursul respectiv imi anuleaza permisul si ma gandeam daca il schimb in romania o sa mai poata anula va multumesc

 132. Buna ziua as dori sa stiu si eu de ce am o luna si 2 saptamani si inca nu mia ajuns permisul ce as putea face ca sunt dofer si as avea nevoie de permis in original urgent

 133. buna ziua …..ce pot face daca am permis spaniol si am ramas cu 0 pucte mam retras definitiv in romania as dori sa stiu daca pot da examenul in ro. sau pot icepe scoala de soferi din nou?(mentionez permisul este in posesia mea)multumesc anticipat!

 134. Buna ziua am avut permis italian si am fost oprit an circulatie si mi lau lut ca era uzat si nu stiu ce sa fac cu pademia asta nu as vrea tare sa maduk an italia daca mas duce la abasada oare ma pot azuta sa mil schib sau sa fac italian

 135. Buna ziua domnul Alexandru va contactez deoarece situatia mea este mai dificila. Am locut in franta timp de 10 ani iar inainte de expirarea permusului roamnesc am optinut un permis francez deoarece aveam domiciliul in franta.insa de putin timp am revenit in romania si domiciliez la părintii cu cei 3 copii ai mei. Ideea este ca pasapotrul meu este cu domiciliul in franta , permisul este francez ,cartea de identitate am predato din cauza domiciliului in franta. Pot optine un nou pasaport cu domiciliul in romania,o carte de identitate romaneasca, si un permis romanesc? Cu stima ,ALEXANDRA

 136. Eu si sotul avem permise de conducere emise in Africa de sud. Ne-am stabilit recent in Romania si vrem preschimbarea carnetului de soferi…dar cer hartie de la statul sud African cum ca carnetul de soferi e valabil…iar cei din Africa de sud ma intreaba exact ce trebuie sa scrie in hartie,deoarece in sistemul lor online,daca trec datele noastre Se vede ca suntem in sistem…va rog daca ne puteti sfatui…cei din Romania nu ma ajuta,deoarece datele lor sunt vechi,si nu au avut cazuri Pana acum,din Africa de sud. Va multumesc

 137. Buna ziua ! Sotul meu este albanez , credeti ca o sa poata schimba permisul lui in permis romanesc ? Precizez ca are permis de sedere in Romania! Multumesc

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here