Cum întocmim şi când depunem situaţiile financiare pe 2015?

Adrian Benţa
05 februarie 2016 3 min read
Pentru societăți, ca și regulă generală, termenul este de 150 de zile de la încheierea exercițiului financiar, respectiv până pe data de 29 mai 2016, pentru acele societăți ce au anul calendaristic exercițiul financiar...

Actul normativ analizat astăzi, Ordinul MFP nr. 123/2016, reglementează modul de întocmire, completare și depunere pentru situațiile financiare anuale pe anul 2015.

Reglementările sunt aplicabile atât pentru entitățile ce au exercițiul financiar anul calendaristic, cât și pentru entitățile ce au exercițiul financiar diferit de anul calendaristic.

Se supun prezentelor proceduri atât entitățile ce conduc contabilitatea conformă cu directivele europene, aprobate prin OMFP nr. 1802/2014, cât și cele ce conduc contabilitatea conform cu Standardele Internaționale de Raportare Financiară – IFRS.

În ce termene se depun situațiile financiare ale anului 2015?

Pentru societăți, ca și regulă generală, termenul este de 150 de zile de la încheierea exercițiului financiar, respectiv până pe data de 29 mai 2016, pentru acele societăți ce au anul calendaristic exercițiul financiar.

Organizațiile fără scop patrimonial (asociații, fundații), depun situațiile financiare anuale în termen de 120 de zile de la încheierea exercițiului financiar, respectiv până pe data de 29 aprilie 2016.

Entitățile ce nu au desfășurat activitate de la înființare, depun o declarație pe propria răspundere, în termen de 60 de zile de la finele exercițiului, respectiv până pe data de 29 februarie 2016.

Tipologii

Situațiile financiare sunt adaptate ”mărimii” entității, depunându-se următoarele tipuri de situații:

a) bilanț prescurtat și cont prescurtat de profit și pierdere, depus de către microentități, respectiv de entitățile care, la data bilanțului, nu depășesc limitele a cel puțin două dintre următoarele trei criterii:

  • totalul activelor: 1.500.000 lei;
  • cifra de afaceri netă: 3.000.000 lei;
  • numărul mediu de salariați în cursul exercițiului financiar: 10.

b) bilanț prescurtat, cont de profit și pierdere și note explicative la situațiile financiare anuale, depus de către entitățile mici, respectiv de entitățile care, la data bilanțului, nu se încadreazã în categoria microentităților și care nu depășesc limitele a cel puțin două dintre următoarele trei criterii:

  • totalul activelor: 17.500.000 lei;
  • cifra de afaceri netă: 35.000.000 lei;
  • numărul mediu de salariați în cursul exerciþiului financiar: 50.

Opțional, aceste entități pot întocmi situația modificării capitalului propriu și/sau situația fluxurilor de trezorerie.

c) bilanț, cont de profit și pierdere, situația modificărilor capitalului propriu, situația fluxurilor de trezorerie și notele explicative la situațiile financiare anuale, depuse de către entitățile mijlocii și mari, respectiv de către entitățile care la data bilanțului, depășesc limitele a cel puþin două dintre următoarele trei criterii:

  • totalul activelor: 17.500.000 lei;
  • cifra de afaceri netă: 35.000.000 lei;
  • numărul mediu de salariați în cursul exercițiului financiar: 50.

Sunt supuse auditului situațiile financiare anuale ale entităților care depășesc pentru doi ani consecutivi, cel puțin două din următoarele criterii:

  • totalul activelor : 16.000.000 lei;
  • cifra de afaceri netă : 32.000.000 lei;
  • numărul mediu de salariați : 50.

De asemenea, sunt supuse auditului situațiile financiare ale entităților de interes public, indeferent de valoarea acestor parametrii.

Ai nevoie de Reglementările contabile privind situaţiile financiare anuale individuale şi consolidat? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

Noua platformă de informare juridică dezvoltată de Indaco este aici!

După trei decenii de experiență în dezvoltarea soluțiilor juridice, Indaco Systems prezintă lege6.ro, o nouă platformă guvernată de AI, care se auto-îmbunătățește zilnic

lege6 logo