Potrivit unui studiu realizat de Autovit.ro, persoanele care cumpără mașini second-hand au prea mare încredere în prieteni și în ei înșiși, rareori se duc înainte să verifice mașina în service și au foarte puține cunoştinţe despre cine trebuie să le dea certificatul de autenticitate și cum poate fi verificat kilometrajul.
În acest context, reprezentanții Autovit.ro, care au organizat o conferința de presă împreună cu Registrul Auto Român (RAR), au declarat că legislația ar trebui modificată astfel încât vânzarea unei mașini cu kilometrajul dat înapoi să fie considerată infracțiune, la fel și manopera de intervenție asupra rulajului.
Anul trecut, pe piața internă 205.000 de mașini second-hand și-au schimbat proprietarul, iar alte 221.000 de mașini second-hand au fost aduse în țară. Necunoașterea legislației în vigoare și a drepturilor pe care cumpărătorii le au sunt factorii principali ce îi pot face vulnerabili pe aceștia în fața unei posibile fraude , fie că este vorba despre starea precară a mașinii sau de lipsa unor acte esențiale.
Unde greşesc românii?
Potrivit studiului, există o serie de factori care nu reprezintă cele mai bune decizii atunci când românii se hotărăsc să achiziţioneze o maşină la mâna a doua:
- aproape jumătate dintre cei care vor să-și ia mașină second-hand în următoarele luni admit că nu prea se pricep la mașini, fiind astfel vulnerabili în fața fraudelor;
- se bizuie foarte mult pe părerea personală şi cea a prietenilor şi prea puţin pe opinia unui mecanic autorizat;
- nu cunosc modul în care poate fi verificat numărul de kilometri afişaţi şi foarte puţini merg cu maşina la un tester autorizat.
Sursa: HotNews.ro | Foto: Sxc.hu