18 Februarie, 2018

Cum afectează ACTA libertăţile civile şi accesul la medicamentele generice

Mulți se opun controversatului acord împotriva contrafacerii (ACTA), deoarece îl consideră o amenințare la adresa libertăților civile și o piedică în accesul țărilor în curs de dezvoltare la medicamentele generice, potrivit Parlamentului European.

În acest sens, PE, care are un rol crucial în deciderea sorții ACTA, a organizat, în data de 1 martie, un seminar în care deputaţii europeni au dezbătut acordul cu experți și reprezentanți ai societății civile.

Potrivit PE, ACTA include dispoziții pentru transpunerea regulilor cu respectarea drepturilor fundamentale precum libertatea de exprimare și libertatea de a avea un proces cinstit.

„Drepturile fundamentale ale cetățenilor europeni nu sunt în pericol din cauza ACTA“, a precizat Dr Olivier Vrins, de la Altius Lawyers.

ACTA şi libertăţile civile

Conform spuselor lui Olivier Vrins, „extrem de importantă este ideea proporționalității în echilibrarea drepturilor fundamentale care intră în conflict, în acest caz dreptul la proprietatea intelectuală și dreptul la viața privată, libertatea de exprimare și de informare”. „Trebuie să se prevadă anumite excepții și limite la proprietatea intelectuală“, a mai precizat acesta.

În acelaşi timp, Rupert Schlegelmilch, de la Direcția Generală pentru comerț a Comisiei Europene, a arătat că instituția sa a examinat îngrijorările legate de drepturile civile, spunând însă că acestea nu sunt fondate. „Proprietatea intelectuală este proprietate, dar nu numai. Sunt importante și viața privată și accesul la internet. Credem că tratatul a găsit un echilibru corect în acest sens“, a adăugat acesta.

Potrivit domnului Schlegelmilch, ACTA nu impune un nou standard. „Nu intră nimic nou în vigoare. Ce este legal rămâne legal, ce este ilegal rămâne ilegal“, a spus dumnealui.

ACTA şi medicamentele generice

ACTA se referă la „medicamentele contrafăcute și cele sub standarde, care ar putea fi nocive pentru sănătate. Medicamentele generice sunt legitime“, a spus Dr Meir Pugatch, de la Universitatea din Haifa, care a mai adăugat faptul că ACTA nici nu blochează accesul la medicamentele generice, nici nu îl facilitează.

Conform domnului Schlegelmilch, „țările în curs de dezvoltare vor putea continua să cumpere medicamente generice la fel ca înainte“.

Raportorul David Martin (Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European, Regatul Unit), de la comisia pentru comerț internațional, a spus că sunt necesare mai multe informații despre ACTA. „Cum vor defini agențiile de frontieră medicamentele contrafăcute, prin comparație cu cele generice, deoarece majoritatea acestora ajung la graniță împachetate și etichetate ca cele originale?“, a întrebat dumnealui.

„Lipsesc informațiile în multe din domeniile asupra cărora trebuie să luăm o decizie în final”, a adăugat David Martin.

Sursa: Parlamentul European

Despre autor  ⁄ Ioana Popa

Ioana Popa este redactor la LegeStart din anul 2011. A absolvit Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării.

Fara comentarii

Scrie un comentariu