Social

Cum a evoluat salariul de bază minim brut în România ultimilor 14 ani?

Elena Hogaş
19 iunie 2013 3 min read
Pe parcursul ultimilor 14 ani, valoarea salariului de bază minim brut în România a avut partea de un trend general ascendent, cea mai mare creştere înregistrându-se la începutul anului 2008, când salariul minim a urcat de la 390 la 500 de lei, conform Hotărârii Guvernului nr. 1766/2005.

* Evoluţia salariului de bază minim brut în perioada 2000-2013

Potrivit reglementărilor din Codul Muncii (cap. II, art. 164 - 165), salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, corespunzător programului normal de muncă, se stabileşte prin hotărâre a Guvernului, după consultarea sindicatelor şi a patronatelor.

În primul rând trebuie să menţionăm faptul că peste două săptămâni (de la 1 iulie a.c.) se va aplica cea de-a doua tranşă de majorare salarială, de la 750 la 800 de lei, potrivit Hotărârii Guvernului nr. 23/2013, aşa că în cele ce urmează vom lua ca valoare finală pentru acest an suma de 800 de lei.

În baza numeroaselor acte normative care au stabilit valoarea acestui salariu în fiecare an şi eventualele tranşe de creştere a sumei, se remarcă următoarele:

    • într-un interval de aproximativ 14 ani  (cu anul în curs), din 2000 până în 2013, valoarea salariului de bază minim brut a crescut cu 755 lei;
    • nu a existat nicio reducere a valorii salariului de bază minim brut;
    • cea mai slabă creştere pentru doi ani consecutivi a avut loc în 2006, când valoarea s-a ridicat de la 310 la 330 de lei (20 lei diferenţă), potrivit  HG nr. 1766/2005;
    • cea mai mare creştere pentru doi ani consecutivi a avut loc în 2008, când valoarea s-a ridicat de la 390 la 500 de lei (110 lei diferenţă), ca urmare a intrării în efect a prevederilor HG nr. 1507/2007 la 1 ianuarie 2008;
    • singura stagnare a avut loc în perioada 2009 – 2010, cand valoarea salariului de bază minim brut a fost de 600 de lei;
    • anii în care s-au produs majorări salariale în mai multe tranşe sunt următorii: 2000, 2008 şi 2013.

salariu2

Sursa foto: Ministerul Muncii

* Prevederi referitoare la salariul de bază minim brut pe ţară

În cazul în care programul normal de muncă este, potrivit legii, mai mic de 8 ore zilnic, salariul de bază minim brut orar se calculează prin raportarea salariului de bază minim brut pe ţară la numărul mediu de ore lunar potrivit programului legal de lucru aprobat.

Legea mai prevede şi faptul că angajatorul nu poate negocia şi stabili salarii de bază prin contractul individual de muncă sub salariul de bază minim brut orar pe ţară.

Acesta este obligat să garanteze în plată un salariu brut lunar cel puţin egal cu salariul de bază minim brut pe ţară. Dispoziţiile se aplică şi în cazul în care salariatul este prezent la lucru, în cadrul programului, dar nu poate să îşi desfăşoare activitatea din motive neimputabile acestuia, cu excepţia grevei.

Salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată trebuie să fie adus la cunoştinţa salariaţilor de către angajator.

De asemenea, reglementările legislative stabilesc şi faptul că, pentru salariaţii cărora angajatorul, conform contractului colectiv sau individual de muncă, le asigură hrană, cazare sau alte facilităţi, suma în bani cuvenită pentru munca prestată nu poate fi mai mică decât salariul minim brut pe ţară prevăzut de lege.

Actele normative conexe acestui subiect pot fi consultate pe Lege5.ro, noul serviciu online de documentare legislativă realizat de Indaco Systems.

Noua platformă de informare juridică dezvoltată de Indaco este aici!

După trei decenii de experiență în dezvoltarea soluțiilor juridice, Indaco Systems prezintă lege6.ro, o nouă platformă guvernată de AI, care se auto-îmbunătățește zilnic

lege6 logo