Noua sesiune parlamentară care începe azi la Senat are în dezbatere 8 proiecte legislative, care vor începe după-amiază, după ce senatorii îşi vor alege membrii Biroului Permanent – 4 vicepreşedinţi, 4 secretari şi 4 chestori.

Prima propunere legislativă care va fi luată în dezbatere este cea privind impozitul specific hotelurilor şi restaurantelor. Actul normativ este în procedură de urgenţă şi propune două modele de calcul a impozitelor pentru unităţile care au ca principal activitate hotelurile şi alte facilităţi de cazare, precum şi restaurantele şi alte unităţi de alimentaţie, baruri şi cafenele. Analiza făcută de specialişti arată că multe astfel de societăţi declară pierderi contabile timp de mai mulţi ani la rând, deşi cifra de afaceri obţinută este peste media sectorului, astfel că senatorii vor alege din modelele de calcul obligatorii pentru orice fel de unitate, pe baza codului CAEN.

Un alt proiect de lege este dezbătut pentru aprobarea OUG nr. 58/2015 pentru modificarea art.51 din OUG nr. 189/2002, privind operaţiunile compensatorii referitoare la contractele de achiziţii pentru nevoi de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională. Prin modificările propuse în acest act normativ, contractele din domeniul ordine publică şi siguranţă naţională, atribuite organizaţiilor internaţionale, vor fi exceptate de la aplicarea prevederilor referitoare la operaţiunile compensatorii.

Următoarea iniţiativă legislativă priveşte modificarea şi completarea OUG nr. 119/2006 privind unele măsuri necesare pentru aplicarea unor regulamente comunitare de la data aderării României la Uniunea Europeană şi a Legii notarilor publici şi a activităţii notariale nr. 36/1995. Astfel, se propune ca instanţele române competente să emită certificate care să ateste caracterul executoriu al unei decizii, atât în civil cât şi în comercial, atunci când hotărârea respectivă urmează să fie executată în străinătate.

O altă propunere legislativă este cea pentru modificarea articolelor 218 şi 219 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, articole care privesc infracţiunile de viol şi agresiunile sexuale. Iniţiatorii propun ca aceste infracţiuni să fie pedepsite mai aspru, similar cu pedepsele date pentru crimă: între 10 şi 20 de ani închisoare, sau între 15 şi 25 de ani închisoare sau detenţia pe viaţă în cazul agresiunilor cu circumstanţe agravante.

Pe ordinea de zi a Senatului figurează şi o iniţiativă mai puţin obişnuită, care propune modificarea şi completarea Legii poliţiei locale nr. 155/2010, astfel încât Poliţia locală să îşi schimbe uniformele personalului, forma şi conţinutul însemnelor şi a maşinilor de patrulare, deoarece se creează confuzii cu cele ale Poliţiei Naţionale.

A şasea dezbatere pe care o vor avea senatorii este cea privind modificarea Legii nr.152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, republicată. Iniţiatorii spun că unele modificări dar şi articole ale acestei legi mai mult bulversează sistemul care s-a dovedit viabil şi echitabil de-a lungul ultimilor ani, cel privind obţinerea unie locuinţe pentru tineri. Este vorba despre schimbarea valorii de vânzare, care a dus la situaţia în care chiriaşii din locuinţele ANL pot cumpăra la valori egale sau chiar mai mici decât valoarea de înlocuire, spre deosebire de chiriaşii din perimetrul Capitalei, care trebuie să achite o valoare majorată cu 40%. Iar consecinţa, spun senatorii care au semnat proiectul, este că această creştere artificială la ANL va duce la o creştere, la fel de artificial, a preţurilor apartamentelor de pe piaţa imobiliară liberă.

O altă propunere legislativă este pentru modificarea şi completarea Legii nr.188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, care are în vedere eliminarea prevederii ca cei care candidează la funcţii de demnitate publică şi sunt în acelaşi timp în funcţii publice de conducere sau în categoria înalţilor funcţionari publici, trebuie să îşi dea mai întâi demisia. Senatorii propun ca încetarea raporturilor de serviciu să fie incident doar cu data numirii efective în urma câştigării alegerilor la postul respectiv.

Ultima dezbatere aflată azi pe ordinea de zi la Senat este cea privitoare la modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.23/2008 privind pescuitul şi acvacultura, care îşi propune reglementarea mai clară a condiţiilor acvaculturii marine, mai ales în Marea Neagră.

(P) Aveţi nevoie de acte normative actualizate la zi? Le puteţi cumpăra online (format PDF, MOBI) de pe Lege5.ro! Lege5 este cel mai performant soft de documentare legislativă din România şi este creat pentru a fi utilizat pe orice dispozitiv aveţi la îndemână: Online, Mobile, Desktop şi Cloud.

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here