20 Februarie, 2018

Cu cât se va majora indemnizaţia pentru creşterea copilului?

Ministerul Muncii modifică, din nou, indemnizaţia pentru creşterea copilului.

Indemnizaţia pentru mame este singura care nu a putut fi reîntregită din cauză că a început vacanţa parlamentară, dar şi acest lucru va fi rezolvat, a declarat luni, 9 iulie, într-o conferinţă de presă, ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu.

“Indemnizaţia pentru mame este singura nerezolvată, pentru că ea a fost tăiată printr-un alt act normativ şi, din cauză că am intrat în vacanţa parlamentară, nu s-a mai putut. Vom relua acest lucru şi, cu siguranţă, se va întâmpla“, a spus ministrul, potrivit Mediafax, citat de incont.ro.

Ministrul Muncii, Familiei si Protecţiei Sociale declara, în 14 mai, că va face o analiză privind posibilitatea revenirii indemnizaţiei pentru creşterea copilului la 85 la sută din salariu.

Odată cu tăierea salariilor bugetarilor în 2010, cuantumul indemnizaţiei de creştere a copilului a fost redus cu 15 la sută, diminuare aplicată la suma rezultată din calculul a 85 la sută din media salariilor pe ultimele 12 luni, stabilindu-se totodată ca acesta să nu depăşească valoarea de 3.400 de lei.

Ulterior, Guvernul a decis să introducă o nouă formulă de acordare a indemnizaţiei pentru copiii născuţi începând cu 1 ianuarie 2011, prin care rămâne la latitudinea părinţilor decizia de a opta între două variante, una activă şi alta pasivă pentru creşterea copilului.

Astfel, conform noului sistem, în cazul în care părintele optează pentru un concediu pe o perioada de 1 an pentru creşterea copilului, acesta primeşte o indemnizaţie lunară de 75 la sută din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni (nu mai puţin de 600 lei şi nu mai mult de 3.400 lei) şi un stimulent de revenire pe piaţa muncii în cuantum lunar de 500 de lei.

Dacă părintele alege perioada maximă de doi ani pentru creşterea copilului, se menţine cuantumul de 75 la sută pentru indemnizaţia lunară primită, însă aceasta nu poate depăşi plafonul de 1.200 lei şi nu mai este acordat niciun stimulent pentru revenirea la muncă.

Sursa: incont.ro

Despre autor  ⁄ Ioana Popa

Ioana Popa este redactor la LegeStart din anul 2011. A absolvit Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării.

Fara comentarii

Scrie un comentariu