Noua lege care reglementează sistemul de pensii, recent oficializată, prin publicarea în Monitorul Oficial, aduce modificări importante. Printre acestea, se numără majorarea pensiilor cu aproximativ 14% începând din ianuarie 2024 și creșterea anuală a punctului de referință, înlocuind actualul punct de pensie.

Legea 360/2023, recent adoptată, are ca obiectiv modificarea sistemului public de pensii pentru a-l face sustenabil financiar, conform explicațiilor asociate. Anumite prevederi din această lege intră în vigoare din ianuarie 2024, dar cele mai multe se vor aplica din luna septembrie.

Două modificări importante ar fi:

  • schimbarea modului de calcul al pensiilor – punctul de pensie va fi înlocuit cu punctul de referință;
  • De la 1 ianuarie 2024, valoarea punctului de pensie va crește cu 13,8%, atingând suma de 2.032 de lei.

De asemenea, începând cu anul următor intrării în vigoare, valoarea punctului de referință se va majora anual în luna ianuarie, cu rata medie anuală a inflației, plus 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut, comunicat pentru anul precedent de Institutul Național de Statistică.

Din 2025, procentajul de majorare rezultat din aceste prevederi nu va putea depăși creșterea veniturilor din contribuțiile de asigurări sociale la buget sau rata medie anuală a inflației din ultimii doi ani. În acest caz, se aplică procentajul cel mai avantajos.

În plus, Consiliul Fiscal va elabora un raport anual, în luna iunie, analizând respectarea regulilor de majorare a punctului de referință și eventualele abateri, precum și impactul financiar al acestora.

În cazul constatării abaterilor de la regulile de majorare a pensiilor, autoritățile competente vor interveni prin modificarea legislației, pentru a compensa impactul financiar generat de creșterile  punctului de referință.

Totodată, Consiliul Fiscal va trebui să elaboreze, începând cu 2027 și ulterior la fiecare trei ani, un raport privind evoluția cheltuielilor cu pensiile publice, conform proiecțiilor Ageing Working Group. În situația în care cheltuielile depășesc proiecțiile, autoritățile vor aplica măsuri pentru a reduce cheltuielile cu pensiile, readucându-le la nivelul stabilit.

 

Vezi aici Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii

Vezi aici alte articole despre pensii

www.lege5.ro

Rapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii. 

LEAVE A REPLY

Adaugă comentariu!
Adaugă nume aici