Noul ministru al muncii, familiei, protecţiei sociale şi persoanelor vârstnice, Rovana Plumb, a vorbit, într-un interviu pentru agenţia de presă Mediafax, despre creşterea pensiilor, a salariului minim, dar şi despre legea salarizării.
În 2015, ministrul preconizează că pensiile vor creşte cu cel puţin patru procente: "Ce pot să vă spun în momentul de faţă este că, pentru anul 2015, dat fiind că avem deja cifra ratei inflaţiei din 2012 de 3,79, nivelul minim cu care putem mări pensia este 4%, iar cel maxim este 4,3-4,4%."
Totodată, vor urma şi modificări legislative semnificative privind pensiile. "Modificările pe care le avem în vedere vizează simplificarea legislaţiei. Vrem reglementări legislative care să simplifice situaţia şi pentru oamenii care intră în contact cu instituţiile, nu doar pentru funcţionari.
Punctual, vrem modificarea sau abrogarea unor dispoziţii privind asigurarea în sistemul public de pensii pe bază de declaraţii individuale de asigurare, ca urmare a preluării, din 1 iulie 2012, de către ANAF, a colectării contribuţiilor de asigurări sociale în cazul persoanelor care realizează venituri din activităţi independente.
De asemenea, vrem o reglementare a posibilităţii de valorificare la pensionare a informaţiilor din arhiva electronică a Casei Naţionale de Pensii, în situaţia în care persoana care solicită pensionarea nu se mai află în posesia carnetului de muncă.
Mai avem în vedere o reglementare privind obligativitatea unirii dosarelor de pensie în situaţia persoanelor care beneficiază de o pensie plătită de Casa Teritorială de Pensii şi o alta plătită de Casa Sectorială de Pensii", a declarat Rovana Plumb pentru Mediafax.
De asemenea, Rovana Plumb a precizat că speră să vină cât mai curând cu modificări care să permite aplicarea unei legi a salarizării cât mai bună, aplicarea acesteia urmând să se facă din 2015: "Vom lucra cu Ministerul de Finanţe şi cu Ministerul Dezvoltării şi Administraţiei Publice, astfel încât să găsim acele prevederi care să fie incluse în lege, dacă va fi nevoie de modificare, sau vom stabili dacă va fi nevoie de o implementare treptată, astfel încât ea să răspundă cerinţelor administraţiei publice din punct de vedere al motivării personalului. Prioritară pentru noi în momentul de faţă, în discuţiile cu Ministerul Finanţelor şi cu Ministerul Dezvoltării şi Administraţiei Publice, precum şi cu organismele internaţionale, este posibilitatea de a acorda, în trimestrul IV al acestui an, un premiu de excelenţă la nivelul a două salarii obţinute în decursul anului de către salariatul respectiv pentru aportul şi valoarea adăugată adusă în administraţia publică."
Ministrul a mai spus şi că, până în anul 2016, salariul minim brut va ajunge treptat la valoarea de 1200 de lei: "Sperăm ca, treptat-treptat, să ajungem, aşa cum este prevăzut, la 50% din venitul mediu pe economie. În momentul de faţă sunt 274.000 de persoane care beneficiază de creşterea salariului de bază minim brut pe ţară. În iulie 2014, creşterea acestuia faţă de decembrie 2013 va fi de 12,5%, iar în 2016 faţă de iulie 2014 va fi de 33%. Până în 2016, salariul minim brut pe ţară trebuie să fie de 1200 de lei. Vreau să vă spun foarte clar şi foarte sigur că avem prevăzuţi în buget aceşti bani. Banii de salarii, cât şi cei pentru pensii sunt prevăzuţi în Legea bugetului de stat şi respectiv în Legea bugetului asigurărilor sociale de stat."