Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a trimis către Ministerul Justiţie o sesizare de modificare a legislaţie prin care propune stabilirea unei proceduri administrative pentru restituirea taxei de poluare. Prin aceasta se stabileşte că persoanele care au achitat taxa pot cere restituirea ei de la organul fiscal.

Potrivit datelor furnizate de Agenţia Mediafax, Direcţia Legislaţie, documentare şi contencios a arătat, în punctul de vedere analizat în şedinţa de joi a Plenului CSM, că instanţele de contencios administrativ sunt confruntate cu un număr ridicat de cauze privind cererile de restituire a taxelor de poluare, care grevează semnificativ activitatea acestora, motiv pentru care ar trebui reglementată o procedură administrativă.

“Menţinerea situaţiei actuale, în care restituirea taxei poate fi obţinută numai pe cale judiciară, nu este o soluţie viabilă pentru că, pe lângă valoarea propriu-zisă a taxei, implică şi cheltuieli suplimentare pentru stat: costurile pentru desfăşurarea proceselor, la care se adaugă eventualele cheltuieli de judecată la plata cărora statul poate fi obligat către reclamanţii cărora le sunt admise acţiunile. 

Pe aceste premise, apreciem că o soluţie mai economică pentru stat ar fi cea de restituire pe cale administrativă a taxelor care vizează emisiile poluante provenite de la autovehicule, care ar elimina celelalte costuri pe care le presupune exercitarea acţiunilor în justiţie şi, în plus, ar contribui la degrevarea instanţelor de contencios administrativ de un număr mare de cauze”, se precizează în punctul de vedere al Direcţiei Legislaţie, documentare şi contencios.

Sursa: Mediafax

1 COMENTARIU

 1. Buna ziua !
  In legatura cu articolul publicat in data de 20.06.2013 de catre d-na Elena Hogas privind initiativa CSM pentru simplificarea restituirii taxei de poluare, va rog sa-mi spuneti care este stadiul actual al respectivei propuneri.
  A raspuns ministerul justitiei acelei initiative ?
  Va multumesc !
  Cu deosebita consideratie,
  egb

  • Bună ziua,
   în ceea ce priveşte întrebarea dumneavoastră nu vă pot oferi, din păcate o lămurire. La momentul respectiv, sursa acestor informaţii a reprezentat-o Mediafax.ro. În urma căutărilor pe paginile oficiale ale CSM şi Ministerului Justiţiei, nu am găsit mai multe informaţii lămuritoare privind un răspuns la această sesizare înaintată de CSM.
   În acest caz vă recomand să adresaţi întrebarea dumneavoastră pe forumul Legestart.ro (http://forum.legestart.ro/), unde aveţi posibilitatea să primiţi un răspuns de la un specialist în domeniu.
   Vă mulţumesc pentru înţelegere!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here