In sedinta Plenului CSM de joi, membrii CSM au decis sa trimita la Ministerul Justitiei un proiect de hotarare de guvern, care sa coreleze necesarul de resurse umane din sistem, in raport de studiile de impact referitoare la intrarea in vigoare a noilor coduri. In document se atentioneaza asupra pericolului ca prevederile noilor coduri sa nu poata fi puse in aplicare din cauza numarului insuficient de judecatori, procurori si grefieri. Decizia a fost luata, deoarece CSM nu are atributii de initiator de legi, iar potrivit studiilor de impact elaborate de Ministerul Justitiei, reiese ca va fi nevoie de suplimentarea schemelor de personal. Pentru aceasta initiativa s-a elaborat un document la care au lucrat, din informatiile noastre, judecatorii Mona Pivniceru, Ana Labus, Horatius Dumbrava, Marius Tudose si procurorii George Balan si Florentina Gavadia si altii.
„Muschetarii” din CSM vor peste 1700 de posturi suplimentare
Imediat dupa decizia Plenului CSM, pe siteul www.membricsm.ro, judecatorii Dumbrava, Danilet, Neascu si Serban au publicat un material in care sustin ca ei sunt cei care ar fi convins CSM sa solicite Guvernului suplimentarea efectivelor din Justitie cu 1784 de posturi de judecatori, procurori si grefieri. Autorii materialului au anexat si un proiect de hotarare de guvern, pe antet CSM, in care au avansat urmatoarele cifre: „suplimentarea la Inalta Curte de Casatie si Justitie cu 72 de posturi de judecator, 72 posturi de magistrat-asistent si 72 posturi grefier. De asemenea, proiectul mai prevede pentru restul instantelor si parchetelor din tara suplimentarea schemelor de personal cu 392 de posturi de judecatori si 604 posturi de grefieri la celelalte instante, precum si 177 posturi de procuror si 395 posturi de grefier”. Pe siteul celor patru membri ai CSM se mai arata ca: „Marea majoritate a judecatorilor sunt de parere ca este oportuna decuplarea, ca date de intrare in vigoare, a Noului Cod Penal si Noului Cod de Procedura Penala de Noul Cod de Procedura Civila. Mai mult decat atat, au apreciat ca intrarea in vigoare a Noului Cod Penal si Noului Cod de Procedura Penala ar trebui sa aiba loc numai dupa suplimentarea si restructurarea schemelor de personal, precum si dupa asigurarea infrastructurii necesare si a pregatirii profesionale corespunzatoare, in cursul anului 2013”.
Presedintele CSM, Alina Ghica, considera utopica cifra de 1700 avansata de „muschetari”
Referitor la initiativa CSM de a trimite la Ministerul Justitiei un material referitor la acordarea schemelor de personal pe viitor cu volumul suplimentar de activitate care il va presupune intrarea in vigoare a noilor coduri, presedintele CSM, Alina Ghica, ne-a confirmat ca acesta a fost adoptat de plen. Cat priveste cifrele avansate de grupul Dumbrava – Neacsu – Danilet si Serban pe siteul lor, judecatoarea Alina Ghica , ne-a declarat stupefiata: „CSM nu poate suplimenta numarul de posturi in sistem, pentru ca din nefericire nu are asemenea atributii. Plenul a hotarat in virtutea studiilor de impact sa trimita la Ministerul Justitiei un proiect de hotarare de guvern prin care sa se aprecieze asupra oportunitatii suplimentarii posturilor in sistem. Despre cifra de peste 1700 de posturi avansata de cei pe care i-ati enumerat, ce pot sa va spun…. Este o utopie, sa presupunem ca ne-ar da Guvernul 1700 de posturi, de unde poti sa recrutezi atatia judecatori, procurori si grefieri? Nu poti recruta atatia oameni decat abandonand principiul calitatii recrutatarilor. Nu luati de bune tot ce spun altii!…”
Continuarea materialului poate fi citita aici: