Deficitul forţei de muncă în România ar putea ajunge la 224.000 de persoane în 2026, în lipsa unor măsuri imediate, comparativ cu un nivel estimat de 145.000 de persoane în 2022.

„Varianta extrem de conservatoare este că în 2026 o să ne lipsească 224.000 de persoane – şi putem spune că ele se adaugă la cifre oficiale, adică putem să ajungem uşor la 500.000 şi chiar 600.000 persoane lipsă în piaţa muncii […] Deficitul de forţă de muncă în România este mare şi afectează în mod semnificativ capacitatea economiei naţionale de a creşte pe viitor”,  a declarat Alex Milcev, membru al Consiliului Director al AmCham România.

El a prezentat datele unei analize realizate de către PwC, pentru AmCham România, privind impactul economic al deficitului de forţă de muncă în România. Comisia Națională de Strategie și Prognoză (CNSP) a estimat o creștere a numărului mediu de angajați de aproximativ 440.000 persoane până în anul 2026.

Conform raportului, impactul economic al deficitului de forţă de muncă, pentru anul 2022, definit precum pierderea de productivitate, este estimat la 4,4 miliarde euro sau echivalentul a 10% din creşterea PIB-ului nominal din anul 2022. Această sumă se va dubla până în 2026 şi va ajunge la 9,5 miliarde euro, în lipsa unor măsuri.

„În ultimul deceniu, între 2010 şi 2020, a dispărut 1 milion de oameni din România. Anticipăm că în următorii 10 ani, adică până în 2030, estimativ, o să mai dispară 1,1 milioane de locuitori. Pe de altă parte, evoluţia europeană este pozitivă, adică acolo sunt creşteri, având în vedere că românii noştri s-au dus acolo”, a afirmat Alex Milcev.

El a subliniat că România are multe persoane care pot munci şi pot contribui la dezvoltarea economică, însă nu o fac. Cu toate acestea, suntem în vârful clasamentului negativ al Uniunii Europene. Ne situăm pe locul al doilea, după Italia, ca procentaj de populație inactivă – 400.000 de oameni ar putea fi pe piața muncii și nu sunt.

Foarte îngrijorător este faptul că doi din zece români, cu vârsta cuprinsă între 15 şi 24 de ani, sunt şomeri, adică cei care au ieşit din liceu sau şcoli tehnice sau poate chiar au terminat facultatea.

În ceea ce privește soluțiile, reprezentantul AmCham România a subliniat că un remediu rapid ar fi acela de atrage forţă de muncă din străinătate, din zona non-UE: „Astfel, se poate vedea o ameliorare a situaţiei la nivel de sute de mii de oameni, probabil în jumătate de an, chiar 1 an de zile. Dar, mediul politic trebuie să ia o decizie în acest sens şi să revizuiască structura”.

Mai important, dar mult mai greu de obținut, este mobilizarea sau reactivarea unei mase semnificative de talent, acei oameni care sunt în ţară dar nu sunt în câmpul muncii (şomeri, tineri şi pensionari).

Acei tineri care sunt în educație, în training și nici nu sunt angajați, care au vârsta între 15-27 de ani și însumează aproximativ 350.000 de oameni, reprezintă „o masă de talent irosită în acest moment”, a subliniat Alex Milcev.

 

www.lege5.ro

Rapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here