De dată recentă, a fost publicat în Monitorul Oficial un nou act normativ emis de Fisc în cadrul căruia sunt enumerate criteriile pentru condiționarea înregistrării în scopuri de TVA.
Astfel, OpANAF nr. 3840/2015 nu aduce noutăți deosebite față de reglementările anterioare, în sensul că temeiul normativ păstrează aceleași criterii analizate de organele fiscale, noutatea fiind însă actualizarea prevederilor normative la noua numerotare din Codul fiscal.
Se păstrează aceeași necorelare existentă în ordinele ANAF 17 și 18 din anul 2015 între reglementarea ce adoptă formularul 088 și obligația depunerii acestei declarații conform actului normativ ce reglementează criteriile de înregistrare.
Cele trei criterii analizate de autoritatea fiscală pentru înregistrarea în scopuri de TVA sunt:
- situației persoanei impozabile din punct de vedere formal pentru a se vedea dacă aceasta are dreptul juridic să efectueze activități economice, dacă are autorizate obiectele de activitate și nu se află în situația de la art. 15 alin. (1) din Legea nr. 359/2004, temei normativ ce permite înmatricularea unei societăți prin declarația administratorului că nu desfășoară activități economice la sediul social sau la sediile secundare;
- analiza cazierului fiscal al asociaților/administratorilor sau chiar al persoanei impozabile;
- evaluarea pe bază de analiză a capacității persoanei impozabile de a desfășura activități economice în sfera TVA, evaluare pe baza declarației 088.
Ordinul detaliază documentele ce trebuie depuse la autoritatea fiscală în funcție de situația persoanei juridice, astfel:
- pentru societățile nou-înființate se va depune în aceeași zi cu depunerea la oficiul registrului comerțului cererea de înregistrare în scopuri de TVA, situație puțin probabilă a se realiza având în vedere că societatea nu are personalitate juridică;
- persoanele care solicită înregistrarea în scopuri de TVA, ulterior înmatriculării, dar în situația în care nu s-a atins plafonul de înregistrare în scopuri de TVA vor trebui să justifice încadrarea în aceste criterii.
Foarte important! Pentru înregistrarea în scopuri de TVA ca urmare a depășirii plafonului de 220.000 lei conform art. 316 alin. (1) lit. b) din noul Cod fiscal nu sunt enumerate criterii de condiționare.
Observăm că aceste criterii sunt enumerate pentru două situații, respectiv pentru cazul în care societatea dorește să se înregistreze în scopuri de TVA de la înmatriculare și pentru cazul în care, ulterior înmatriculării, societatea nu atinge plafonul cifrei de afaceri care să o oblige să se înregistreze în scopuri de TVA dar dorește să aibă calitatea de plătitor de TVA.
Ai nevoie de Noul Cod fiscal? Poţi cumpăra actul în format PDF de AICI!