Conform unui anunţ publicat pe Mediafax, salariul minim brut pe economie va fi majorat în acest an în două etape, cu 50 lei de la 1 februarie, ajungând astfel la 750 RON, iar din luna iulie va urca la 800 RON. Această modificare implică însă şi creşterea automată a amenzilor, prin majorarea valorică a punctelor-amendă.

Decizia majorării salariului minim brut pe economie în două tranşe a fost luată de Guvern în urma consultărilor cu Fondul Monetar Internaţional şi urmează a fi aprobată în cadrul şedinţei Guvernului de mâine, 23 ianuarie 2013.

În contextul aprobării acestor reglementări incluse în proiectul de buget, vor apărea modificări şi la valoarea punctelor-amendă date şoferilor.

Astfel, conform reglementărilor legislative în vigoare, prin Legea nr. 49 din 8 martie 2006 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, se prevede că amenzile contravenţionale se stabilesc în cuantumul determinat de valoarea numărului punctelor-amendă aplicate, un punct-amendă reprezentând valoric 10% din salariul minim brut pe economie, stabilit prin hotărâre a Guvernului (art.99).

La ora actuală, valoarea unui punct de penalizare este de 70RON, însă odată cu majorarea salariului minim brut pe economie (de la 700 RON la 750 RON) va creşte şi valoarea punctului-amendă până la 75 RON.

Exemplu: pentru folosirea telefoanelor mobile în timpul conducerii, cu excepţia celor prevazute cu dispozitive de tip hands-free (“mâini libere”) sunt prevăzute 2 puncte de penalizare, a căror valoare cumulată minimă nu va mai fi de 140 de lei, ci de 150 RON.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here