18 Ianuarie, 2020

Creşterea duratei învăţământului obligatoriu şi celelalte modificări făcute recent la Legea educaţiei

În ultima şedinţă de Guvern din 2013 a fost adoptat un act normativ care a adus modificări semnificative la Legea educaţiei.

Ordonanţa de urgenţă nr. 117/2013 privind modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011 şi pentru luarea unor măsuri în domeniul învăţământului a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 843/2013.

Printre cele mai importante noutăţi se numără creşterea duratei învăţământului obligatoriu şi stabilirea anului şcolar din care se vor introduce noile forme ale evaluării naţionale, examenului de bacalaureat, admiterii la liceu.

Învăţământul obligatoriu – 11 ani

O primă modificare este reprezentată de creşterea duratei învăţământului obligatoriu de la zece la 11 ani. Astfel, învăţământul obligatoriu va fi format din:

- clasa pregătitoare, clasele I-VIII, clasele IX-X (pentru elevii care aleg învăţământul liceal);
- clasa pregătitoare, clasele I-VIII, primii doi ani ai şcolii profesionale (pentru elevii care aleg învăţământul profesional).

Odată cu împlinirea vârstei de 18 ani, obligaţia de a frecventa învăţământul obligatoriu de 11 clase (forma cu frecvenţă) va înceta.

Până în anul 2020, învăţământul liceal va deveni obligatoriu.

Studiile liceale după învăţământul profesional

Actul normativ introduce posibilitatea ca absolvenţii învăţământului profesional să poată urma şi învăţământul liceal la forma cu frecvenţă.

Învăţământul postliceal

Ordonanţa de urgenţă nr. 117/2013 introduce şi precizări referitoare la învăţământul postliceal.

Acesta se va încheia cu un examen de certificare a competenţelor profesionale. Iar absolvenţii care promovează examenul vor primi un certificat de calificare profesională (corespunzător nivelului stabilit prin Cadrul naţional al calificărilor şi Suplimentul descriptiv al certificatului în format Europass).

Evaluarea naţională, bacalaureatul, admiterea la liceu

Noile prevederi reglementează şi calendarul de introducere a noilor forme ale evaluării naţionale, examenului de bacalaureat, admiterii la liceu. Mai exact, acestea se vor aplica începând cu generaţia de elevi care încep clasa a V-a şi clasa a IX-a în anul şcolar 2015-2016.

Tarife reduse pentru transport pentru elevii din învăţământul profesional

Este introdusă prevederea conform căreia şi elevii din învăţământul profesional vor beneficia de tarif redus cu 50% la transportul local în comun.

Alte modificări:

- este păstrată durata de patru ani pentru gimnaziu şi pentru liceu;
- se precizează că elevii din clasa pregătitoare nu vor fi evaluaţi prin note sau calificative;
- este extins de la trei la şase ani dreptul cadrelor didactice netitulare calificate de a se titulariza în învăţământul preuniversitar (pe baza rezultatelor de la concursul de titularizare).

Foto: Sxc.hu

Despre autor  ⁄ Alexandru Boiciuc

Alexandru Boiciuc redactează şi editează articole la LegeStart.ro. E licenţiat (specializarea jurnalism) al Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi a mai lucrat în presă la ediţia online a ziarului ProSport. Contact: legestart(@)indaco(.)ro

Fara comentarii

Scrie un comentariu