Senatorii propun aprobarea Programului Naţional “Creşe pentru copiii României”, un proiect legislativ prin care unităţile pentru copiii mici să fie înfiinţate prin hotărâre de guvern, nu prin decizie a consiliului local, aşa cum este prevăzut acum, prin Legea nr. 263/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea creşelor.

Proiectul legislativ prevede înfiinţarea, de către Guvern, a 544 de noi creşe, pe baza numărului de locuitori, dar neţinându-se cont de creşele existente. Astfel, la 10.000 de locuitori ar trebui să fie construită o creşă, atât în sate şi comune, cât şi la oraşe.

Art. 3

Finanţarea cheltuielilor necesare construirii, organizării şi funcţionării creşelor înfiinţate prin Programul Naţional “Creşe pentru copiii României”, se realizează din sume alocate de la bugetul de stat, prin Inspectoratele şcolare judeţene.

Art. 5

Terenurile pentru construirea creşelor vor fi puse la dispoziţia Guvernului prin hotărâri ale consiliilor locale în termen de 60 de zile de la data adoptării hotărârii de guvern privind finanţarea construirii de creşe.

Iniţiatorii proiectului legislativ susţin că, prin acest program naţional, statul îşi dezvoltă politicile privind problemele tinerelor familii, ale creşterii şi educaţiei timpurii a copilului. Astfel, spun senatorii, pe lângă concediul maternal şi acordarea ajutoarelor financiare pentru creşterea copilului, numărul suficient de locuri în creşe şi grădiniţe, corelat cu întoarcerea părinţilor în câmpul muncii, va determina ca un număr important de familii să nu mai apeleze la bone angajate “la negru” sau servicii de babysitting, care presupun cheltuieli mai mari faţă de o taxă la creşă.

Iniţiativa legislativă a fost depusă în dezbatere la Senat.

Ai nevoie de Legea nr. 263/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea creşelor? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

2 COMENTARII

  1. Parintii nu “apeleaza” la bone, ci au dreptul la a alege o bona, o cresa de stat sau privata. Nu cred ca infiintarea de crese va determina alegerea ulterioara. In fiecare familie, criteriile sunt diferite si de alta natura decat cele materiale. Cei fara bani si cei care considera, in acelasi timp, ca copilul mic se dezvolta mai bine in famile, rezolva problema banilor apeland la alti membri (bunicii, de exemplu). Personal, fiind educatoare de cresa si de gradinita, nu mi-as duce copilul la o cresa pana la doi ani. Argumente sunt multe si nu e vorba de costuri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here