Salariile angajaților din domeniul sănătății și asistenței sociale vor fi majorate conform unei ordonanțe de urgență adoptate de Guvern. Medicii de medicină generală care fac gărzi la ambulanță sau la Unitatea de Primire Urgențe (UPU) vor primi indemnizații.

Potrivit Ministerului Muncii, salariile de bază pentru personalul din asistența socială și TESA (tehniciană în economie, servicii și administrare) din unitățile și centrele de asistență socială vor crește cu 20% față de nivelul salariului de bază din decembrie 2023. Această majorare se acordă în două tranșe egale, începând data de 1 martie 2024, respectiv 1 iunie 2024.

Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu, a subliniat importanța răsplătirii corecte a angajaților din asistența socială, având în vedere efortul depus în îngrijirea celor vulnerabili.

De majorări vor beneficia 235.611 medici, farmaciștii, biologii, chimiștii, fizicienii, registratorii medicali, statisticieni medicali, personal auxiliar-sanitar, precum și personalul TESA.

Medicii de medicină generală care efectuează gărzi în cadrul serviciilor de ambulanță și al Unităților de Primire Urgențe (UPU/CPU) vor primi, de asemenea, indemnizații pentru gărzile efectuate, conform unor contracte individuale de muncă cu timp parțial.

Cheltuielile suplimentare generate de aceste măsuri vor fi acoperite din economiile realizate prin reorganizarea instituțională, creșterea ocupării forței de muncă și a plății contribuțiilor la BASS (Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat) și a impozitului pe venit, precum și prin reducerea unor cheltuieli legate de bunuri și servicii.

Vezi aici OUG 19/2024

Vezi aici alte articole despre sănătate

www.lege5.ro

Rapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here