19 Ianuarie, 2020

Cresc indemnizaţiile pentru persoanele care au fost persecutate din motive etnice

Camera Deputaţilor a aprobat majorarea, începând cu 1 ianuarie 2015, a cuantumului indemnizaţiilor acordate persoanelor persecutate din motive etnice de către regimurile instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945.

Persoanele care au fost deportate în ghetouri şi lagăre de concentrare din străinătate sau au fost private de libertate în locuri de detenţie sau în lagăre de concentrare au dreptul la o indemnizaţie de 250 de lei pentru fiecare an de detenţie sau deportare. În prezent, indemnizaţia este de 100 de lei.

Persoanele care au fost refugiate, expulzate sau strămutate în altă localitate sau au făcut parte din detaşamentele de muncă forţată, precum şi cele care au fost evacuate din locuinţa pe care o deţineau au dreptul la o indemnizaţie de 200 de lei pentru fiecare an de internare, domiciliu forţat sau strămutare. În prezent, indemnizaţia este de 100 de lei.

Soţul supravieţuitor aflat într-una dintre situaţiile anterior menţionate, precum şi persoanele care au fost supravieţuitoare ale trenului morţii şi soţul/soţia persoanelor asasinate ori executate din motive etnice sau în urma masacrelor îndreptate împotriva populaţiei minoritare au dreptul la o indemnizaţie de 150 de lei neimpozabilă, dacă ulterior nu s-au recăsătorit.

Foto:
Free Images

(P) Aveţi nevoie de legislatie actualizată la zi? Acum puteţi cumpăra 3 produse Lege5 plătind un singur abonament!  Utilizaţi cel mai performant soft de documentare legislativă din România de pe orice dispozitiv aveţi la îndemână: Online, Mobile, sau în Cloud.

comentarii

Despre autor  ⁄ Denisa Pătraşcu

Licenţiată a Facultăţii de Drept, Universitatea din Bucureşti (2001), doctor în drept – specialitatea dreptul muncii (2007), membră a Reţelei Juriştilor din Organizaţia Internaţională a Muncii – ONU (2003), membru asociat al CRIFST – Academia Română (2013), membru colaborator al CRIFST – Academia Română (2010-2013), consultant şi senior expert (proiecte fonduri structurale) în domeniul social şi mediator autorizat.

Comentarii

 • Răspunde
  eugen
  ianuarie 18 2015

  De cand incepe aplicarea acesti indexari,deoarece am primit pensia pe Ianuarie si nu am primit nimic.

  • Răspunde
   viorel
   ianuarie 27 2015

   La fel si mama , a primit indemnizatia de refugiat neindexata. Când o primeste marita confor OUG din 2014?

Scrie un comentariu