Crăciunul este celebrat (sau nu) în nenumărate moduri. Unii decorează brazi, atârnă vâsc sau cântă colinde, în vreme ce alţii ies la film sau consumă mâncare chinezească. Apoi îi mai avem şi pe cei care defilează deghizaţi în moşi, scot la vedere figurine obscene, ascund măturile din casă sau merg la slujbă pe role. Iată câteva obiceiuri mai bizare practicate de Crăciun.

Austria

Dacă vă imaginaţi că cel mai rău lucru posibil este să fii pe lista neagră a lui Moş Crăciun, înseamnă că nu aţi auzit de Noaptea lui Krampus. Krampus este un fel de ”frate geamăn malefic” al Moşului, care are drept ocupaţie pedepsirea copiilor care nu au fost cuminţi. Pe 6 decembrie oamenii se îmbracă în cele mai înfricoşatoare costume şi aleargă pe stradă (de multe ori în stare de ebrietate) lovind cu bâte tot ce întâlnesc. Legenda lui Krampus îşi are originile în regiunile alpine şi este răspândită în Bavaria, Ungaria, Slovenia şi Austria.

Cehia

În ajunul Crăciunului, fetele nemăritate apelează la o metodă de ghicit tradiţională despre care cred că le va ajuta să-şi prevadă viaţa amoroasă pentru anul viitor. Iată ce se face: se stă cu spatele la uşă şi se aruncă un pantof peste umăr. Dacă acesta cade cu vârful spre uşă înseamnă măritiş. Dacă dimpotrivă, cade cu călcâiul spre uşă, urmează un al an de singurătate.

Norvegia

O legendă spune că în noaptea de Crăciun ies la iveală tot felul de vrăjitoare şi spirite malefice, care caută mături pe care să zboare. Pentru a alunga vrăjitoarele, se ascund toate măturile iar uneori se mai trage un foc de armă pentru a le speria.

Japonia

Pentru mulţi japonezi masa tradiţională de Crăciun se rezumă la…Kentucky Fried Chicken (KFC). A devenit atât de populară, încât trebuie făcute rezervări din timp pentru a beneficia de fast-food.

Venezuela

În Caracas, credincioşii se duc la slujbă foarte de dimineaţă, în perioada dintre 16 şi 24 decembrie. Nu este atât de bizar pentru o populaţie majoritar catolică. Ceea ce este bizar în legătură cu asta este cum o fac: pe role. Străzile sunt blocate pentru maşini până la 8 dimineaţa şi copiii, în noaptea de dinainte, leagă un capăt de sfoară de degetul mare şi lasă celălalt capăt să atârne pe fereastră. Astfel, când trec patinatorii dimineaţa, le dau un impuls şi celorlalţi.

Ucraina

În Ucraina, pomul de Crăciun este decorat cu tot felul de ornamente, unele mai puţin tipice. De pildă, se ascund în brad un păianjen artificial şi o pânză, iar cel ce le găseşte se spune că va avea noroc. O poveste din popor spune că o văduvă sărmana nu şi-a putut permite decoraţii costisitoare. S-a trezit în schimb într-o dimineaţă ca să constate că bradul fusese frumos împodobit cu pânza unui păianjen.

Marea Britanie

Dacă sunteţi în Marea Britanie şi vreţi să vi se împlinească dorinţele, nu trebuie decât să învârtiţi în aluatul pentru budincă. Budinca tradiţională se face din fructe uscate şi nuci, adesea îmbibate în brandy.

Sursa: Historia.ro

Sursa foto: Sxc.hu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here