Când spunem Crăciun ne gândim, în mod automat, aşa cum îi stă bine unui om şi stereotipurilor sale mentale, la iarnă, frig, zăpadă, brazi, un Moş Crăciun în haină roşie, cu elfi şi reni lângă el. Şi dacă, măcar o dată pe an, pentru anumite persoane, iarna chiar este ca vara? Tradițiile de Crăciun din Australia şi Noua Zeelandă pot fi la fel de frumoase și de interesante precum cele din alte colţuri ale lumii. Noi spunem că sunt mai interesante şi hazlii!

* Noua Zeelandă

În Noua Zeelandă, Crăciunul se amestecă cu zilele vacanţă de vară, astfel încât, pe lângă cumpărarea cadourilor şi petrecerile specifice, familiile se pregătesc totodată şi pentru excursii la plajă.

Începuturile. Majoritatea tradiţiilor de Crăciun din Noua Zeelandă au fost aduse pe teritoriul acestei ţări de către emigranţii englezi care au început colonizarea ţinutului la sfârşitul secolului al XVIII-lea. În ultimii 20-30 de ani, personajul „Tatălui Crăciun” a fost supus numeroaselor schimbări, ajungând să semene din ce în ce mai mult cu „Santa Claus” din Statele Unite şi Irlanda. Totodată, populaţia acestui stat a fost forţată să se schimbe sub cultura maoră.

O masă îmbelşugată. Tradiţiile culinare de Crăciun din Noua Zeelandă sunt similare celor din Marea Britanie, datorită statutului său de fostă colonie a celei din urmă. Astfel, masa de Crăciun cuprinde mâncăruri cum sunt curcanul la cuptor, legume, sos de merişor. La fel de bine poate fi servită şunca prăjită sau carne de oaie.

O excepţie importantă este carnea de gâscă, întrucât această pasăre domestică nu este crescută în Noua Zeelandă, iar guvernul interzice importurile de carne. În ceea ce priveşte desertul, acesta poate fi budinca (de prune) sau plăcintele. Nimeni nu consideră Crăciunul complet fără prăjitura “Pavlova” – preparată din bezea şi decorată cu kiwi, căpşuni şi frişcă.

Locul unde Crăciunul are un alt orar. Deoarece foarte mulţi oameni din emisfera nordică trăiesc acum în Noua Zeelandă, a devenit o obişnuinţă să se serbeze Crăciunul de două ori într-un an – o data pe 25 Decembrie şi a doua oară în iulie, atunci când este mijlocul iernii.

Totodată, Noua Zeelandă este cel mai indicat loc de pe mapamond dacă vrei să petreci o zi de Crăciun cu foarte multe ore de lumină. În unele părți din Insula de Sud se luminează la 5 dimineaţa  și nu se întunecă până la ora 22:00, putând să ai astfel parte de o zi de Crăciun foarte lungă!

Decoraţiuni şi brazi de Crăciun ceva mai speciali. Copacul care este împodobit de Crăciun în această ţară se numeşte “Pohutukawa” şi este o specie arboricolă comună acestor zone, care în luna decembrie prezintă eflorescenţe roşii. Acest pom de Crăciun mai aparte a devenit un simbol important, drag şi cunoscut tuturor neo-zeelandezilor, prezent atât în colindele specifice zonei, cât şi pe felicitările de Crăciun.

Alături de Pohutukawa, un rol aparte îl are şi un alt personaj, de această dată din regnul animal. Kiwi, pasărea naţională a acestei ţări, nu poate zbura, însă în perioada Crăciunului poate fi observată în vârfurile copacilor, sub diverse forme decorative. De asemenea, această pasăre s-a tranformat într-o adevărată sursă de inspiraţie pentru felicitările şi decoraţiunile de Crăciun, devenind un personaj omniprezent.

Şi dacă până acum nu aţi fost surprinşi de numărul curiozităţilor de Crăciun, Noua Zeelandă se poate lăuda în continuare. Iconicul Sky Tower din Auckland are o înălţime de 328m şi joacă un rol important în perioada Crăciunului, atunci când este luminat sub forma unui brad de sezon gigant, care îşi schimbă culorile intermitent.

O altă atracţie specifică o constituie „Brazii de Crăciun Telecom”, două construcţii poziţionate strategic – una pe malul Wellington-ului, cealaltă în Ponsoby, Auckland, cu o înălţime de 7 etaje şi 375.000 de beculeţe, care formează peste 16 milioane de combinaţii coloristice posibile. O cabină de telefon poziţionată la baza fiecărui „brad” permite apelanţilor să sune direct la Polul Nord, vocile lor activând în mod „magic” luminiţele.

* Australia

Datorită faptului că o marte parte din emigranții acestei țări sunt de origine irlandeză și engleză, tradițiile de Crăciun din Australia sunt inspirate din obiceiurile pe care aceștia le-au adus cu ei pe tărâmurile australiene.

Podoabe, podoabe. Începând cu data de 1 decembrie încep și tradițiile de Crăciun în Australia, prin decorarea locuinței cu cele mai frumoase ornamente care să vestească apropierea Crăciunului și să îmbrace întreaga casă cu haine de sărbătoare. Bineînțeles, nu lipsește bradul de Crăciun sau beculețele, aranjate frumos atât în interiorul locuinței, cât și în exteriorul ei, spre bucuria turiștilor, care pot admiră, în unele situații, instalații de beculețe deosebit de frumoase, care luminează frumos casele australienilor.

De asemenea, sunt nelipsite din decorare, tot felul de floricele colorate, alaturie de ferigă și frunze de palmier. Sub brad, care de regulă este artificial, cu toate că sunt persoane care preferă să îl importe din alte țări, se așază cadourile cumpărate pentru familie și prieteni.

Tot din tradițiile de Crăciun din Australia fac parte colindele, care sunt cântate pe toată durata lunii decembrie, cât și organizarea de piese de teatru în școli, care au ca temă nașterea lui Iisus Hristos. Cum nu se poate în această perioadă să nu își amintească de prieteni și de rude, australienii trimit felicitări acestora, iar copiii se pregătesc pentru tradiționalele scrisori adresate lui Moș Crăciun, așteptând cu emoție venirea acestuia și pregătindu-și ciorapii, în ajun de Crăciun, pentru a le găsi pline cu doritele cadouri.

Masa de Crăciun sau grătarul de vară. Așa cum este firesc pentru locuitorii din emisfera sudică, lunile decembrie, ianuarie și februarie sunt de vară, putând numi sărbătorile de iarnă de la noi, sărbători de vară la ei. Fiind în sezon estival, din tradițiile de Crăciun ale Australiei nu pot lipsi, grătarele, alături de bere, pește și salate, adecvate temperaturilor ridicate de afară.

Vremea la ei în această perioadă este extrem de călduroasă, cu temperaturi cuprinse între 25-38 de grade. Din mâncărurile tradiționale întâlnite aici face parte marinarea unei bucăți de șuncă, care se gătește la proțap sau la grătar și se servește alături de o gamă bogată de salate.

Masa din ziua de Crăciun este alcatuită din friptură de miel, vită sau curcan, cu cartofi şi dovlecei copţi, iar ca desert pot servi prăjituri cu ciocolată sau fructe, precum budincă de prune, placintă de mere sau îngheţată. O tradiţie de Craciun din Australia o reprezintă decorarea mesei în spiritul specific Crăciunului, cu o faţă de masă deosebită, alături de şerveţele sau baloane, care înveselesc atmosfera. De asemenea, organizează picnicuri şi întâlniri în parcuri sau în curţile caselor lor, cu mese îmbelşugate, de unde nu lipsesc fructele de mare. În ajunul sărbătorii se adună la biserici, unde se cântă colinde.

Zile de sărbătoare. Încă din anul 1937, în săptămâna dinaintea Naşterii Domnului, are loc o tradiţie de Crăciun importantă din Australia, care se numeşte “Colinde la lumina lumânării”, în care toţi australienii se întâlnesc noaptea în parcuri şi cântă colinde, ţinând în mâini lumânări aprinse. Aceasta este o tradiţie foarte frumoasă, la care participă familii întregi, pregătite cu scaune pliante, paturi şi coşuleţe cu mâncare, precum s-ar pregăti pentru un picnic, şi stau împreună, indiferent de vreme, celebrând astfel, marea sărbătoare care urmează.

Ziua de 26 decembrie continuă cu o altă tradiţie de Crăciun din Australia, şi anume „Boxing Day”, moştenită de la englezi. În această zi este organizată o cursă cu iahtul, între Sidney, capitala statului Noua Galie de Sud şi Hobart, capitala Tismaniei. De asemenea, în această zi cricketul este un sport extrem de apreciat de autralieni. Modul de a petrece ziua diferă de la o familie la alta, unii merg la picnic-uri, altii la plajă, unii se plimbă cu barca, pescuiesc, sau rămân acasă şi se uită la televizor.

Sărbătorile pentru autralieni nu se opresc aici, încheindu-se tocmai pe 6 ianuarie, când are loc o altă petrecere, creată cu scopul de a finaliza într-un mod fericit sărbătorile de Crăciun. Cu toate că tradiţiile de Crăciun din această ţară-continent nu se bucură de albul zapezii, o lună şi câteva zile de sărbătoare poate reprezenta visul unora dintre noi, dornici să se bucure de Crăciun pe o vreme însorită de vară.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here