Ordinul nr. 3009/2021 privind modificarea anexei nr. 3 la Ordinul ministrului sănătăţii nr. 1.513/2020 este în vigoare de la de la 03 ianuarie 2022.
Ordinul aprobă planul privind modalitatea de aplicare a măsurilor în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic de infectare cu virusul SARS-CoV-2 de către unităţile sanitare, de către serviciile de ambulanţă judeţene şi Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, precum şi de medicii de familie.
Astfel, pacienţii asimptomatici vor fi izolaţi la domiciliu şi monitorizaţi prin medicul de familie pentru o perioadă de 10 zile. Până acum această perioadă era de 14 zile.
Pentru pacienţii declaraţi vindecaţi de COVID-19 şi pentru care au trecut cel puţin 10 zile de la data recoltării primului test pozitiv, la reintrarea în colectivitate (loc de muncă, unitate de învăţământ etc.) nu este necesar aviz epidemiologic şi nici solicitarea unui test negativ pentru ARN SARS-CoV-2.
Pacienţii fără factori de risc care au manifestări clinice uşoare de COVID-19, care nu necesită oxigenoterapie, vor fi trataţi şi monitorizaţi la domiciliu prin medicul de familie.
Pacienţii fără factori de risc care au manifestări clinice medii de COVID-19, care nu necesită oxigenoterapie, vor fi îndrumaţi de urgenţă pentru evaluare în centrele de evaluare, după care vor fi primi tratament antiviral şi vor fi monitorizaţi ulterior la domiciliu prin medicul de familie.
Pacienţii cu COVID-19 monitorizaţi la domiciliu vor fi îndrumaţi de urgenţă pentru evaluare în centrele de evaluare (lista acestora va fi publicată pe site-ul DSP) în vederea internării/iniţierii tratamentului specific, prin intermediul serviciului 112, în situaţia existenţei următoarelor simptome:
– febră înaltă persistentă mai mult de 5 zile sau care reapare după o perioadă de afebrilitate;
– tuse seacă intensă sau care se accentuează;
– SpaO2 < 94% la pacientul fără afectări respiratorii anterioare COVID-19;
– dispnee nou-apărută sau accentuarea unei dispnei preexistente;
– dureri toracice la inspirul profund;
– astenie marcată;
– mialgii intense.
ATENŢIONĂRI:
Prescrierea de antibiotice
□ Prescrierea de antibiotice (de exemplu: azitromicină) pentru tratamentul COVID-19 este interzisă.
□ Administrarea de antibiotice se poate face numai în situaţia infecţiilor bacteriene dovedite, care pot să apară în a doua parte a bolii.
□ Utilizarea de azitromicină şi de alte antibiotice la pacientul cu COVID-19 îngrijit la domiciliu reprezintă de cele mai multe ori un abuz, cu consecinţe asupra pacientului, care poate dezvolta efecte colaterale ale administrării de antibiotice (diaree cu C. difficile, candidoze, selectare de bacterii rezistente).
Rapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii.