Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a actualizat lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat, pentru care se instituie carantina la intrarea în România. Hotărârea adoptată intră în vigoare de luni, 15 februarie.

Lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat: Portugalia, Israel, Muntenegru, Insulele Turks și Caicos, Andorra, Cehia, Monaco, Spania, San Marino, Slovenia, Gibraltar, Guernsey, Saint Lucia, Croația, Liban, Letonia, Estonia, Statele Unite ale Americii, Slovacia, Emiratele Arabe Unite, Saint Vincent și Grenadine, Marea Britanie, Aruba, Albania, Seychelles, Bahrain, Franța, Sint Maarten, Malta, Suedia, Puerto Rico, Lituania, Luxemburg, Serbia, Panama, Maldive, Irlanda, Brazilia, Olanda, Insulele Falkland, Italia, Eswatini, Belgia, Chile, Peru, Columbia, Elveția, Argentina, Kosovo, Belarus, Kuweit, Austria, Uruguay, Bolivia, Republica Moldova, Botswana, Macedonia de Nord, Cipru, Polonia, French Polynesia, Georgia, Liechtenstein, Malaezia, Germania, Ungaria, Qatar, Africa de Sud.

Potrivit hotărârii, la intrarea în România, pentru persoanele care sosesc din
țările/zonele/teritoriile de risc epidemiologic ridicat  și prezintă un document ce atestă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARSCoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii), se instituie măsura carantinei la domiciliu sau la locația declarată pentru o perioadă de 10 zile.

Excepție face Marea Britanie. Persoanele sosite din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord intră în carantină la domiciliu sau la locația declarată
pentru o perioadă de 14 zile. Şi la fel, au obligația prezentării la intrarea în țară a certificatului unui test RT-PCR negativ, pentru SARS-CoV-2 

Copiii cu vârsta mai mică sau egală de 3 (trei) ani, care sosesc în țară  intră în carantină pentru o perioadă similară cu a acestora și sunt exceptați de la obligația prezentării unui document care să ateste rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2.

Rezultatul negativ al testului RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 este prezentat sub forma unui document (în limba oficială a statului respectiv și în limba engleză), în format letric sau electronic, eliberat de laboratoare autorizate, și va conține inclusiv datele de identificare ale persoanelor pentru care a fost efectuat testul.

Pentru persoanele sosite din țările/zonele/teritoriile care nu prezintă la intrarea în tară un document care să ateste rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, se instituie măsura carantinei la domiciliu sau la locația declarată pentru o perioadă de 14 zile.

Sunt exceptate de la măsura carantinei mai multe categorii care nu prezintă simptome Covid, printre care șoferi, piloți, personal navigant, lucrători transfrontalieri.

De asemenea exceptarea de la măsura carantinei instituită cu privire la persoanele
contact direct ale unei persoane confirmate se aplică pentru:

a) persoanele care au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2
în ultimele 90 de zile anterioare contactului, fapt dovedit prin documente medicale (test RT-PCR pozitiv la data diagnosticului, bilet de externare din spital sau test care să dovedească prezența de anticorpi de tip IgG) sau prin verificarea bazei de date Coronaforms și pentru care au trecut cel puțin 14 zile de la data confirmării până la data contactului;

b) persoanele care au efectuat vaccinul împotriva virusului SARS-CoV-2 inclusiv cea
de a 2-a doză și pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la administrarea celei de a 2-a doză până la data contactului direct.

Dovada efectuării vaccinului, inclusiv data administrării celei de a 2-a doze,
necesară pentru aplicarea excepțiilor prevăzute în prezenta hotărâre, se realizează prin
intermediul documentului emis de unitatea sanitară care l-a administrat, din România sau
din afara țării.

www.lege5.roRapid actualizată, platforma legislativă Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, mai ales în contexul decretării stării de urgență pe teritoriul României

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here