Comitetul Național pentru Situații de Urgenţă  a adoptat la sfârşitul săptămânii trecute HOTĂRÂREA nr. 15 din 05.03.2021 la care este ataşată noua listă galbenă. Persoanele care vin în România din țările cu risc epidemiologic crescut vor fi nevoite să să prezinte un rezultat negativ al unui test RT-PCR pentru SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore şi să stea 10 zile în carantină. Dacă acest test lipseşte, se va sta în carantină 14 zile.

Potrivit Hotărârii nr. 9/2021, copiii cu vârsta mai mică sau egală de 3 (trei) ani, care sosesc în țară, intră în carantină pentru o perioadă similară cu a celor care-i însoţesc  DAR sunt exceptați de la obligația prezentării unui document care să ateste rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2.

Totodată, persoanele sosite din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord au obligația prezentării la intrarea în țară a certificatului unui test RT-PCR negativ, pentru SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii) și intră în carantină la domiciliu sau la locația declarată pentru o perioadă de 14 zile.

Potrivit legii 136/2021, carantina persoanelor se instituie pe baza informațiilor științifice oficiale și a definiției de caz, la domiciliul persoanei, la o locație declarată de aceasta dacă

a) sosesc din zone în care riscul epidemiologic este ridicat, pe baza datelor epidemiologice transmise la nivel național, european și internațional de către organismele competente în domeniu;

b) au intrat în contact direct cu cel puțin o persoană confirmată cu o boală infectocontagioasă.

Din lista adoptată prin hotărârea nr. 15 din 05.03.2021  au fost eliminate Argentina, Belarus, Columbia, Elveția, Georgia, Gibraltar, Guernsey, Insulele Falkland, Irlanda, Sfântul Vincențiu și Grenadinele, Panama, Portugalia și Sint Maarten şi au fost introduse Bulgaria, Kosovo şi Paraguay.

www.lege5.roRapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii.  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here