Ministerul Sănătăţii a publicat în dezbatere publică un proiect de Ordonanță de Urgență ce prevede modul în care vor fi recompensați românii care se vaccinează. Mai exact, cei care se vaccinează împotriva COVID-19 cu schema completă – câte două doze de vaccin Pfizer, Moderna sau AstraZeneca sau o doză de vaccin Johnson&Johnson vor primi 100 de lei sub formă de tichete de masă/

De asemenea se propun și premii în bani pentru persoanele care, după ce s-au vaccinat cu schema completă, se înscriu la Loteria de vaccinare. Valoarea acestor premii nu a fost încă stabilită.

Potrivit proiectului, persoanele care se vaccinează cu schemă completă de vaccinare, după data intrării în vigoare a prezentei Ordonanțe de Urgență, beneficiază de o alocație de hrană, în valoare totală de 100 de lei, sub formă de tichete de masă. Cheltuielile aferente se suportă din bugetul Ministerului Sănătății.

Organizarea Loteriei de vaccinare are scopun de a încuraja vaccinarea. Aceasta constă în acordarea de premii în bani cetățenilor români vaccinați cu schemă completă de vaccinare. Sumele de bani acordate potrivit prevederilor prezentei Ordonanțe reprezintă premii în înțelesul art. 108 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare.

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului stabilește fondul anual de premiere pentru Loteria de vaccinare, precum și repartizarea acestuia. Pentru anul 2021, prima extragere are loc în luna octombrie.

În anul 2021, suma necesară pentru asigurarea fondului de premiere pentru Loteria de vaccinare se asigură prin virări de credite bugetare, cu încadrarea în bugetul aprobat al Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, conform legislației în vigoare.

Modul de organizare a Loteriei de vaccinare, structura premiilor precum și procedura de acordare a premiilor în bani se stabilesc prin Ordin comun al Ministerului Sănătății și al Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei Ordonanțe.

Autoritățile estimează că impactul bugetar aferent tichetelor este de 35 milioane lei, fiind vorba despre 350.000 de persoane care ar putea beneficia. Fondul total de premiere ar urma să fie de 15 milioane lei, în 2021, și va fi suportat de Ministerul Economiei.

Modul de organizare a Loteriei de vaccinare, structura premiilor precum și procedura de acordare a premiilor în bani se stabilesc prin Ordin comun al Ministerului Sănătății și al Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, în termen de 30 de zile de la data de la intrarea în vigoare a ordonanței.

www.lege5.roRapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here