Prin Legea nr. 39/2023 se aplică cota redusă de TVA de 5% pentru livrarea și instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, sisteme de încălzire cu emisie scăzută ce sunt enumerate în Anexa nr. 5 la Regulamentul UE nr. 1189/2015 când acestea sunt destinate locuințelor sau sunt destinate clădirilor administrației publice centrale locale sau în subordonarea acestora.

Foarte important: reținem că această cotă de TVA de 5% se aplică la vânzări către persoane fizice și către administrația publică centrală sau locală. Dacă vânzarea se face de la o societate către o altă societate se aplică cota normală de TVA de 19%.

Legiuitorul nu a stabilit nimic când beneficiarii sunt entități fără scop patrimonial, cum ar fi asociații, fundații, unități de cult, astfel, vânzarea către aceste entități respectă regulile deja existente, cotă de TVA de 19%.

Legea intră în vigoare în data de 16 ianuarie 2023, în termen de trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

Să sperăm că se va reduce și prețul la vânzare către beneficiari persoane fizice și nu doar cota de TVA.

www.lege5.roRapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here