Camera Deputaților a adoptat, la vot final, un proiect legislativ care prevede ca valoarea coșului minim de consum lunar al unei familii să fie actualizată prin hotărâre de Guvern, anual, pe baza datelor de la INS. Momentan, această valoare este indexată atunci când se alocă fonduri, câteodată la câțiva ani.

Propunerea legislativă adoptată obligă Guvernul să aprobe anual valorile indicate de INS.

Art. 2 – Valoarea coşului minim de consum lunar pentru un trai decent se actualizează anual de către Institutul Naţional de Statistică şi se aprobă prin hotărâre a Guvernului

Art. 3 – Coşul minim de consum pentru un trai decent constituie elementul principal de fundamentare a salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată şi a politicii salariale

Actul normativ cuprinde, în anexă, valorile detaliate ale coșului minim lunar pentru  o familie alcătuită din doi adulţi salariaţi, de 35-45 de ani, şi doi copii în întreţinere, de 12-14 ani şi respectiv 8-10 ani.

Astfel, pentru alimentaţie sunt 1.405 lei pe lună; îmbrăcăminte şi încălţăminte 651 lei pe lună; locuinţă – 1.781 lei pe lună; dotarea locuinţei – 220 lei pe lună; cheltuieli cu locuinţa – 477 lei pe lună; produse de uz casnic şi igienă personală – 238 lei pe lună; servicii – 488 lei pe lună; educaţie şi cultură – 546 lei pe lună; îngrijirea sănătăţii – 107 lei pe lună; recreere şi vacanţă – 234 lei pe lună; fondul de economii al familiei – 615 lei pe lună. Totalul necesar astfel calculat este de 6.762 lei pe lună (la valorile din septembrie 2018).

05

Conform proiectului, coșul minim de consum pentru un trai decent se va actualiza periodic prin indexarea componentelor acestuia după cum urmează: pentru produsele și serviciile de la capitolele:

(1) Alimentație,

(2) Îmbrăcăminte și încălțăminte,

(3) Dotarea locuinței,

(4) Cheltuieli cu locuința,

(5) Produse de uz casnic și igienă personală,

(6) Servicii,

(7) Educație și cultură,

(8) Îngrijirea sănătății și

(9) Recreere și vacanță

se vor actualiza prețurile unitare utilizând indicii de prețuri calculați de Institutul Național de Statistică, cu unele excepții. Pentru aceste capitole, actualizarea prețurilor se va face utilizând indicii de prețuri pentru fiecare produs sau serviciu în parte, după cum este specificat în anexa proiectului.

Ai nevoie de OUG nr. 217/2000? Poți cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!
comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here