Președintele Klaus Iohannis a promulgat proiectul de lege care prevede ca firmele care vând produse care sunt returnate de clienți trebuie să suporte cheltuielile cu transportul în cazul înapoierii.

Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 9/2016 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 449/2003 privind vânzarea produselor şi garanțiile asociate acestora a fost adoptat de ambele camera ale Parlamentului la sfârșitul lunii noiembrie, iar după promulgare, proiectul a devenit Legea nr. 353/2018.

Noua lege prevede ca vânzătorul să suporte toate costurile în cazul recuperării sumei plătite de consumator în cazul unui produs defect.

La articolul I punctul 9, după alineatul (3) al articolului 20 se introduce un nou alineat, alin. (4), cu următorul cuprins:

„(4) Toate costurile privind garanția comercială, inclusiv transportul produsului în vederea recuperării prețului plătit de consumator, se suportă de către vânzător.” 

De asemenea, o altă modificare adoptată se referă la termenul de garanție de 2 ani de care va beneficia produsul defect, de la de la data preschimbării produsului, și anume în baza garanției legale de conformitate, adică respectând cu exactitate specificațiile tehnice ale produsului vândut inițial. 

Articolul 16 se modifică și va avea următorul cuprins:

„Art. 16. Răspunderea vânzătorului privind garanția legală de conformitate, potrivit prevederilor art. 9-14, este angajată dacă lipsa de conformitate apare într-un termen de 2 ani, calculat de la livrarea produsului.” 

La articolul I punctul 9, alineatul (3) al articolului 20 se modifică și va avea următorul cuprins:

”(3) Certificatul de garanție, emis pe baza garanției comerciale, trebuie redactat în termeni simpli și ușor de înțeles.” 

La articolul I punctul 10, alineatele (1) şi (2) ale articolului 21 se modifică şi vor avea următorul cuprins:

„Art. 21.

(1) La cererea consumatorului certificatul de garanție, emis în baza garanției comerciale, va fi oferit în scris sau pe orice alt suport durabil, disponibil şi accesibil acestuia.

(2) În cazul în care certificatul de garanție, emis în baza garanției comerciale, nu respectă prevederile alin. (1) şi ale art. 20, valabilitatea acesteia nu este afectată, consumatorul având dreptul de a solicita

vânzătorului îndeplinirea condițiilor incluse în declarațiile referitoare la garanție.”

Ai nevoie de Legea nr. 353/2018? Poți cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!
comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here