Comisia Europeană (CE) vine cu noi propuneri pentru reducerea costurilor de instalare a internetului de mare viteză.

Normele propuse vor duce la o reducere de 30% a costurilor, ele fiind bazate pe cele mai bune practici în vigoare din ţări ca Germania, Spania, Portugalia sau Suedia. Totodată, ele ar putea deveni direct aplicabile pe teritoriul Uniunii Europene după ce va fi obţinut acordul Parlamentului European şi al Consiliului.

Comisia estimează că “lucrările de construcţii, cum ar fi excavarea drumurilor pentru instalarea fibrei optice, reprezintă până la 80% din costul instalării reţelelor de mare viteză”. De aceea, aceste norme vor permite întreprinderilor să facă economii de până la 40-60 de miliarde de euro.

Domeniile problematice pe care Comisia doreşte să le abordeze sunt următoarele:

– asigurarea adaptării clădirilor noi sau a celor renovate la instalarea internetului de mare viteză;

– deschiderea accesului la infrastructură în condiţii corecte şi rezonabile (la conductele, canalele, gurile de acces, dulapurile, stâlpii, pilonii, antenele, turnurile şi alte structuri de sprijin existente);

– încheierea coordonării insuficiente a lucrărilor de construcţii, prin autorizarea oricărui operator de reţea de a negocia acorduri cu alţi furnizori de infrastructură;
– simplificarea procesului complex şi îndelungat de acordare a autorizaţiilor prin introducerea acordării sau a refuzării implicite a autorizaţiilor în termen de şase luni şi autorizarea depunerii cererilor prin intermediul unui punct unic de contact.
În comunicatul instituţiei mai scrie că necesitatea acestor norme este dată de faptul că “există puţină transparenţă privind infrastructura fizică existentă adecvată pentru instalarea benzii largi şi nu există norme uzuale adecvate pentru instalarea internetului de mare viteză pe întreg teritoriul UE. […] Nu există o piaţă pentru infrastructura fizică şi posibilitatea de a utiliza infrastructura corespunzătoare altor utilităţi publice”.
Proiectul de regulament poate fi consultat aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here