Corupţia reprezintă abuzul puterii publice pentru obţinerea de beneficii private.

Codul penal în vigoare prevede o serie de fapte care constituie infracţiuni şi care îi au ca subiecţi activi pe funcţionarii publici. De asemenea, legea 78/2000 sancţionează faptele de corupţie. Legea nr. 7/2004 privind Codul de conduită al funcţionarilor publici reglementează normele de conduită profesională a funcţionarilor publici, având ca obiectiv  creşterea calităţii serviciului public, o bună administrare în realizarea interesului public şi eliminarea birocraţiei.  Asadar, funcţionarii publici se află în prim-planul acestei categorii de fapte prevăzute şi pedepsite de legea penală.

Principalele fapte de corupţie se referă la abuzul în serviciu, ce poate fi săvârşit contra intereselor publice, contra intereselor persoanelor, precum şi prin îngrădirea unor drepturi, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, luare de mită, dare de mită, traficul de influenţă şi primirea de foloase necuvenite.

Cazul mitei din vămi a fost unul dintre cele mai discutate subiecte ale anului 2011. Scandalul în care a fost implicat primarul Clujului, Sorin Apostu a fost, de asemenea unul dintre cele care au şocat opinia publică, edilul fiind acuzat că ar fi primit mită de ordinul a sute de mii de lei pentru a favoriza acordarea unor contracte.

Legea nr. 278/2006, care modifică actualul Cod penal în vigoare, a completat incriminarea faptelor de corupţie cu art. 2531, care prevede că fapta funcţionarului public care, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, îndeplineşte un act ori participă la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soţul său, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv, sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică pe durata maximă.

În ciuda eforturilor care s-au depus de către autorităţi în ultimii 20 de ani, corupţia şi lipsa standardelor etice din cadrul funcţiei publice ameninţă în continuare administraţia publică în ceea ce priveşte consolidarea credibilităţii funcţiei publice şi a instituţiilor democratice în faţa propriilor cetăţeni.

Av. Colţuc Marius

Fondator Casa de Avocatură Colţuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here