29 Ianuarie, 2020

Copiii vor putea depune plângeri direct la comitetele ONU

Copiii ale căror drepturi au fost încălcate vor putea să depună o plângere pe lângă un comitet specializat al ONU, potrivit unui comunicat difuzat de organizația internațională, preluat de Agenţia France-Presse.

Al treilea protocol facultativ la Convenția ONU privind drepturile copilului, care va intra în vigoare în aprilie, a stabilit o procedură de comunicare și protejează în mod expres dreptul copiilor la o cale de recurs în caz de încălcare a drepturilor lor.

Acest protocol trebuie să fie ratificat de cel puțin zece state. Costa Rica va deveni al zecelea semnatar, marți, la New York. Potrivit textului, copiii vor putea să depună plângeri individual sau în grupuri vizând încălcări ale drepturilor lor, în termenii Convenției privind drepturile copilului și în baza protocolului privind copiii în conflictele armate, cel privind vânzarea de copii precum și folosirea copiiilor în prostituție și pornografie.

Comitetul pentru drepturile copilului, format din 18 experți în drepturile omului, poate lua măsuri măsuri pentru protejarea copiilor care depun plângeri împotriva unor eventuale represalii, cerând statului în cauză să adopte măsuri provizorii în apărarea respectivului copil sau grup de copii.

Totuși, numai copiii din țările ale căror guverne au ratificat protocolul facultativ ce stabilește o procedură de comunicare pot depune o plângere pe lângă comitet. Țările care au ratificat al treilea protocol facultativ sunt: Albania, Germania, Bolivia, Spania, Gabon, Muntenegru, Portugalia, Slovacia, Thailanda și Costa Rica.

Sursa: Agerpres.ro

Despre autor  ⁄ De Weekend

Un efort comun al redacţiei de a găsi informaţii interesante, cu subiecte atrăgătoare, potrivite pentru un weekend relaxant. Vorbim despre educaţie, sănătate, mediu, evenimente şi orice altceva.

Fara comentarii

Scrie un comentariu