Copiii care s-au născut în alte state şi au dublă cetăţenie ar putea călători în străinătate doar cu un singur părinte sau cu un însoţitor adult, fără procură specială de la celălalt părinte sau de la ambii părinţi.

Propunerea legislativă privind completarea art.30 din Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate, înregistrată la Senat, completează doar articolul privitor la călătoria în străinătate a minorilor, articolul 30, litera b):

Alin. (3) lit. b1): “în cazul în care însoţitorul adult face dovada că minorul are dublă cetăţenie, iar deplasarea se realizează între statele ale căror cetăţean este minorul.”

Conform datelor invocate în expunerea de motive a proiectului legislativ, la începutul anului 2014 erau înregistraţi peste 30.000 de copii născuţi în afara graniţelor şi care au, aşadar, dublă cetăţenie.  Iniţiatorii proiectului susţin că pentru părinţii stabiliţi în străinătate sau pentru familiile care au un părinte plecat şi altul rămas în ţară, legea actuală este anevoioasă.

Astfel de familii fac mai multe drumuri între ţara de domiciliu şi România, iar pentru a merge la notar, la ambasadă, la traducători autorizaţi şi să plătească taxe, sunt implicate cheltuieli în plus pe care unii nu şi le mai permit şi renunţă la călătorii sau la drumurile acasă.

Iniţiativa legislativă este în dezbatere publică la Senat, care este prima cameră sesizată.

Ai nevoie de Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here