Un proiect de lege prevede ca toate entitățile publice sau private care vor să faciliteze accesul persoanelor cu deficiențe de vedere, citire şi învăţare la operele literare și artistice protejate prin drepturi de autor sau drepturi conexe, să le poată distribui beneficiarilor fără consimțământul autorilor ori plata unei remuneraţii.

Actul normativ completează Legea nr. 8/1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe și a fost inițiat la Senat de către Guvern, pentru transpunerea Directivei nr. 1564/2017 privind anumite utilizări permise ale anumitor opere și ale altor obiecte ale protecției prin drept de autor și drepturi conexe în beneficiul persoanelor nevăzătoare.

Organizațiile private, asociațiile, bibliotecile publice, instituțiile de învățământ sau orice altă entitate care poate converti, modifica sau adapta o opera protejată, în beneficiul persoanelor nevăzătoare, cu deficienţe de vedere sau cu dificultăţi de citire (dislexice), trebuie să se autorizeze la ORDA, Oficiul Român pentru Drepturile de Autor. Procesul de autorizare nu presupune consimțământul autorilor, este gratuit și are ca scop doar luarea în evidență a acestor entități.

Astfel, în Legea nr. 8/1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe, se introduce prevederea conform căreia sunt permise, fără consimțământul titularului oricărui drept de autor sau al oricărui drept conex și fără plata vreunei remunerații, următoarele utilizări ale unei opere sau alt obiect protejat, cu condiția ca acestea să nu contravină exploatării normale a acestora și să nu îl prejudicieze în mod nejustificat pe titularul respectiv.

  • realizarea, de către o persoană beneficiară sau o persoană care acționează în numele acesteia, a unui exemplar în format accesibil al unei opere sau al unui obiect protejat prin drept de autor sau drepturi conexe, la care persoana beneficiară are acces în mod legal, pentru uzul exclusiv al persoanei beneficiare.
  • realizarea, de către o entitate autorizată, a unui exemplar în format accesibil al unei opere sau al unui alt obiect protejat prin drept de autor sau drepturi conexe, la care persoana beneficiară are acces în mod legal sau comunicarea, punerea la dispoziție, distribuția sau împrumutul, fără scop lucrativ, al unui exemplar în format accesibil de către o persoană beneficiară sau o altă entitate autorizată în scopul utilizării exclusive de către o persoană beneficiară.

Formatul accesibil sau transpunerea unor opere obținute în urma unor schimburi transfrontaliere, lista operelor disponibile din alte țări europene, vor fi realizate de către entitățile autorizate ORDA în beneficiul persoanelor cu deficiențe de vedere pe care le au în evidență. Este vorba despre cărți, cărți electronice, publicații periodice, ziare, reviste și tipuri de scrieri, notații, partituri, materiale imprimate sau în format audio, digitale sau analogice, în formatul scrierii Braille, format tipărit cu caractere de mari dimensiuni, cărți electronice adaptate, cărți audio și emisiunile radio, care vor puse la dispoziția exclusiv a beneficiarilor menționați. Entitățile au, totodată, obligația respectării legislației în materia prelucrării datelor cu caracter personal.

După dezbaterile din Senat, proiectul de lege va ajunge pe masa deputaților, care vor da votul final, însă cel mai probabil în toamnă, la reluarea sesiunii parlamentare.

Ai nevoie de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here