Mai mulți parlamentari susțin introducerea conversiei în acțiuni a creanțelor societăților de stat aflate în insolvență, pentru ca angajații să nu își piardă locurile de muncă și pentru ca aceste societăți să se poată redresa mai repede. Astfel, spun inițiatorii proiectului legislativ, se pot maximiza sumele recuperate convertite în acțiuni prin cotarea pe piață a pachetului de acțiuni, dar se pot atrage și investitori atrași de productivitatea societăților, generând venituri la bugetul statului.

Vorbim despre societăți de stat sau la care statul este acționar majoritar, precum Oltchim, UCM Reșița, SNIF SA ș.a. care fac parte din categoria societăților de importanță locală și națională, fiind printre singurele care pot asigura un număr important de locuri de muncă, într-o zonă cu un grad ridicat de șomaj. O parte dintre aceste societăți comerciale sunt singurele producătoare de echipamente și utilaje din țară, având asigurată și o piață de desfacere potențială și încurajatoare, susțin parlamentarii:

Închiderea lor ca urmare a vânzării activ cu activ ar reprezenta un pericol cu impact negativ ce se răsfrânge și asupra furnizorilor și clienților, precum și asupra bugetului statului prin transformarea salariaților acestora în asistați sociali, nerecuperării de către stat a creanțelor și imposibilitatea reparării în caz de avarie a echipamentelor, costuri mari de reparații, întârzieri și pierderi, probleme de mediu cauzate de materialele/deșeurile depozitate până la finalizarea procedurii de insolvență.”

Noua măsură, de conversie în acțiuni sau în titluri de valoare a creanțelor, va însemna că stingerea obligațiilor se va putea face mai repede pentru creditorii bugetari. Operațiunea va trebui să fie aprobată de adunările generale ale acționarilor socităților și va fi urmată de majorarea capitalului social al acestor societăți.

Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență

Art. 133, alin. (5), litera k) va avea următorul cuprins:

„k) Planul de reorganizare poate prevedea conversia creanțelor bugetare în titluri de valoare, atribuite creditorilor care dețin creanțe bugetare, în echivalent cu valoarea creanțelor înregistrate în tabelul definitiv.”

Art. 343 va avea următorul cuprins:

„Procesele începute înainte de intrarea în vigoare a prezentei legi rămân supuse legii aplicabile anterior acestei date, pentru debitorii aflați în perioada de observație sau de reorganizare fiind aplicabile de la data prezentei prevederile art. 133 din Legea nr. 85/2014 cu privire la conținutul planului de reorganizare.”

Propunerea de modificare a Legii insolvenței a fost pusă în dezbatere publică la Senat și pentru a fi adoptată, va trebui să treacă și de plenul Camerei Deputaților.

Ai nevoie de Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență? Poţi cumptăra actul la zi, în format PDF sau MOBI, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here