Guvernul a ajuns să utilizeze în mod excesiv un instrument normativ excepțional, susțin parlamentarii în expunerea de motive a unui proiect de modificare a Legii nr. 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale.

Astfel, se propune introducerea unei căi de control a constituționalității motivelor invocate de Guvern în justificarea urgenței adoptării ordonanțelor de urgență. Din oficiu, după adoptarea de către guvern, Curtea Constituțională va analiza motivele constituționale și va da un aviz obligatoriu, până la momentul înregistrării ordonanței la Camera competentă din Parlament și până la momentul publicării în Monitorul Oficial.

Dacă sunt îndeplinite condițiile și CCR va da avizul, Ordonanța adoptată de Guvern va fi trimisă Parlamentului și va fi publicată pentru a intra în vigoare, iar dacă se va constata că nu sunt îndeplinite condițiile, ordonanța va fi oprită din parcurs.

Art. 11, alin. (1) Paragraful B litera e):

verifică, din oficiu și de îndată, îndeplinirea criteriilor privind constituționalitatea urgenței invocate pentru emiterea ordonanței de urgență, anterior depunerii acesteia la Camera parlamentară competentă și transmiterii spre publicare către Monitorul Oficial. Guvernul României transmite de îndată Curții Constituționale ordonanța de urgență adoptată, însoțită de nota de fundamentare. Sesizarea Parlamentului cu ordonanța de urgență cuprinde imperative și hotărârea Curții Constituționale, publicată în Monitorul Oficial al României, partea I, privind constituționalitatea urgenței care a justificat adoptarea acesteia”.

De asemenea, proiectul conține și o modificarea referitoare la soluționarea conflictelor juridice de natură constituțională între autorități publice.

Art. 36 se modifică și se completează:

Decizii prin care se soluționează conflictul juridic de natură constituțională este definitivă. Conținutul actelor administrative care se adoptă în temeiul deciziei Curții este prerogative exclusive a autorităților care s-au aflat în conflict constituțional. Decizia se comunică autorului sesizării, precum și părților aflate în conflict, înainte de publicarea acesteia în Monitorul Oficial al României, Partea I”.

Proiectul legislativ a fost respins de Camera deputaților, primul for sesizat, dar este în dezbatere publică la Senat, care este camera parlamentară decizională.

Sursa: Senat

Ai nevoie de Legea nr. 47/1992? Poți cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!
comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here