Ordinul ministrului mediului şi pădurilor nr.1032/2011, publicat în M.Of.nr. 196 din 22 martie a.c., a modificat actul normativ – Ordinul nr. 578/2006 – dat pentru aprobarea Metodologiei de calcul al contribuţiilor şi taxelor datorate la Fondul pentru mediu, cu modificările şi completările ulterioare.

În materialul de faţă ne referim la modul de calcul al contribuţiei de 100 lei/tonă, datorată de unităţile administrativ-teritoriale începând cu data de 1 iulie 2010, în cazul neîndeplinirii obiectivului anual de diminuare cu 15% a cantităţilor de deşeuri municipale şi asimilabile, colectate şi trimise spre depozitare, plata făcându-se pentru diferenţa dintre cantitatea corespunzătoare obiectivului anual de diminuare şi cantitatea corespunzătoare obiectivului efectiv realizat prin activităţi specifice de colectare selectivă şi valorificare

Obligaţia de a calcula şi de a plăti contribuţia de 100 lei/tonă revine unităţilor administrativ-teritoriale, începând cu data de 1 iulie 2010.

Contribuţia, care este prevăzută la art. 9 alin. (1) lit. p) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 196/2005, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 105/2006, cu modificările şi completările ulterioare, se plăteşte anual numai în cazul neîndeplinirii obiectivului anual de diminuare cu 15% a cantităţilor de deşeuri municipale şi asimilabile trimise spre depozitare, denumit în continuare obiectiv anual, raportat la cantitatea totală de deşeuri municipale şi asimilabile colectată.

Deşeurile care fac obiectul plăţii contribuţiei sunt cele prevăzute la codurile 15.01 şi 20 din anexa nr. 2 „Lista cuprinzând deşeurile, inclusiv deşeurile periculoase” la Hotărârea Guvernului nr. 856/2002, cu completările ulterioare.

Unităţile administrativ-teritoriale au obligaţia ca, până la data de 25 ianuarie a anului următor celui în care s-a desfăşurat activitatea:

– să stabilească pentru anul precedent cantităţile de deşeuri municipale şi asimilabile colectate, cantităţile încredinţate spre valorificare, pe tip de deşeu/material, precum şi operaţia de valorificare şi cantităţile corespunzătoare obiectivului anual;

– să calculeze, să declare şi să plătească suma datorată pentru diferenţa dintre cantităţile corespunzătoare obiectivului anual şi cantităţile de deşeuri municipale şi asimilabile colectate selectiv/sortate şi valorificate.

În cazul în care deşeurile municipale şi asimilabile se cântăresc la colectare, obiectivul anual se calculează prin aplicarea cotei de 15% la cantitatea anuală colectată.

În cazul în care deşeurile municipale şi asimilabile nu se cântăresc la colectare, dar se cântăresc la depozitare, obiectivul anual se calculează ca 3/17 din cantitatea anuală depozitată.

În cazul în care deşeurile municipale şi asimilabile nu se cântăresc nici la colectare şi nici la depozitare, obiectivul anual se calculează ca 3/17 din volumul anual de deşeuri municipale şi asimilabile depozitate înmulţit cu densitatea medie a acestora prevăzută în regulamentul de salubritate în vigoare la nivelul unităţii administrativ-teritoriale.

Contribuţia se calculează prin înmulţirea cu 100 lei a diferenţei, exprimată în tone, cu două zecimale, dintre cantităţile corespunzătoare obiectivului anual şi cantităţile de deşeuri municipale şi asimilabile colectate selectiv/sortate de către operatorii economici cărora li s-au încredinţat serviciile de gestionare a deşeurilor municipale şi asimilabile şi valorificate.

Unităţile administrativ-teritoriale trebuie să dovedească realizarea obiectivului anual prin întocmirea situaţiilor, în baza documentelor justificative contabile şi extracontabile sau a copiilor acestora conforme cu originalul, după cum urmează:

– situaţia lunară privind cantitatea de deşeuri municipale şi asimilabile depozitată în decursul anului;

– situaţia privind cantitatea de deşeuri municipale şi asimilabile încredinţată lunar spre valorificare, pe tip de deşeu/material, operatorul economic valorificator şi operaţia de valorificare;

– situaţia privind cantitatea de deşeuri municipale şi asimilabile încredinţată lunar spre incinerare şi operatorul economic care efectuează operaţia de incinerare;

– situaţia privind cantitatea de deşeuri municipale şi asimilabile încredinţată lunar spre eliminare prin alte operaţii decât depozitare, operaţia de eliminare şi operatorul economic care efectuează operaţia respectivă.

Pentru a lua în calcul la realizarea obiectivului anual cantităţile de deşeuri municipale şi asimilabile valorificate prin operaţia R13 – stocarea de deşeuri înaintea efectuării oricăreia dintre operaţiile numerotate de la R1 la R12, excluzând stocarea temporară, până la colectare, la locul de producere – prevăzută în anexa nr. II B la Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.78/2000 privind regimul deşeurilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr.426/2001, cu modificările şi completările ulterioare, unităţile administrativ-teritoriale trebuie să deţină documente care să dovedească valorificarea deşeurilor respective şi operaţia de valorificare pentru care acestea au fost stocate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here