Contribuabilii cu datorii la stat pot beneficia de anularea penalităţilor de întârziere

Adrian Benţa
22 octombrie 2015 3 min read
Persoanele juridice sau fizice cu datorii la stat restante la data de 30 septembrie 2015 pot beneficia de anularea penalităţilor de întârziere și a unei cote de 54,2% din dobânzile de întârziere, dacă achită impozitele scadente până la data de 31 martie 2016.

OUG nr. 44/2015 privind acordarea unor facilităţi fiscale, publicat aseară în Monitorul Oficial, se adresează tuturor contribuabililor persoane juridice sau persoane fizice ce înregistrează impozite și taxe datorate la bugetul general consolidat restante la data de 30 septembrie 2015 ce pot beneficia de anularea penalităţilor de întârziere și a unei cote de 54,2% din dobânzile de întârziere, dacă achită impozitele scadente până la data de 31 martie 2016.

Achitarea poate fi înțeleasă și prin orice alt mod legal de stingere a obligațiilor prevăzut în legislația fiscală.

Până când poate fi depusă cererea de anulare?

Cererea de anulare poate fi depusă până la data de 30 iunie 2016 inclusiv, sub sancțiunea decăderii. Depunerea ulterioară acestui termen este considerată tardivă iar contribuabilul nu poate beneficia de aceste facilități.

Care sunt condițiile principale pentru a beneficia de amnistie?

Un contribuabil poate beneficia de amnistie dacă îndeplinește cumulativ următoarele condiții:

  • toate debitele principale restante la data de 30 septembrie 2015 se sting până la data de 31 martie 2016;
  • diferența de dobândă de întârziere în cotă de 45,8% se stinge până la data de 30 iunie 2016;
  • toate impozitele și taxele cu scadență în perioada 1 octombrie 2015 – 31 martie 2016 sunt achitate conform legii, analiza făcându-se inclusiv la data depunerii cererii;
  • contribuabilul are depuse la organul fiscal toate declarațiile fiscale;
  • contribuabilul depune cererea de anulare a acestor accesorii până la data de 30 iunie 2016.

Ce se întâmplă cu contribuabilii ce au eșalonări la plată aferente unor obligații restante deja aprobate?

Contribuabilii ce beneficiază de eșalonare la plată la data de 30 septembrie 2015 în condițiile OUG nr. 29/2011 pot beneficia de anularea penalităților de întârziere și a cotei de 54,2% din dobânzi dacă îndeplinesc condițiile prevăzute de prezentul act normativ, respectiv condițiile corelative de eșalonare a obligațiilor.

Acești contribuabili pot beneficia în continuare de menținerea eșalonării.

Ce prevederi există privind impozitele locale?

Consiliile locale pot adopta astfel de proceduri de amnistie fiscală. Adoptarea procedurii este la latitudinea acestora. În cazul în care consiliul local decide aplicarea unei amnistii fiscale, se anulează o cotă de 73,3% din majorările de întârziere datorate pentru neplata la scadență a impozitelor pentru bugetul local.

Ce se întâmplă dacă există o inspecție fiscală în desfășurare?

Contribuabilii supuși inspecției fiscale desfășurate după intrarea în vigoare a acestei ordonanțe, ocazie cu care se constată diferențe față de declarațiile depuse deja de aceștia, beneficiază de o măsură de ajutor.

În acest sens, în termen de 10 zile de la intrarea în vigoare a ordonanței, aceștia pot depune declarații rectificative.

De reținut! Prin obligații restante la data de 30 septembrie 2015 se înțelege:

  • obligații de plată scadente până la data de 30 septembrie 2015;
  • diferențe ale debitelor principale și accesorii stabilite în urma inspecției fiscale, comunicate până la data de 30 septembrie 2015;
  • orice alte obligații identificate prin titluri executorii emise potrivit legii, aflate în evidența organului fiscal la data de 30 septembrie 2015.

Nu sunt considerate obligații de plată restante obligațiile pentru care s-au acordat înlesniri la plată existente la data de 30 septembrie 2015, obligații stabilite în acte administrative fiscale ce se află suspendate potrivit legii.

În termen de 30 zile de la intrarea în vigoare a prezentului act normativ se adoptă procedura efectivă de punere în aplicare.

(P) Aveţi nevoie de acte normative actualizate la zi? Le puteţi cumpăra online (format PDF, MOBI) de pe Lege5.ro! Lege5 este cel mai performant soft de documentare legislativă din România şi este creat pentru a fi utilizat pe orice dispozitiv aveţi la îndemână: Online, Mobile, Desktop şi Cloud.

comentarii

Noua platformă de informare juridică dezvoltată de Indaco este aici!

După trei decenii de experiență în dezvoltarea soluțiilor juridice, Indaco Systems prezintă lege6.ro, o nouă platformă guvernată de AI, care se auto-îmbunătățește zilnic

lege6 logo