Codul Fiscal defineşte prin intermediul art. 55 veniturile din salarii, veniturile considerate asimilate salariilor şi avantajele acordate salariaţilor. În acelaşi timp, la alin. (4) se definesc categoriile de sume care nu sunt incluse în veniturile salariale şi nu sunt impozabile.
La litera a) a alineatului mai sus amintit se precizează că sumele reprezentând contravaloarea transportului la şi de la locul de muncă al salariatului nu sunt incluse în veniturile salariale şi nu sunt impozabile.
În cadrul aceluiaşi alineat, la litera f), contravaloarea cheltuielilor de deplasare pentru transportul între localitatea în care angajaţii îşi au domiciliul şi localitatea unde se află locul de muncă al acestora, la nivelul unui abonament lunar, pentru situaţiile în care nu se asigură locuinţa sau nu se suportă contravaloarea chiriei, conform legii, nu este inclusă în veniturile salariale şi nu este impozabilă.
În completarea celor mai sus menţionate vin Normele metodologice de aplicare a Codului Fiscal, care menţionează, potrivit punctului 77, că nu sunt considerate avantaje contravaloarea abonamentelor pe mijloacele de transport în comun pentru angajaţii a căror activitate presupune deplasarea frecvenţă în interiorul localităţii.
Aşadar, situaţia în care contravaloarea abonamentelor pe mijloacele de transport nu este considerată avantaj de natură salarială este dată de necesitatea salariatului în cauză de a face uz de un asemenea abonament. Numai salariaţii care prin natura activităţii lor se folosesc de abonamentul pe mijloacele de transport în comun pentru îndeplinirea sarcinilor zilnice pot beneficia de decontarea acestor cheltuieli, cu menţiunea că nu este considerat avantaj de natură salarială şi nu este impozabil.
Se poate dovedi în faţa organului de control că activitatea salariatului presupune deplasarea frecventă în interiorul localităţii prin intermediul fişei postului. În fişa postului, prin prisma atribuţiilor şi responsabilităţilor, reiese că salariatul are anumite sarcini care presupun deplasări frecvente cu mijloace de transport în comun, inclusiv metroul, în interiorul localităţii.
De exemplu, funcţia de curier este una care chiar prin definiţie presupune că persoana care o deţine este însărcinată să ducă la destinaţie corespondenţă, mesaje etc. Astfel, reiese că pentru desfăşurarea activităţii zilnice salariatului i se poate deconta contravaloarea abonamentului RATB şi/sau METROREX şi acest aspect nu dă naştere la interpretarea conform căreia poate fi considerat avantaj de natură salarială.
În aceeaşi categorie intră şi contravaloarea cheltuielilor de deplasare pentru transportul între localitatea în care angajatul îşi are domiciliul şi localitatea unde se află locul de muncă, la nivelul unui abonament lunar, dacă salariatului nu i se asigură locuinţa de serviciu sau nu se suportă contravaloarea chiriei. Abonamentul lunar poate fi considerat abonamentul pentru transportul cu trenul, pe o singură rută.
În concluzie, nu sunt considerate avantaje şi nu sunt impozabile:
Contravaloarea abonamentelor pe mijloacele de transport în comun pentru angajaţii a căror activitate presupune deplasarea frecventă în interiorul localităţii;
Contravaloarea cheltuielilor de deplasare pentru transportul între localitatea în care angajaţii îşi au domiciliul şi localitatea unde se află locul de muncă al acestora, la nivelul unui abonament lunar, dacă salariatului nu i se acordă locuinţă de serviciu sau nu se suportă de către angajator contravaloarea chiriei lunare.
——————————(P)——————————
Legislaţia românească este accesibilă în Lege5 – soft de documentare legislativă disponibil în variantele OnlineDesktop şi Mobile.
Destinat atât specialiştilor, cât şi novicilor, Lege5 este bazat pe un motor de căutare performant şi uşor de folosit. Totodată, Lege5 oferă o bază de date (actualizată constant) ce acoperă atât legislaţia românească şi europeană, cât şi jurisprudenţa românească şi europeană. Baza include gratuit toate documentele publicate în Monitorul Oficial, dar şi achiziţii publice, modele şi formulare.
Află mai multe despre Lege5 de AICI.

L5S

comentarii

1 COMENTARIU

 1. Ati enuntat o MARE prostie!
  Cititi mai atent Codul Fiscal la acelasi articol 55, punctul 4, insa alineatul a) si veti constata ca
  “Următoarele sume nu sunt incluse în veniturile salariale şi nu sunt impozabile, în înţelesul impozitului pe venit:
  a) ajutoarele de înmormântare, ajutoarele pentru pierderi produse în gospodăriile proprii ca urmare a calamităţilor naturale, ajutoarele pentru bolile grave şi incurabile, ajutoarele pentru naştere, veniturile reprezentând cadouri pentru copiii minori ai salariaţilor, cadourile oferite salariatelor, contravaloarea transportului la şi de la locul de muncă al salariatului, costul prestaţiilor pentru tratament şi odihnă, inclusiv transportul pentru salariaţii proprii şi membrii de familie ai acestora, acordate de angajator pentru salariaţii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevăzut în contractul de muncă.

  • Vă mulţumesc pentru comentariu şi mai ales pentru interesul acordat articolului. Aţi enunţat aceleaşi prevederi pe care le-am evidenţiat şi în articol, fără să ţineţi seama de Normele de aplicare ale Codului Fiscal. Ce observ din comentariul dumneavoastră este că nu sunteţi de acord cu numerotarea folosită. În această direcţie am modificat punctul a) cu litera a).

   Informaţia conform căreia – contravaloarea transportului la şi de la locul de muncă al salariatului nu este inclusă în venitul salarial şi nu este impozabilă – este validă, în schimb pentru aplicabilitatea ei am adus în plus şi prevederile Normelor de aplicare a Codului Fiscal:

   · Punctul 70, lit. c) si d) din Titlul III al Normelor de aplicare a Codului Fiscal:

   70. La stabilirea venitului impozabil se au in vedere si avantajele primite de persoana fizica, cum ar fi:
   c) abonamentele la radio si televiziune, pentru mijloacele de transport, abonamentele si costul convorbirilor telefonice, inclusiv cartelele telefonice;
   d) permisele de calatorie pe diverse mijloace de transport;

   · Punctul 77 din Titlul III al Normelor de aplicare a Codului Fiscal:

   77. Nu sunt considerate avantaje: – contravaloarea abonamentelor pe mijloacele de transport în comun pentru angajaţii a căror activitate presupune deplasarea frecvenţa în interiorul localităţii;)

   Contravaloarea aboamentelor RATB şi METROREX reprezintă în schimb o cheltuială deductibilă la calculul profitului impozabil (art. 21, alin. 4, lit. l) din Codul Fiscal).

   Sper ca informaţiile în plus să vă fie de folos

 2. Buna ziua.
  Cat mai concis, fac naveta 80 de km zilnic si mi se deconteaza abonamentele pentru 2 firme de transport in cumul de 282 RON.
  In ce masura as putea sa cer decontarea acestei sume pentru alimentarea cu carburant a autoturisumului proprietate personala? Sau altfel formulat care ar fi procedura prin care, in varianta cat mai avantajoasa pentru angajator, as putea beneficia de acest avantaj?
  Ma intereseaza conditiile in care angajatorul imi poate oferi acest avantaj (care sunt costurile in ceea ce priveste aceasta bonificatie).
  In speranta unor informatii din partea dumneavoastra, va multumesc!
  O saptamana minunata va doresc!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here