24 Februarie, 2018

Contractul individual de muncă pe durată determinată – particularităţi specifice. La ce trebuie să fim atenţi?

După ultimele modificări survenite Codului Muncii, contractele de muncă pe o periodă determinată au început sa fie folosite pe o scară mai largă. Acestea prezintă asemănări foarte mari cu un contract individual de muncă pe o periodă nedeterminată, în ceea ce privește modalitatea de încheiere, formalitățile si termenele de înregistrare și forma contractului, în schimb prezintă și anumite particularități care ar trebui să fie luate în considerare la încheierea unor astfel de contracte.

Aceste particularități specifice contractului de muncă pe durată determinată sunt prevăzute in Codul Muncii la art.  82-87. În continuare vom trece la o prezentare a acestor particularități, pentru a se întelege mai bine acest tip de contract.

În cazul unui astfel de contract trebuie menționată în contract perioada pentru care acesta este încheiat. De multe ori, se trece o perioadă generică, cum ar fi una de trei luni, şase luni, un an etc., dar este recomandat să fie trecută data exactă a încetării contractului de muncă pentru a evita confuzii atât pentru părți, cât și pentru autoritățile competente, în cazul unui control.

Totodată, luând în considerare factorul “perioadă”, un astfel de contract nu poate fi încheiat pe o perioadă mai mare de 36 de luni, conform art. 84 alin. 1 din Codul Muncii, exceptând cazul în care un astfel de contract este încheiat în vederea înlocuirii unui salariat al cărui contract de muncă este suspendat (de exemplu, în cazul suspendării contractului de muncă pe perioada concediului de maternitate şi apoi pe perioada concediului de creştere şi îngrijire a copilului).

O altă restricție în ceea ce privește contractul de muncă pe perioadă determinată reprezintă numărul de astfel de contracte ce pot fi încheiate între aceleași părți (angajat, angajator). Astfel, între același angajat și angajator nu pot fi încheiate, în mod succesiv, mai mult de trei contracte de muncă pe o perioadă determinată. Contractele succesive reprezintă contractele încheiate într-un termen de trei luni de la încetarea contractului de muncă pe perioadă determinată anterior de unde ar rezulta că, în cazul în care următorul contract de muncă s-ar încheia după o perioadă de patru luni de la încetarea contractului anterior, această restricție nu s-ar mai aplica. Atenție! O prelungire a contractului individual de muncă pe periodă determinată inițial nu reprezintă un nou contract de muncă, implicit nu ne aflăm în prezența unui contract de muncă succesiv, dar trebuie luat în calcul că o astfel de prelungire încă se supune restricțiilor de perioadă în sensul că, per total, nu trebuie să depășească 36 de luni, respectiv 12 luni pentru contractele succesive.

Trebuie de reținut că în materia contractelor de muncă succesive acestea nu pot avea o durată mai mare de 12 luni fiecare. Primul contract de muncă pe perioadă determinată nu va putea avea niciodată calitatea de contract succesiv întrucât nu succede niciunui alt contract de muncă, astfel încât acestuia i se va aplica restricția generală de 36 de luni prevăzută la art. 84 alin. 1 din Codul Muncii.

Astfel, între aceleași părți considerăm că perioada maximă de contractare este de 60 de luni, perioadă împărțită astfel: contract de muncă inițial – primul contract (36 luni) + contract de muncă succesiv – al doilea contract (12 luni) + contract de muncă succesiv – al treilea contract (12 luni).

În plus, conform legislației în vigoare, cazurile în care se poate încheia un contract de muncă pe durată determinată sunt limitativ prevăzute de lege, respectiv:

 • înlocuirea unui salariat în cazul suspendării contractului său de muncă, cu excepţia situaţiei în care acel salariat participă la grevă;
 •  creşterea şi/sau modificarea temporară a structurii activităţii angajatorului;
 •  desfăşurarea unor activităţi cu caracter sezonier;
 •  în situaţia în care este încheiat în temeiul unor dispoziţii legale emise cu scopul de a favoriza temporar anumite categorii de persoane fără loc de muncă;
 • angajarea unei persoane care în termen de cinci ani de la data angajării îndeplineşte condiţiile de pensionare pentru limită de vârstă;
 • ocuparea unei funcţii eligibile în cadrul organizaţiilor sindicale, patronale sau al organizaţiilor neguvernamentale, pe perioada mandatului;
 • angajarea pensionarilor care pot cumula, în condiţiile legii, pensia cu salariul;
 •  în alte cazuri prevăzute expres de legi speciale ori pentru desfăşurarea unor lucrări, proiecte sau programe.

Chiar dacă există elemente asemănătoare, contractul de muncă pe periodă determinată nu trebuie confundat cu contractul de muncă temporară, care este reglementat distinct în Codul Muncii.

Luând în considerare perioada finită a acestui tip de contract, automat, în funcție de durata pentru care este încheiat, perioadele de probă vor fi diferite (art. 85 din Codul Muncii). O altă particularitate a acestui tip de contract este că perioada de probă este calculată în zile lucrătoare și nu în zile calendaristice, ca în cazul contractelor de muncă pe perioadă nedeterminată, după cum urmează:

 • cinci zile lucrătoare pentru o durată a contractului individual de muncă mai mică de trei luni;
 • 15 zile lucrătoare pentru o durată a contractului individual de muncă cuprinsă între trei şi şase luni;
 • 30 de zile lucrătoare pentru o durată a contractului individual de muncă mai mare de şase luni;
 • 45 de zile lucrătoare în cazul salariaţilor încadraţi în funcţii de conducere, pentru o durată a contractului individual de muncă mai mare de şase luni.
85Sursa foto: Lege5 Online

Angajatorul are obligația de a informa salariatul (angajat cu contract de muncă pe perioadă determinată) cu privire la apariția în societate a posturilor vacante care corespund pregătirii salariatului, în vederea asigurării accesului la muncă prin încheierea unui contract de muncă pe perioadă nedeterminată, astfel un contract de muncă pe perioadă determinată ar trebui să fie doar o soluție provizorie, urmărindu-se pe cât posibil încheierea contractelor pe perioadă nedeterminată. Totodată, salariatul angajat cu contract de muncă pe perioadă determinată va avea aceleași drepturi și obligații ca orice salariat, cu excepția cazurilor în care un tratament diferit este justificat în mod obiectiv.

Din punct de vedere al angajatorului, chiar dacă se cunoaște de la început data încetării contractului de muncă, aceasta nu îl scutește de întocmirea documentației necesare încetării relațiilor de muncă, cu deosebirea că, în cazul nostru, temeiul legal al încetării va fi diferit (art. 56 lit. I din Codul Muncii).

În concluzie, în cazul contractelor de muncă pe perioadă determinată trebuie luate în considerare următoarele aspecte:

- Restricțiile cu privire la durată;
- Numărul de contracte de muncă încheiate între aceleași părți;
- Motivele care determină încheierea unui contract de muncă pe perioadă determinată;
- Perioadele de probă diferite în funcție de durata contractului de muncă;
- Obligația angajatorului de a informa angajatul cu privire la posturile vacante pentru care se încheie contracte pe perioadă nedeterminată.
 
Notă: Actele normative menţionate în acest articol pot fi consultate gratuit în Lege5 Online. Atenţie: Actele normative sunt disponibile gratuit în forma publicată în Monitorul Oficial. Doar abonaţii Lege5 au acces la forma consolidată a acestora.

comentarii

Despre autor  ⁄ Cătălina Cibotariu

Corporate Lawyer, Trinity Corporate Services Romania. Contact: catalinacibotariu@yahoo.com

Comentarii

 • Răspunde
  kraj
  iulie 18 2014

  lucrez la o multinationala de 10 ani…dupa 8 ani am bagat lichidarea si am plecat o luna in Germania,m-am intors la acelasi serviciu dar pe perioada determinata…intrebarea mea este:exista vreo lege care obliga angajatorul,ca dupa 24 de luni de perioada determinata sa ma reangajeze pe perioada nedeterminata???

 • Răspunde
  Bala Gheorghe
  noiembrie 13 2014

  Buna ziua,
  Am si eu o intrebare referitoare la CIM pe DD(Contract individual de muncă pe durată determinată).
  Am fost pensionat la limita de varsta in luna Mai 2011 avand functia de Administrator de Retea la un Colegiu scolar. Dupa care am fost angajat cu CIM pe DD pana in August 2013 pe acelasi post.
  Incepand din data de 20 Noiembrie 2013 am fost angajat PE UN ALT POST(informatician) la ACELASI ANGAJATOR (acelasi Colegiu scolar) pe baza de examen pe post, tot cu CIM pe DD pana in 20 Noiembrie 2014.
  As vrea sa stiu daca mai am dreptul sa mai inchei un CIM pe DD pe o perioada de 12 luni, avand in vedere ca practic am fost reangajat de acelasi angajator dar pe alt post de munca(informatician) sustinind si un examen pentru angajare?
  As avea rugamintea, daca se poate, sa-mi raspundeti cat mai repede posibil avand in vedere faptul ca se apropie termenul limita al valabilitatii vechiului CIM pe DD.
  Cu stima,

 • Răspunde
  roxana
  mai 20 2015

  Buna ziua, lucrez printr-o firma de recrutare care in momentul de fata este in litigiu. Sunt in concediu crestere copil iar finalizarea contractului se produce in timpul lui. Problema este ca societatea doreste sa semnez finalizarea contractului de munca.In aceste conditii ce ar trebui sa fac?

 • Răspunde
  SIMONA
  iulie 24 2015

  Buna ziua,
  Am si eu o intrebare referitoare la Contract individual de muncă pe durată determinată, sunt angajata de la data de 10.01.2013 avand acte aditionale cu prelungire pe 1,2,3 luni, in iulie 2014 prelungirea a fost facuta pe 6 luni la fel si in ianuarie 2015,urmatoarea fiind in luna iulie acum avand o mare surpriza a sosit actul aditional pe 2 luni, Vreau sa stiu daca este legal ,cate prelungiri succesive se pot face de angajator? Si referitor la concediu de odihna, daca pe perioada contractuala nu se beneficiaza de el odata cu licidarea se plateste pe toti anii lucrati in firma respectiva?
  Va multumesc anticipat,
  Simona

 • Răspunde
  mihai
  august 15 2015

  am avut incheiate 4 contracte consecutive pe o perioada totala de15luni si jumatate pot beneficia de ajutor de somaj

 • Răspunde
  vasilica
  noiembrie 6 2015

  sunt angajata cu contract pe perioada determinata pe perioada de mandat a demnitarului. Acum indeplinesc toate conditiile de pensie. Contractul de munca nu s-a incheiat, pot cumula pensia cu salariul pe perioada ramasa de executat pe perioada mandatului demnitarului? Multumesc de raspuns.

 • Răspunde
  Roxana
  decembrie 16 2015

  Buna ziua,

  As vrea sa intreb despre posibilitatea de a angaja un specialist pentru a-mi livra o lucrare. Nu ma intereseaza decat indicatorii de calitate si respectarea termenului de livrare. Vreau sa platesc in functie de asta si toate aceste elemente sa fie cuprinse in contractul de munca.
  Nu ma intereseaza, si nici nu sunt in masura sa apreciez numarul de ore pe care aceasta persoana trebuie sa le lucreze, ci “produsul” final al muncii lui.
  Imi permite legea sa inchei un asemenea contract care sa reflecte corect situatia? Sa nu trebuiasca sa inventez, sa aproximez, etc?

  Multumesc,
  Roxana Hurdubei

  • Răspunde
   iunie 10 2016

   “As vrea sa intreb despre posibilitatea de a angaja un specialist pentru a-mi livra o lucrare. Nu ma intereseaza decat indicatorii de calitate si respectarea termenului de livrare. Vreau sa platesc in functie de asta si toate aceste elemente sa fie cuprinse in contractul de munca.
   Nu ma intereseaza, si nici nu sunt in masura sa apreciez numarul de ore pe care aceasta persoana trebuie sa le lucreze, ci “produsul” final al muncii lui.
   Imi permite legea sa inchei un asemenea contract care sa reflecte corect situatia? Sa nu trebuiasca sa inventez, sa aproximez, etc?”
   In calitate de persoana fizica dvs, puteti avea calitatea de angajator pt o persoana fizica. In opinia mea, poate fi CM pe perioada determinata cu specificatiile clare pe care le solicitati . Spre ex la la rubrica criterii de evaluare din CM puteti enumera indicatorii de calitate

 • Răspunde
  Marcel
  martie 12 2016

  Sunt incadrat cu cm pe perioada determinata. Vreau sa stiu daca se poate modifica cm pe perioada determinata in cm pe perioada nedeterminata. Am inlocuit un salariat care apoi a decedat.

  • Răspunde
   iunie 10 2016

   “Sunt incadrat cu cm pe perioada determinata. Vreau sa stiu daca se poate modifica cm pe perioada determinata in cm pe perioada nedeterminata. Am inlocuit un salariat care apoi a decedat”
   dvs aveti CM pe perioada derminata- pe postul unui CM suspendat. In cazul enuntat de dvs…..societatea la care lucrati are obligativitatea DE A VA INFORMA despre locurile de munca vacante sau care vor deveni vacante corespunzatoare pregatirii profesionale si de a va ASIGURA ACCESUL la aceste locuri de munca in conditii egale cu cele ale salariatilor angajati cu contract de munca pe durata determinata.

 • Răspunde
  Carmen
  iunie 23 2016

  Am lucrat pe perioada determinata timp de 4 ani deoarece doamna a avut doi copii unul dupa celalalt,dupa care persoana pe care am inlocuit-o si-a dat demisia ,postul ramanind vacant. As dorii sa stiu am dreptul sau nu sa raman pe post in continuare pe perioada nedeterminata ,sau nu? Sunt obligata sa dau concurs iar pentru acest post sau am dreptul sa raman? Multumesc anticipat

 • Răspunde
  Diana
  august 9 2017

  Buna ziua !
  Sunt angajata cu contract pe perioada determinate, dar postul este vacant , nu se afla in nici unul din cazurile în care se poate încheia un contract de muncă pe durată determinată .Mentionez ca la sfarsitul lui Decembrie imi expira contractual, am deja contractul + inca 2 acte de prelungire. In cazul in care postul este vacant este legal sa fiu angajata pe perioada determinate.

 • Răspunde
  Georgeta
  ianuarie 11 2018

  Buna ziua
  Sunt pensionata la limita de varsta si reangajata cu contract pe o perioada nedeterminata.Ma intereseaza nr de zile Co la care am dreptul in al 13 lea an de munca de la pensionare.

 • Răspunde
  Cristina
  ianuarie 30 2018

  Buna ziua,
  Sunt angajata din 01.09.2014 ca secretara la o institutie de invatamant. Mi s-a intocmit CIM pe DD conform art. 83 lit a. deoarece secretarul care a fost angajat inaintea mea a fost bolnav de TBC (a avut aproape 2 ani concediu medical). Ulterior aceasta s-a pensionat in 01.02.2016 – pensie de invaliditate gradul II . Mie pana in prezent nu mi s-a modificat CIM.
  Intrebarea mea: Este legal sa fiu pe perioada aceasta determinata asa de mult timp? Cat ar fi legal sa mai stau pe perioada determinata?
  Multumesc.

Scrie un comentariu