Voi scrie în cele ce urmează despre diferenţa dintre anexa la contract şi act adiţional la contract.
Una dintre definiţiile date de DEX cu privire la semnificaţia cuvântului anexă  este “Ceea ce este alăturat sau alipit, ca element secundar sau dependent, pe lângă altceva mai important; material suplimentar care dezvoltă sau lămureşte un text.”
În aceeaşi ordine de idei, definiţia pentru act adiţional este “act care completează sau modifică un act încheiat anterior (contract, act constitutiv etc.) şi care trebuie semnat de toate părţile semnatare ale actului iniţial.”

Când se semnează anexa la contract? În acelaşi timp cu contractul sau ulterior?

1. Anexa la contractul individual de muncă (denumit în continuare C.I.M.) poate fi semnată în acelaşi timp cu C.I.M.. Contextele în care se poate semna în acelaşi timp cu contractul sunt:
• o serie de clauze ale contractului sunt diferite de la un salariat la altul (de exemplu un bonus, acordat la îndeplinirea unor condiţii specifice activităţii în sine şi care (foarte important) nu este permanent, ci ocazional). Astfel, dacă bonusul este ocazional nici nu atrage după sine înregistrarea acestuia în Revisal;
• pentru acordarea unui bonus anual salariatului cu menţionarea expresă a perioadei fiscale, a target-ului pe care ar trebui să îl îndeplinească pentru a atinge succesiv suma maximă (adică bonusul maxim). Astfel, în fiecare an se completează C.I.M. cu o nouă anexă. Angajatorul este cel care are de câştigat din acest context. Anexa respectivă este valabilă doar un an. Dacă anul viitor nu se va încheia între părţi, angajatorul nu mai are obligaţia acordării lui, iar angajatul îşi pierde acest beneficiu, deşi a fost acordat la semnarea C.I.M ca făcând parte din beneficii. În schimb, cu siguranţă se poate încheia o singură anexă în care să se precizeze ca an fiscal un interval de 12 luni (ianuarie–decembrie ale fiecărui an);
• pentru anumite bunuri în natură pe care salariatul le primeşte pe proces verbal, bunuri care îl vor ajuta să îşi desfăşoare activitatea (telefon, laptop, maşină);
• pentru acordarea că făcând parte din pachetul de beneficii a unei asigurări de sănătate la o clinică privată, salariatul beneficiind astfel de o serie de reduceri în cazul unor analize, tratamente etc.
2. Anexa la C.I.M. poate fi încheiată şi ulterior în următoarele contexte:
• pentru acordarea unor drepturi salariale (nu neapărat) ce oricând pot fi retrase doar cu acordul angajatorului. De cele mai multe ori, o astfel de anexă nu se va încheia la începutul unui C.I.M. ca făcând parte dintr-un pachet salarial negociat, ci mai mult după ce angajatul în cauză a înregistrat  merite deosebite în ceea ce priveşte activitatea lui. Este o formă (nu de toţi susţinută) de a stimula angajatul ca o dată ajuns în punctul de performant prin intermediul unui bonus să se considere în continuare stimulat. Astfel, când performanţele lui ar putea să scadă îi este retras şi bonusul;
• pentru acordarea unor drepturi salariale ce decurg din contractul colectiv de muncă sau regulamentul intern (dacă nu există la nivel de unitate contract colectiv de muncă) în ceea ce priveşte vechimea la locul de muncă a angajatului.
În schimb, actul adiţional este întocmit de fiecare dată când intervine o modificare la C.I.M. semnat iniţial între părţi.
Situaţiile în care ar putea interveni o astfel de modificare fac referire la următoarele clauze (dar nu neapărat singurele):
1. Durata C.I.M. – prelungirea perioadei determinate/nedeterminată  a C.I.M.;
2. Locul de muncă – se schimbă adresa angajatului, sau angajatul este mutat la un punct de lucru;
3. Felul muncii – pe parcursul derulării C.I.M. salariatul urmează să fie încadrat pe o altă funcţie;
4. Durata muncii – schimbarea normei de lucru;
5. Salariul, alte elemente constitutive ale acestuia (sporuri, indemnizaţii etc) şi/sau dată acordării drepturilor salariale.
Aşadar, anexa (un model poate fi descărcat de AICI), ca modificare a C.I.M., intervine atunci când se aduc completări la C.I.M., clauzele contractuale iniţiale rămânând neschimbate, iar actul adiţional (un model poate fi descărcat de AICI) intervine atunci când C.I.M. suferă modificări care o dată cu semnarea actului adiţional nu vor mai fi valabile (cele iniţiale).

comentarii

1 COMENTARIU

 1. Buna ziua,

  As dori sa stiu daca beneficiile castigate printr-un contract colectiv de munca anterior, la care s-a semnat act aditional de catre angajat, se pot pierde daca noul contract colectiv nu mai prevede acele beneficii.

  Multumesc anticipat,

 2. buna ziua, am o nedumerire si vreau sa ma luminati daca este posibil: un act aditional poate fi considerat anexa a contractului ca parte integranta a acestuia???
  * in cazul unul contract de vanzare cumparare, actul de predare primire a marfii poate fi considerat anexa a contractului???? va multumesc anticipat

 3. Buna ziua,
  Am o intrebare si eu daca se poate. Un proces verbal dintr-o sedinta care spune ca se prelungeste alocarea de personal in leasing pe o perioada de 1 an, semnat intr-o sedinta de un secretar de sedinta, are valoare juridica? Poate fi considerat un contract efectiv daca nu e semnat de catre persoana in cauza sau de partea angajatoare, nici macar adus la cunostinta persoanei in cauza de catre HR? In schimb persoana in cauza primeste acte aditionale pe cate o luna (prelungire pe cate o luna primite de la firma de leasing), Acela fiind singurul act adus la cunostinta ce necesita semnatura angajatului. Intrebarea urmatoare, la Banca, pentru a lua un credit, ce act va duce? Procesul Verbal sau actul aditional pe o luna?
  Multumesc anticipat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here