Guvernul are pe ordinea de zi a ședinței din 5 noiembrie un proiect de ordonanță de urgență care stabilește că noile norme de aplicare a Legii cumpărării terenurilopr agricole, intrată în vigoare pe data de 13 octombrie, nu vor fi aplicate încă, deoarece nu au fost întocmite, astfel că noua lege va fi aplicată pe normele vechi.
Prin Legea nr. 175/2020 au fost aprobate modificările și completările Legii nr. 17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan şi de modificare a Legii nr. 268/2001 privind privatizarea societăţilor comerciale ce deţin în administrare terenuri proprietate publică şi privată a statului cu destinaţie agricolă şi înfiinţarea Agenţiei Domeniilor Statului, prin care au fost stabilite condiții și termene limitative pentru aplicareaacestei proceduri. Astfel, noua lege stabilește o nouă ordine de preempțiune și noi condiții de achiziționare a proprietăților în cazul tuturor cumpărătorilor, dar și interdicția înstrăinării acestor terenuri timp de 8 ani, sub condiția unui impozit de 80%.
Guvernul ar fi trebuit să modifice normele metodologice privind vânzare terenurilor în termen de 15 zile de la data intrării în vigoare a legii, dar acum susține, în nota de fundamentare a proiectului de OUG că termenul a fost foarte scurt și ”există posibilitatea apariției unor întârziei sau blocaj în soluționarea dosarelor privind vânzarea terenurilor, fapt ce ar putea să atragă un număr însemnat de procese civile”.
Așadar, cererile de vânzare de terenuri agricole depuse până la data de 13 octombrie se supun legislației în vigoare până la această data.
Articol unic - Prin derogare de la prevederile tezei finale a alineatului (1) al articolului II din Legea nr. 175/2020 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan şi de modificare a Legii nr. 268/2001 privind privatizarea societăţilor comerciale ce deţin în administrare terenuri proprietate publică şi privată a statului cu destinaţie agricolă şi înfiinţarea Agenţiei Domeniilor Statului, publicată în Monitorul Oficial al României, ParteaI, nr. 741 din 14 august 2020, cererile depuse până la intrarea în vigoare a acesteia se supun legislației în vigoare la data depunerii lor. Contractele de vânzare se încheie în baza avizelor finale sau adeverințelor eliberate ca urmare a cererilor depuse până la data intrării în vigoare a Legii nr. 175/2020 și se supun legislației aplicabile la data depunerii cererilor.
Legea 17/2014, în vigoare, prevede că înstrăinarea, prin vânzare, a terenurilor agricole situate în extravilan se face cu respectarea dreptului de preempțiune, în următoarea ordine:
Rapid actualizată, platforma legislativă Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, mai ales în contexul decretării stării de urgență pe teritoriul României.
- al coproprietarilor,
- al arendașilor,
- al proprietarilor vecini,
- al statului român, prin Agenția Domeniilor Statului, la preț și în condiții egale.
