Ştiri

Contractele de muncă, actele adiţionale - semnate cu semnatură electronică avansată sau cu cea calificată

Redacţia
29 aprilie 2021 3 min read
Guvernul a aprobat în ședința de miercuri un proiect de ordonanță de urgență privind utilizarea semnăturii electronice avansate sau semnăturii electronice calificate însoțită de marca temporală în domeniul relațiilor de muncă și pentru modificarea si completarea unor acte normative, după cum a declarat ministrul Muncii, Raluca Turcan.
Guvernul a aprobat în ședința de miercuri un proiect de ordonanță de urgență privind utilizarea semnăturii electronice avansate sau semnăturii electronice calificate însoțită de marca temporală în domeniul relațiilor de muncă și pentru modificarea si completarea unor acte normative, după cum a declarat ministrul Muncii, Raluca Turcan. „Numărul contractelor individuale de muncă cu clauză de telemuncă a crescut semnificativ. Dacă în luna martie a anului trecut, la debutul pandemiei, în registrul general de evidență a salariaților erau înregistrate 50.577 de astfel de contracte, până la sfârșitul anului numărul a crescut la 383.300. Tendința de creștere continuă și în 2021. În luna martie erau înregistrate aproape 395.000 de contracte cu clauză de telemuncă. Câtă vreme se mențin regulile de distanțare fizică, inclusiv la locul de muncă, iar telemunca rămâne o soluție dezirabilă, angajatorii trebuie sprijiniți, prin simplificarea procedurilor specifice de resurse umane, să utilizeze forme alternative de muncă”, a declarat ministrul Muncii, Raluca Turcan. Documentul care prevede posibilitatea ca toate actele de muncă să poată fi semnate cu semnătura electronică avansată, sau cu semnătura electronică calificată – contracte de muncă, acte adiţionale, întocmirea înscrisurilor, etc. Semnătura electronică va fi însoțită de marca temporală calificată și sigiliul electronic calificat al angajatorului. „Forma scrisă a înscrisurilor cerute de prezenta lege se consideră îndeplinită și dacă înscrisul este întocmit în formă electronică și este semnat cu semnătură electronică avansată sau semnătură electronică calificată însoțită de marca temporală, în condițiile legii”, prevede proiectul de OUG. Acesta prevede, de asemenea, că angajatorul nu poate obliga salariatul să folosească semnătura electronică avansată sau semnătura electronică calificată însoțită de marca temporală la încheierea contractului individual de muncă/actului adițional la contract sau a altor documente emise în executarea contractului individual de muncă. Totuși, părțile trebuie să utilizeze același tip de semnătură la semnarea documentelor, inclusiv cea olografă, prevăzută acum de Legea nr. 53/2003 privind Codul muncii. ATENŢIE: Salariatul care își desfășoară activitatea în telemuncă are obligația de a respecta și asigura confidențialitatea informațiilor utilizate în timpul desfășurării activității. Alte aspecte de noutate prezintă eliminarea condiției ca telesalariații să fie prezenți cel puțin o zi pe lună la sediul angajatorului. Activitatea acestora va putea fi verificată online sau telefonic. Toate documentele încheiate prin utilizarea semnăturii electronice vor fi arhivate de angajator și vor fi puse la dispoziția organelor de control competente, la solicitarea acestora. www.lege5.roRapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii. 

Noua platformă de informare juridică dezvoltată de Indaco este aici!

După trei decenii de experiență în dezvoltarea soluțiilor juridice, Indaco Systems prezintă lege6.ro, o nouă platformă guvernată de AI, care se auto-îmbunătățește zilnic

lege6 logo