Legea nr. 86/2022 pentru completarea Legii nr. 98/2016 privind achiziţiile publice şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 99/2016 privind achiziţiile sectoriale intra în vigoare la 16 aprilie 2022.
Amintim că, potrivit legii, autoritatea contractantă atribuie contractul de achiziţie publică/acordul-cadru ofertantului care a depus oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic.
Iar cel mai bun raport calitate- preţ/calitate-cost se determină pe baza unor factori de evaluare care includ aspecte calitative, de mediu şi/sau sociale, în legătură cu obiectul contractului de achiziţie publică/acordului- cadru.
O noutate adusă prin legea nr.86/2022 face referire la cel mai bun raport calitate-preţ. Astfel, pentru atribuirea contractelor de achiziţie publică verzi, aşa cum sunt definite la art. 2 lit. b) din Legea nr. 69/2016 privind achiziţiile publice verzi, autoritatea contractantă va include în cadrul criteriului de atribuire - cel mai bun raport calitate-preţ şi cel mai bun raport calitate-cost.
Pentru categoriile de contracte de achiziţie publică/acorduri-cadru autoritatea contractantă va avea în vedere cel puţin factori de evaluare în legătură cu:
a) contribuţia procesului de fabricaţie la protecţia mediului;
b) lanţul de aprovizionare - canale scurte de aprovizionare;
c) cea mai scurtă distanţă de la locul de producţie la locul de consum.
Entitatea contractantă nu va utiliza preţul cel mai scăzut sau costul cel mai scăzut drept criteriu de atribuire în cazul:
a) anumitor categorii de contracte sectoriale/acorduri-cadru de lucrări sau de servicii care au ca obiect servicii intelectuale şi care presupun activităţi cu nivel de complexitate ridicat;
b) anumitor categorii de contracte de achiziţie sectorială/acorduri-cadru de produse care au impact asupra mediului, pe durata întregului ciclu de viaţă.
În termen de 60 zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, autoritatea publică centrală pentru protecţia mediului, respectiv Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, împreună cu Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice, elaborează un ghid aprobat prin ordin comun al ministrului mediului, apelor şi pădurilor şi al preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice, care cuprinde factori de evaluare privind protecţia mediului ce pot fi utilizaţi pentru atribuirea contractelor de achiziţie publică verzi.
Rapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii.