Președintele Comisiei economice din Senat, deputatul Daniel Zamfir a depus o inițiativă legislativă de completare a OUG nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatorii persoană fizică, în sensul oferirii posibilității recuperării creanțelor contractate de anumite firme de recuperare, prin răscumpărare.

Alți 85 de parlamentari au semnat propunerea de modificare a acestei ordonanțe.

Propunerea prevede ca persoanele aflate în executare silită să poată răscumpăra creanța de la recuperatori, plătind dublul sumei cu care suma a fost achiziționată de firma de recuperare. Inițiatorii susțin, în expunerea de motive a proiectului, că sute de mii de români plătesc dobânzi “halucinante” și mulți dintre ei sunt executați de IFN-uri, care beneficiază de o legislație favorabilă: “Societăți comerciale având ca obiect de activitate recuperarea creanțelor cumpără la sume derizorii drepturi de creanță, demarând sau continuând măsuri agresive de executare silită împotriva comsumatorilor, drenând de resurse patrimoniul acestora și grevând fracțiuni importante din veniturile lor viitoare, care vor fi deturnate de la destinațiile normale: întreținere familială, facturi la utilități, educația copiilor, îngrijirea sănătății, activitățile sportive și culturale”.

După art. 71 se introduc două noi articole:
Art. 71 indice 1
(1) Cesionarul nu va putea pretinde de la debitorul care are calitatea de consumator mai mult decât dublul sumei plătite de acesta pentru a cumpăra creanța de la cedent.
(2) Dispozițiile alin. (1) se aplică indiferent de instrumentul juridic utilizat pentru transferul creanței, inclusiv în cazurile cesiunii de contract, al cesiunii de portofoliu de creanță și al subrogației.
Proiectul mai prevede ca după predarea bunului şi achitarea sumelor reprezentând ratele neachitate şi dobânzile aferente, contractul poate fi reziliat, fără nicio altă obligație de plată.
Art. 71 indice 2 – Debitorul-cedat care are calitatea de consumator se va putea elibera de datorie plătind cesionarului dublul prețului pe care acesta l-a plătit pentru a dobândi creanța, fără costuri suplimentare.

Parlamentarii nu indică cifre oficiale, dar susțin că sunt zeci de mii de români care își pierd imobilele pentru sume infima în raport cu valoarea caselor, dup ce creanțele au fost preluate de firmele de recuperare. Aceste IFN-uri acordă credite cu o ușurință extremă, omițând, cu bună știință, să prezinte clienților clauzele uriașe și dobânzile enorme ce sunt strecurate prin contract, mai spun inițiatorii.

Proiectul a fost pus în dezbatere publică la Senat și va fi analizat în această primă camera la începutul sesiunii parlamentare, în luna septembrie.

Ai nevoie de Ordonanța de urgență nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori? O poți obține în varianta actualizată, în format .PDF sau MOBI apăsând AICI

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here