21 Februarie, 2018

Consultare publică privind cetăţenia europeană

Comisia Europeană a lansat  o consultare publică care se adresează tuturor cetăţenilor şi organizaţiilor din UE cu scopul de a întocmi, în 2013, un Raport privind cetăţenia Uniunii Europene „Cetăţenii UE: drepturile dumneavoastră, viitorul dumneavoastră”.

În 2010, Comisia Europeană a publicat un raport privind cetăţenia Uniunii menit să-i informeze pe cetăţeni cu privire la drepturile pe care le deţin. Au fost identificate principalele obstacole care îi împiedică pe europeni să-şi exercite pe deplin drepturile, precum şi 25 de acţiuni prin care aceste obstacole să fie înlăturate.

În 2013, cu ocazia împlinii a 20 de ani de la intrarea în vigoare a Tratatului de la Maastricht, Comisia Europeană şi-a propus să consolideze şi mai mult „Proiectul pentru cetăţeni” (Citizens’ Agenda) şi să ia măsurile necesare pentru a permite tuturor europenilor să beneficieze pe deplin de drepturile de cetăţean european.

În acest sens, Comisia va prezenta în 2013 un nou raport privind cetăţenia Uniunii, care va conţine măsuri suplimentare pentru soluţionarea aspectelor semnalate de cetăţenii europeni. În plus, Comisia a propus ca 2013 să fie desemnat “Anul european al cetăţenilor” şi intenţionează să lanseze, în acest context, iniţiative care să plaseze cetăţeanul în centrul acţiunilor sale.

În acest context, Comisia Europeană adresează o invitaţie pentru răspunsuri la chestionarul pregătit, precum şi sugestii în chestiuni care vă preocupă, în vederea realizării raportului din 2013 privind cetăţenia UE.

Răspunsuri la chestionar şi sugestii pot fi trimise până pe data de 9 septembrie 2012. Comisia va face o analiză a tuturor răspunsurilor (care vor rămâne anonime) și o va publica on-line.

Chestionarul este disponibil pe pagina http://ec.europa.eu/yourvoice/ipm/forms/dispatch și poate fi completat şi în limba română. De asemenea, puteţi să trimiteţi prin e-mail contribuţia dumneavoastră cu privire la orice aspect pe care îl consideraţi relevant pentru cetăţenia Uniunii, la adresa: JUST-EUCITIZENSHIP-CONSULTATION@ec.europa.eu. (Menţionaţi numele, cetăţenia şi, dacă este cazul, numele organizaţiei pe care o reprezentaţi şi funcţia pe care o deţineţi în cadrul acesteia.)

Întrebări despre această consultare pot fi adresate la e-mail JUST-EUCITIZENSHIP-CONSULTATION@ec.europa.eu

Sursa: Institutul European din Romania

Despre autor  ⁄ Eugen Staicu

Eugen Staicu este redactor colaborator la LegeStart.ro. Contact: legestart@indaco.ro.

Fara comentarii

Scrie un comentariu