Consultare publică pentru introducerea obligatorie a sportului la bacalaureat

Traian Dobre
24 octombrie 2017 3 min read
Secretarul Comisiei de învățământ din Camera Deputaților vrea ca sportul să fie probă obligatorie la examenul de bacalaureat.
Parlamentarul Mihaela Hoancă, secretarul Comisiei de învățământ din Camera Deputaților vrea ca sportul să fie probă obligatorie la examenul de bacalaureat, iar orele dedicate acestei discipline să fie mai numeroase.

Deputatul a inițiat o consultare publică, la care a invitat sportivi de performanță, membri ai COSR, președinți ai federațiilor sportive naționale, reprezentanți ai organizațiilor de părinți și elevi, ai asociațiilor și fundațiilor care promovează activitățile sportive, profesori și reprezentanți ai Ministerului Educației Naționale, Ministerului Tineretului și Sportului, Ministerului Sănătății, Ministerului Apărării și ai societății civile.

Potrivit proiectului inițiat de deputatul PSD, se prevede majorarea timpului alocat activităţilor sportive la nivelul învăţământului preuniversitar şi universitar, precum şi diversificarea acestora pentru toţi copiii şi tinerii din România care urmează o formă de învăţământ: “Iniţiativa legislativă are în vedere promovarea unei strategii pentru dezvoltarea sportului de masă şi pentru a determina tinerii să se implice în activităţi sportive”, se arată în comunicatul deputatului din comisia de învățământ.

De asemenea, conform inițiativei deputatului, creșterea numărului de ore de sport va duce la o bază de selecție mai numeroasă pentru sportul de performanță din orice disciplină.

Forma legislativă a proiectului nu a fost postată încă, astfel că eventualele condiții pe care trebuie să le îndeplinească liceele și elevii pentru această nouă probă la BAC nu sunt deocamdată cunoscute. Reprezentanții asociațiilor de părinți și organizațiilor nonguvernamentale au criticat însă inițiativa, susținând ori că se iau în calcul probe noi și ore de sport în plus, dar nu se ține cont de sălile de sport vechi sau lipsă, ori că este o propunere populistă, pentru că elevii se vor bucura că își vor mări media generală la examen cu ajutorul notei de la proba de sport.

În mod cert, elevii ar trebui să facă mai multă mişcare atât la şcoală, cât şi în afara orelor de curs, iar profesorii ar trebui să încerce să facă aceste ore cât mai atractive.  Nu să faci bârnă sau nu ştiu ce tracţiuni. Însă introducerea probei sportive la Bacalaureat este complet inutilă. Prin aceasta nu faci decât să îi împovărezi şi mai mult pe elevi, care oricum sunt deja prea stresaţi în legătură cu tot ceea ce presupun examenele naţionale. Plus că unii dintre adolescenţi au abilităţi sau înzestrări fizice foarte diferite între ei, ceea ce înseamna că ar putea fi notaţi diferit în mod nedrept. Ori nu mi se pare corect să îi dai o notă mai mică unui elev pentru că nu poate sta în poziţia lumânării“, a declarat preşedintele Federaţiei Naţionale a Părinţilor din România, Iulian Cristache.

 „Sportul ne ajută pentru a ne menţine sănătatea psihică şi intelectuală. Din păcate, educaţia fizică în şcolile din România se face la un nivel superficial. Cum putem avea garanţia că proba sportivă va fi luată în serios, dacă materia este neglijată în mod sistematic? Decât să fie o măsură meschină prin care să se dea note mari, astfel încât mai mulţi elevi să treacă examenul de Bacalaureat“, a explicat Marian Staş, specialist în Educaţie.

Pe vremea când eram director de şcoală, am prins perioada când se dădea proba sportivă la Bacalaureat. Îmi aduc aminte că toţii elevii aveau numai 10 la Sport. A fost o bătaie de joc. Acesta este şi motivul pentru care s-a renunţat la proba de Educaţie Fizică în 2010. Nu se poate ca toţi să aibă aceleaşi capacităţi sportive. Tare îmi e că examenul va fi susţinut în acelaşi stil iresponsabil“, susține şi preşedintele asociaţiei „Edu Cer“, Ştefan Vlaston.

Ai nevoie de Ordinul nr. 4792/2017 privind organizarea și desfășurarea examenului de bacalaureat național? Îl poți obține în varianta actualizată, în format .PDF sau MOBI apăsând AICI!
comentarii

Noua platformă de informare juridică dezvoltată de Indaco este aici!

După trei decenii de experiență în dezvoltarea soluțiilor juridice, Indaco Systems prezintă lege6.ro, o nouă platformă guvernată de AI, care se auto-îmbunătățește zilnic

lege6 logo
b b