Legea nr. 45/2022 pentru modificarea şi completarea unor acte normative şi pentru stabilirea unor măsuri financiare în domeniul unor programe gestionate de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei este în vigoare de la 13 martie 2022.

Actul normativ modifică articolul 50 din Legea locuinţei nr. 114/1996 şi va avea următorul cuprins:

(1) Finanţarea locuinţelor sociale se asigură din bugetele locale, în limitele prevederilor bugetare aprobate anual, ale consiliilor locale, în care scop se instituie o subdiviziune de cheltuieli distinctă în aceste bugete.

(2) Statul sprijină construcţia de locuinţe sociale prin programul multianual de construcţii locuinţe sociale prin care transferă sume de la bugetul de stat, în limita creditelor de angajament şi a creditelor bugetare aprobate anual cu această destinaţie şi a estimărilor pentru următorii 3 ani, prevăzute în legea bugetară anuală, Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei.

(3) Persoanele fizice şi agenţii economici pot sprijini prin donaţii sau contribuţii construcţia de locuinţe sociale.

(4) În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a legii bugetului de stat, autorităţile publice locale ale unităţilor/subdiviziunilor administrativ-teritoriale transmit Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei solicitările cu obiectivele de investiţii noi propuse a fi incluse în program şi necesarul de sume pentru anul în curs şi estimările pentru următorii ani. Pentru obiectivele de investiţii finanţate prin program pentru care sunt încheiate contracte de finanţare multianuale, autorităţile publice locale ale unităţilor/subdiviziunilor administrativ-teritoriale transmit solicitarea cu necesarul de sume pentru finalizarea obiectivelor de investiţii în situaţia în care apar modificări ale valorilor transmise iniţial, precum şi după recepţia la terminarea lucrărilor pentru a stabili valoarea finală a investiţiei.

(5) Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei centralizează propunerile transmise conform alin. (4) şi în baza analizei proprii de specialitate, în limita creditelor de angajament şi a creditelor bugetare aprobate anual cu această destinaţie şi a estimărilor pentru următorii 3 ani, prevăzute în legea bugetară anuală, întocmeşte lista de obiective propuse spre finanţare, listă care se aprobă prin ordin al ministrului dezvoltării, lucrărilor publice şi administraţiei.

(6) În vederea transferării sumelor alocate de la bugetul de stat, prin derogare de la prevederile art. 34 alin. (2) lit. e) şi h) şi alin. (3) din Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare, se încheie contracte de finanţare multianuale între Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei şi autorităţile publice locale ale unităţilor/subdiviziunilor administrativ-teritoriale, pe o perioadă de maximum 4 ani bugetari, în limita creditelor de angajament aprobate şi a creditelor bugetare aprobate şi/sau estimate cu această destinaţie, fără eşalonarea anuală a creditelor bugetare, care se înscriu cumulat pentru toată perioada de finanţare. Pe durata de valabilitate a contractelor de finanţare, valoarea creditelor de angajament este egală cu valoarea creditelor bugetare.

(7) În funcţie de prevederile bugetare aprobate cu această destinaţie în bugetul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei prin legea bugetară anuală sau în situaţia în care beneficiarul notifică Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei că nu a recepţionat obiectivul de investiţii în perioada de valabilitate a contractului de finanţare, durata contractelor de finanţare prevăzută la alin. (6) poate fi prelungită până la maximum 2 ani bugetari.

(8) În baza documentelor prevăzute la alin. (4) transmise de către autorităţile publice locale ale unităţilor/subdiviziunilor administrativ-teritoriale, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei poate modifica valoarea creditelor de angajament alocate în perioada de valabilitate a contractelor de finanţare, valoarea finală a obiectivului de investiţii determinată după recepţia la terminarea lucrărilor, în baza devizului general actualizat şi aprobat în condiţiile legii, conducând la stabilirea valorii finale a creditelor de angajament alocate prin ordin şi prevăzute în contractele de finanţare fiind modificate corespunzător.

(9) Mecanismul de finanţare, documentele care trebuie transmise de autorităţile publice locale ale unităţilor/subdiviziunilor administrativ-teritoriale, categoriile de lucrări şi cheltuielile care se finanţează, modalitatea de transfer al fondurilor de la bugetul de stat, monitorizarea utilizării sumelor se stabilesc prin normele metodologice de aplicare a programului multianual de construcţii locuinţe sociale/locuinţe de necesitate.

(10) Autorităţile publice locale ale unităţilor/subdiviziunilor administrativ-teritoriale răspund de organizarea şi derularea procedurilor de atribuire a contractelor de achiziţie publică de bunuri/servicii/lucrări, în conformitate cu prevederile legale şi cu obligaţiile din contractele prevăzute la alin. (6), precum şi de modul de utilizare a sumelor alocate de la bugetul de stat prin program potrivit destinaţiei pentru care au fost alocate.

(11) Autorităţile publice locale ale unităţilor/subdiviziunilor administrativ-teritoriale au obligaţia să transmită Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei toate documentele necesare monitorizării şi finanţării prin program a obiectivelor de investiţii şi sunt responsabili pentru realitatea, exactitatea şi legalitatea datelor prezentate.

 În vederea respectării caracterului multianual al programului de construcţii de locuinţe sociale finanţat în baza Legii locuinţei nr. 114/1996 şi ale Normelor metodologice pentru punerea în aplicare a prevederilor Legii locuinţei nr. 114/1996, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.275/2000, se pot încheia contracte de finanţare multianuale cu autorităţile publice locale ale unităţilor/subdiviziunilor administrativ-teritoriale care au blocuri de locuinţe incluse în program la data intrării în vigoare a prezentei legi, pentru a asigura finalizarea blocurilor de locuinţe cuprinse în program, în limita creditelor de angajament aprobate.

Pentru blocurile de locuinţe incluse în programul prevăzut la alin. (1), în vederea încheierii contractelor de finanţare multianuale, autorităţile publice locale ale unităţilor/subdiviziunilor administrativ-teritoriale transmit Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, necesarul de fonduri de la bugetul de stat pentru finalizarea blocurilor de locuinţe.

În termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, Normele metodologice pentru punerea în aplicare a prevederilor Legii locuinţei nr. 114/1996, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.275/2000, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 690 din 22 decembrie 2000, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează potrivit prevederilor prezentei legi.

www.lege5.roRapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii.  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here