UPDATE 13:45: Moţiunea de cenzură pentru demiterea actualului Guvern a trecut cu 241 de voturi “pentru”. Vă prezentăm în continuare procedura legală, stabilită prin Constituţia României, care trebuie urmată după destituirea Executivului.

Moţiunea de cenzură

Potrivit art. 113 din Constituţia României, Camera Deputaților și Senatul, în ședință comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moțiuni de cenzură, cu votul majorității deputaților și senatorilor.

Guvernul este demis la data retragerii de către Parlament a încrederii acordate.

Prim-ministru

La art. 103 din Constituţie se precizează că Președintele României desemnează un candidat pentru funcția de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.

Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.

Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

În final, primul-ministru, miniştrii şi ceilalţi membri ai Guvernului vor depune individual, în faţa Preşedintelui României, jurământul.

Ai nevoie de Constituţia României? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF sau MOBI, de AICI!

comentarii

1 COMENTARIU

  1. Actualul “circ” demarat de uriasa haita de infractori corupti din majolitatea PSD,ALDE a trecut.Sper ca Dl Presedinte Iohanis va avea intelepciunea de a demite actualul Parlament total corrupt dominat de secaturile corupte din majolitatea PSD,ALDE condus de infractorii:Liviu Dragnea condamnat penal si Calin Popescu Tariceanu Zburdalnicul cercetat penal prin respectarea intocmai al Constitutiei Romaniei.Dl Presedinte nu are nici o obligatie legala de numi un nou premier desemnat de “bufonii” din coalitia PSD,ALDE iar variant cu 6-8 premieri la alegere este asemenea cu ALBA/NEAGRA de parca poporul Roman ar mai suporta la infinit abuzurile grosolane al actualei majolitati total corupte.Solutia optima pentrudetensionare este ALEGERILE GENERALE ANTICIPATE pentru a vedea optiunea de vot al celor 82% al cetatenilor RomanieiSestie ca la alegeriledin 2016 doar 18% din cetateni au ales actuala majolitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here